Výsledky prezidentských volieb zverejnia podrobnejšie ako v minulosti

Súčasťou zverejnenia oficiálnych výsledkov prezidentských volieb budú oproti predchádzajúcim voľbám po prvýkrát dáta až na úroveň volebných okrskov. Priebežné výsledky sa zverejnia v sobotu (16. 3.) po 22. hodine a aktualizované budú približne v desaťminútových intervaloch. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek.

15.03.2019 15:00 , aktualizované: 16:14
debata (20)

„Štatistický úrad neovplyvňuje, v akom poradí z pohľadu regionality či veľkosti sídiel budú prichádzať zápisnice z jednotlivých okrskov, a nemá vplyv na to, ako komisie vytvoria, odobria a sprocesujú svoju zápisnicu,“ uviedol Ballek.

Definitívne výsledky volieb bude úrad publikovať bezprostredne po ich schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán, čo sa očakáva v nedeľu 17. marca. Zverejnené budú dáta aj z volebných okrskov. „Okamžite budú dostupné podrobné dáta aj o počte a podiele hlasov pre jednotlivých kandidátov alebo o účasti vo voľbách či počte hlasov v rámci konkrétnych ešte menších území, ako je obec či mesto,“ zdôraznil Ballek.

Na spracovanie výsledkov použije štatistický úrad Integrovaný volebný informačný systém IVIS. Funkčnosť systému preverili tri skúšky. O elektronické spracovanie volebných výsledkov z okrskov prejavilo podľa úradu záujem 1 342 samospráv, čo je takmer polovica. „Je to zásadný posun oproti situácii pri voľbe prezidenta pred piatimi rokmi, kedy elektronicky spracúvalo výsledky len necelých 20 percent obcí,“ vysvetlil predseda úradu.

Štatistický úrad zároveň odhaduje, že po prvýkrát má možnosť ísť voliť prezidenta približne 280 000 mladých ľudí. Úplne prvýkrát má možnosť pristúpiť k volebným urnám v prvom kole prezidentských volieb 1 750 mladých ľudí.

Sumarizačné útvary úradu spracujú zápisnice z 5 940 okrskov na Slovensku, pričom tieto okrsky vytvorilo 2 926 obcí. Ich úlohou je preberať, kontrolovať a spracúvať zápisnice okrskových volebných komisií.

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h

Na priebeh volieb budú dohliadať aj policajti

Na priebeh volieb budú dohliadať posilnené policajné hliadky. Stretnúť by sme ich mali najmä v okolí volebných miestností. Viac mužov uniformách sa bude pohybovať aj pri sídlach okrskových a obvodných komisií či Ústrednej volebnej komisie. Policajti budú dohliadať aj na prípadné kupovanie hlasov.

Policajné opatrenia budú zamerané najmä na ochranu verejného poriadku a bezpečnosti. Okrem volebných miestností a sídel volebných komisií bude zvýšený počet policajných hliadok venovať pozornosť aj ďalším miestam, kde môže prísť k porušeniu zákona. „Samozrejme, úzko spolupracujeme aj s predstaviteľmi obecných úradov, volebných komisií a so Štátnou volebnou komisiou,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

„Venovať sa budeme aj prípadom kupovania hlasov. Každý jeden podnet občanov preveríme,“ zdôraznila Baloghová. Ten, kto priamo či sprostredkovane poskytne, ponúkne alebo sľúbi niekomu úplatok za istý spôsob hlasovania, sa dopustí volebnej korupcie, za ktorú páchateľovi hrozí trest do dvoch rokov. Trestnému stíhaniu a ročnému väzeniu sa navyše vystaví aj ten, kto úplatok prijme, žiada alebo si ho dá sľúbiť.

Baloghová dodala, že trestným činom je aj bránenie v uplatnení ústavného práva voliť vybraného kandidáta. Ak by niekto inému voliť zamedzil, dopustil by sa marenia prípravy a priebehu volieb, za čo hrozí trest od šiestich mesiacov až do troch rokov väzenia.

Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová upozornila, že za poriadok vo volebnej miestnosti je počas hlasovania zodpovedná príslušná komisia. „Pre zachovanie tajnosti hlasovania a dôstojnosti priebehu volieb má predseda okrskovej volebnej komisie oprávnenie vyzvať občana, aby svojím správaním nenarúšal priebeh volieb a začať konanie na uloženie pokuty vo výške 33 eur,“ vysvetľuje Chmelová.

Ak sa niekto v deň volieb stane v okolí volebnej miestnosti svedkom porušenia poriadku, mal by sa obrátiť na komisiu, ktorá zváži, či osloví políciu. „Políciu môže v prípade podozrenia z narušenia moratória a pokojného hlasovania kontaktovať aj samotný občan,“ radí Chmelová. V prípade konania druhého kola, ktoré by pripadlo na 30. marca, avizuje polícia obdobné opatrenia.

Špeciálne linky

  • S prípadnými otázkami o voľbách a hlasovaní sa občania môžu počas celej soboty 16. marca obrátiť na odborných pracovníkov ministerstva vnútra prostredníctvom telefónnych liniek: 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312.
  • Polícia vyzýva, aby akékoľvek poznatky, ktoré môžu smerovať k narušeniu prípravy a priebehu volieb, oznámili na najbližší policajný útvar alebo na bezplatné telefónne číslo 158.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #prezidentské voľby #prezidentské voľby 2019