Ak sa pomýlite, pýtajte si nový hlasovací lístok

Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová upozorňuje, že volebné miestnosti musia byť v sobotu otvorené od 7. do 22. hodiny. "Ak sa obce rozhodnú, môžu začať hlasovať skôr, maximálne však o dve hodiny.

16.03.2019 07:00
Eva Chmelová Foto: ,
Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová upozorňuje, že ani pokazený hlasovací lístok nie je dobrou pamiatkou na voľby.
debata (1)

Otvoria teda o piatej ráno," vysvetľuje Chmelová. Dodáva, že ak by v priebehu hlasovania nastali nejaké problémy, a samotné hlasovanie by muselo byť prerušené – zažili sme už napríklad výpadok elektrického prúdu, volebná miestnosť musí byť otvorená dlhšie presne o čas, keď sa nemohlo hlasovať.

Volič by si nemal doma zabudnúť občiansky preukaz. „Ak si ho zabudne, tak pôjde domov, zoberie občiansky preukaz a príde opätovne voliť,“ prízvukuje Chmelová. Občianskym totiž volič nielen preukazuje svoju totožnosť, ale aj príslušnosť k okrskovej volebnej komisii.

V prípade voľby mimo obce trvalého pobytu musí volič požiadať o voličský preukaz. Posledný deň na vybavenie voličského preukazu bol piatok.

Ak príde v sobotu do volebnej miestnosti občan Slovenskej republiky, ktorý však nemá trvalý pobyt v domovine, potrebuje platný cestovný doklad, teda pas. Volebná okrsková komisia si po špeciálnej linke overí, že nemá trvalý pobyt na území SR, a potom ho dopíše na zoznam voličov. Chmelová vysvetľuje, že overením trvalého pobytu sa má zabrániť viacnásobnému hlasovaniu jednou osobou. V praxi to bude znamenať, že už sa nepodarí jednému človeku voliť aj s pasom, aj s občianskym preukazom.

Volič s pasom musí vypísať aj vyhlásenie, že na Slovensku nemá trvalý pobyt. Takéto tlačivo má k dispozícii každá okrsková komisia.

Vlastnoručným podpisom volič potvrdí, že dostal hlasovacie lístky spolu s obálkou. Potom musí ísť za zástenu, aby mohol hlasovať v tajnosti. Ak má zdravotný problém, prípadne nevie sám upraviť svoj hlasovací lístok, nevie čítať, musí túto skutočnosť oznámiť volebnej komisii. Môže mať pri sebe človeka, ktorý mu pomôže s úpravou hlasovacieho lístka, nesmie to však byť člen volebnej komisie.

Svoju vôľu prejavíme zakrúžkovaním jedného čísla pred menom kandidáta, ktorému chceme dať hlas. „V prípade, že sa volič pomýli a chce svoj hlas dať niekomu inému, neodporúčam škrtať a robiť akékoľvek iné úpravy, aby si zabezpečil platnosť hlasovacieho lístka,“ radí Chmelová s tým, že je lepšie požiadať o nový hlasovací lístok. Pokazený patrí do schránky, ktorá je na to špeciálne určená.

Video: Čo robiť, ak sa pri hlasovaní pomýlite? Eva Chmelová, zapisovateľka štátnej volebnej komisie, radí, čo robiť, aby váš hlas vo voľbách neprepadol.
Video

Ani pokazený hlasovací lístok nie je dobrou pamiatkou na voľby. Hlasovacie lístky nemožno vynášať mimo volebnej miestnosti. V prípade, že volič neuposlúchne výzvu na odloženie lístka, môže mu byť uložená pokuta vo výške 33 eur. Chmelová objasňuje, že toto pravidlo má zabrániť manipulácii s voličmi a s kupovaním hlasov. Zákon však neupravuje fotografovanie spôsobu hlasovania a hlasovacieho lístka. Nemali by ste si odfotografovať vyplnený hlasovací lístok a už vôbec sa ním netreba chváliť na sociálnych sieťach. „Povedala by som, že v prípade jeho uverejnenia nie je vylúčená súvislosť aj s trestným činom. Mohlo by to naznačovať, že volič niekomu preukazuje, ako hlasoval, za sľúbenú odmenu,“ myslí si Chmelová. A dodáva: „V zahraničí je aj vyhotovenie selfie a iných fotografií s vyplneným hlasovacím lístkom považované za porušenie volebných pravidiel.“

Výsledky volieb budú postupne uverejňované na stránke Štatistického úradu podľa toho, ako budú prichádzať výsledky z jednotlivých volebných okrskov. „Za potrebné však považujem povedať, že definitívne výsledky budú známe až vtedy, keď Štátna komisia pre voľby a financovanie politických strán podpíše zápisnicu o výsledku volieb prezidenta,“ zdôraznila Chmelová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #prezidentské voľby #prezidentské voľby 2019