V Medzanoch vzal muž volebnú urnu, incident posunul koniec volieb

Voľby piateho prezidenta v histórii samostatnej Slovenskej republiky narušil incident v obci Medzany (okres Prešov), pre ktorý sa predĺžilo moratórium a s tým súvisiace zverejňovanie predbežných neoficiálnych výsledkov do 23.16 h.

16.03.2019 07:00 , aktualizované: 22:43
SR volby19 prezident 1. kolo Drietoma TNX Foto: ,
Na snímke imobilný volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do mobilnej volebnej schránky z auta pred volebnou miestnosťou počas 1. kola prezidentských volieb 16. marca 2019 v obci Drietoma.
debata (1306)

Analytici očakávajú tesný výsledok v prípade druhého postupujúceho miesta. Vylúčené nie sú ani prekvapenia, keďže prieskumy preferencií prestali vychádzať pred dvoma týždňami a posledné známe údaje nemusia kopírovať realitu.

Voľby sa skončili o 23.16, priebeh zratúvania výsledkov sledujte v tomto článku.

Priebeh volieb online

Dôležité z priebehu volieb

  • Pre incident v obci Medzany sa volebné moratórium predĺžilo až do 23:16, až potom začne štatistický úrad zverejňovať výsledky 1. kola prezidentských volieb.
  • Štátna volebná komisia prijala necelých 30 podnetov. Potvrdil to jej predseda Eduard Bárány. Najzávažnejší podnet sa podľa neho týka celoštátneho denníka.
  • Odvolili aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gasparovič, ako aj terajšia hlava štátu Andrej Kiska.
  • Priebeh prezidentských volieb na Slovensku monitorovali pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
  • Premiér Pellegrini po volebnom akte v Banskej Bystrici hovoril, že do budúcna by sa mala zabezpečiť aj možnosť voliť prezidenta zo zahraničia.

22:42 Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) vyzvalo poslanca obecného zastupiteľstva obce Medzany Antona Vaňa, ktorý hrubým spôsobom narušil priebeh prezidentských volieb, aby sa urýchlene vzdal poslaneckého mandátu. Vaňo v komunálnych voľbách kandidoval za OĽANO. Ako uviedol hovorca OĽANO Matúš Bystriansky, takéto správanie nie je hodné poslanca obecného zastupiteľstva.

22:35 V okresoch Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom sa uskutočnilo prvé kolo prezidentských volieb bez problémov. Krátko pred zatvorením volebných miestností to konštatovala zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Žiari nad Hronom Helena Najšlová.

22:31 Krátko pred zatvorením volebných miestností na území Banskobystrického okresu nezaznamenali žiadne narušenie volieb, incidenty či prerušenie hlasovania. Prvé kolo prezidentských volieb prebiehalo pokojne. Konštatovala to zapisovateľka okresnej volebnej komisie Dagmar Albertová. Na území okresu bolo 129 okrskov, z toho 77 priamo v meste pod Urpínom.

22:25 Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány potvrdil, že volebné výsledky sa vzhľadom na predĺžené moratórium budú zverejňovať až po 23:16. „Zákon je v tomto prípade jednoznačný,“ uviedol Bárány.

22:19 Väčšina volebných miestností sa zatvorila, komisie v nich začínajú sčítavať hlasy.

22:16 V okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou boli voľby bez väčších problémov. Prievidzská okresná volebná komisia riešila jeden podnet, ten sa však ukázal ako neopodstatnený.

22:10 Vyhlásenie oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb sa očakáva v nedeľu 17. 3. 2019 o 12.00 h na Drieňovej 22 v Bratislave na tlačovej konferencii Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR.

21.45 Maroš Šefčovič prišiel v sprievode manželky do volebného štábu v hoteli v centre Bratislavy po 21.00 hod. „Sme rovnako napätí a nedočkaví ako vy. Budeme veľmi nedočkavo čakať na výsledky,“ povedal Šefčovič. Domnieva sa, že účasť bude vysoká. Prípadný postup do druhého kola komentovať nechcel.

Maroš Šefčovič prišiel v sprievode manželky do... Foto: Ivan Majerský, Pravda
maroš šefčovič, prezidentské voľby Maroš Šefčovič prišiel v sprievode manželky do volebného štábu.

21:00 „Netrúfam si odhadnúť výsledok,"odpo­vedala Zuzana Čaputová na otázku, akú pozíciu by chcela v prvom kole obsadiť. Ak by prešla do druhého kola, chcela by ako súpera Maroša Šefčoviča. Za horšie riešenie považuje postup kandidáta z extrémistického prostredia. Volebná noc Zuzany Čaputovej bude podľa Martina Burgra z jej volebného štábu "nízkonákladová“, skôr v štýle „volebnej párty.“ Do priestorov bratislavskej Design Factory pozvala Čaputová svojich najbližších spolupracovníkov, podporovateľov, priateľov a členov rodiny. Už o pol deviatej prišiel Zuzanu Čaputovú podporiť aj predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.

20:32 Krátko po pol deviatej prišla medzi novinárov kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová.

Kandidátka na prezidenta SR Zuzana Čaputová... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
prezidentské voľby, Zuzana Čaputová Kandidátka na prezidenta SR Zuzana Čaputová prichádza do svojho volebného štábu v Dizajn Factory v Bratislave.

20:20 Pre incident v obci Medzany, kde sa hlasovanie má predĺžiť o viac ako hodinu, sa predlžuje moratórium do 23:16, až po skončení moratória začne štatistický úrad zverejňovať výsledky 1. kola prezidentských volieb.

20:19 Doterajší priebeh volieb je pokojný, štátna volebná komisia prijala necelých 30 podnetov. Potvrdil to jej predseda Eduard Bárány. Najzávažnejší podnet sa podľa neho týka celoštátneho denníka. „Nejdem rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným,“ uviedol, pričom dodal, že podnetom by sa malo zaoberať ministerstvo kultúry. Denník Sme vyšiel s obálkou s fiktívnym hlasovacím lístkom, na ktorom niekoľko prezidentských kandidátov má iné poradové číslo ako v skutočnosti. Správne sú iba prvé dve miesta, ostatné sú posunuté.

20:05 V obci Medzany v okrese Prešov je už približne hodinu zatvorená okrsková volebná miestnosť. Došlo tam k incidentu s volebnou urnou. „Prišiel volič, vzal urnu, vybehol von. Hodil ju o zem, a keďže je z papiera, tak sa rozletela. Urna je rozbitá a lístky sú porozhadzované. Momentálne čakáme na vyšetrovateľov,“ uviedol starosta obce Medzany Jozef Kipikaša.

19:25 Volebné moratórium sa skončí o 22.00 h, pokiaľ sa dovtedy nič závažné nestane. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Predbežné neoficiálne výsledky prezidentských volieb sa tak podľa neho môžu zverejňovať aj napriek tomu, že jedna volebná miestnosť v Malackách bude otvorená dlhšie. „Pre jednu volebnú miestnosť nebudeme predlžovať moratórium,“ uviedol Bárány. Dôvodom je neskoršie otvorenie miestnosti pre doplnenie počtu členov okrskovej volebnej komisie.

19:24 V bratislavskom Lamači, katastrálne najmenšej mestskej časti hlavného mesta, je doterajší priebeh prvého kola prezidentských volieb bezproblémový a pokojný. Informovala o tom Andrea Húšková z lamačského miestneho úradu, poverená organizáciou volieb. „Okrem voličov s trvalým pobytom v mestskej časti prišlo aj nemálo tých, ktorí hlasovali na voličský preukaz,“ uviedla. „Dokonca v lamačských volebných okrskoch hlasovala i približne desiatka Slovákov zo zahraničia, ktorí už nemajú trvalý pobyt na území SR,“ uviedla o voličoch, ktorí môžu voliť na pas. Prikladajú k nemu čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

19:21 Voľby v okrese Lučenec sú zatiaľ bezproblémové a nenarušila ich žiadna mimoriadna udalosť. Informoval o tom predseda okresnej volebnej komisie Juraj Suja.

19:11V bratis­lavskej Petržalke sa môžu voliči vyjadriť, ako sa im pozdáva nové dispozičné riešenie volebných miestností v súvislosti so sobotnými prezidentskými voľbami. Mestská časť na sociálnej sieti vytvorila anketu, kde sa obyvatelia môžu vyjadriť, či sa im pozdáva súčasný stav alebo riešenie z predchádzajú­cich rokov.

19:10 V Dunajskej Strede je zriadených 18 okrskov pre voľby prezidenta SR. Zapisovateľka volebného okrsku číslo jedna Beáta Nagy informovala, že priebeh volieb je u nich pokojný.

18:50 Možnosti voliť prezidenta sa v jednej z volebných miestností v Základnej škole na Spartakovskej ulici v Trnave popoludní domáhal muž, ktorý podľa okrskovej komisie už volil predtým. Voliť druhýkrát mu komisia neumožnila, s týmto postupom súhlasili aj členovia Okresnej volebnej komisie v Trnave, ktorí prišli problém riešiť na miesto.

18:32 v obci Trstená na Ostrove v Dunajskostredskom okrese je jeden volebný okrsok. Voľby sú zatiaľ pokojné a s nižšou účasťou. Informoval o tom predseda miestnej volebnej komisie Richard Földes.

18:28 Na lazy v okolí obce Drietoma chodia s prenosnou urnou.

18:22 V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava majú prezidentské voľby doteraz bezproblémový priebeh. Potvrdili to členovia okresných volebných komisií.

18:02 Počas prezidentských volieb si v Nitre konkurujú dve rôzne petície za zákaz hazardu. Vonku pred volebnými miestnosťami stoja ľudia, ktorí zbierajú podpisy pod petíciu Chceme Nitru bez hazardu, za ktorou stojí poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja Zuzana Rattajová.

17:43 Za múrmi prísne stráženej väznice v Leopoldove využilo svoje právo voliť prezidenta republiky zhruba tristo obvinených a odsúdených, ktorí mali vopred vybavené hlasovacie lístky. Do väznice za nimi s prenosnou volebnou schránkou prišli členovia jednej z okrskových volebných komisií z Leopoldova, ktorí tam strávili takmer štyri hodiny.Volilo aj niekoľko odsúdených z oddelenia doživotných trestov.

Na snímke majsterka sveta vo freestyle Lucia...
„Nemôžem vynechať voľby, je to sila zvyku,“...
+16Na snímke kandidát na post prezidenta SR Maroš...

17:34 Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Petra Pellegriniho. Konštatoval to v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici. „Je čudné, že pri rôznych typoch volieb máme rôzne systémy. Myslím si a tak, ako som hovoril aj s ministrom Lajčákom, naše slovenské ambasády po celom svete by vedeli technicky zabezpečiť, aby sa dalo odvoliť na našich zastupiteľských úradoch. Mali by sme v tom do budúcna urobiť poriadok a zjednotiť tú logiku. Ak sa môžu naši ľudia zúčastniť volieb na našich ambasádach pri iných typoch volieb, nevidím dôvod, prečo by sa nemohli zúčastniť i volieb prezidenta SR, ak sú občanmi SR, majú slovenský pas, akurát, že žijú v zahraničí a plnia si tam úlohy,“ zdôraznil Pellegrini.

17:24 Priebeh prezidentských volieb na Slovensku monitorujú aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, pozorovatelia sa zúčastnia na prvom aj druhom kole volieb a po ich ukončení vypracujú hodnotenia a odporúčania.

17:19 Do Skalice sa rozhodli prísť voliť občania slovenskej národnosti, ktorí žijú v neďalekých obciach na Morave, predovšetkým v Sudoměřiciach, Strážnici či v Radějove. „Vždy, keď sa dá, zúčastňujem sa volieb na Slovensku, nie je to len teraz, počas týchto prezidentských. Považujem to za povinnosť a na druhej strane aj za česť, že si môžem vyjadriť svoj názor,“ uviedla 43-ročná Alena, ktorá prišla voliť z neďalekej moravskej obce Sudoměřice.

17:16 Prvovoličov v Liptovských Kľačanoch už dlhé roky vychovávajú pohárikom domácej pálenky. Starosta obce Ján Hollý tvrdí, že špeciálna tradícia nemá mladých navádzať na pitie, ale práve, naopak, viesť ich k zodpovednosti. Netradičnú teóriu potvrdzuje aj vysoká volebná účasť, ktorá sa takmer vždy pohybuje nad celoštátnym priemerom.

17:09 Iba 12 ľudí žije v obci Príkra vo svidníckom okrese, neďaleko hraníc s Poľskom. Dedina má byť počtom obyvateľov najmenšou na Slovensku, viac ľudí pribudne v lete, keď prídu chatári. Vo volebnej miestnosti vládla rodinná atmosféra, členovia pozerali televízor alebo sa rozprávali s ľuďmi z obce, ktorí si prišli spríjemniť deň. Členovia komisie čakali už len na jediného voliča, pretože z 12 obyvateľov sa dvaja rozhodli nevoliť a ďalší dvaja si vybavili voličské preukazy.

Voľby v obci Príkra vo svidníckom okrese,... Foto: Pravda, Robo Hakl
Príkra, prezidentské voľby 2019 Voľby v obci Príkra vo svidníckom okrese, neďaleko hraníc s Poľskom.

16:50 Premiér Peter Pellegrini má od prezidentských volieb veľké očakávania a v noci sa nebude vedieť dočkať výsledku. Konštatoval to po volebnom akte. „Veľmi si želám, aby sa na voľbách zúčastnilo čo najviac voličov, pretože to je dôkaz toho, že ľudia majú záujem o veci verejné, a to je správne. Pevne verím, že si dobre vyberú a ak nebudeme mať víťaza hneď v prvom kole, že si do druhého vyberú dvoch zodpovedných kandidátov alebo kandidátky, ktorí sa o dva týždne pobijú o prezidentský palác,“ povedal Pellegrini.

Na snímke premiér SR Peter Pellegrini vhadzuje... Foto: TASR, Ján Krošlák
volby Pellegrini Na snímke premiér SR Peter Pellegrini vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici.

16:44 V malebnom Vlkolínci volili v novopostavenom dome UNESCO. Voliť priamo v osade mohli ľudia medzi štrnástou a pätnástou hodinou, z 22 voličov to využili siedmi.

16:36 Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová je v očakávaní a nechá sa prekvapiť, ako dopadne prvé kolo volieb hlavy štátu. Vyhlásila to po tom, čo v Pezinku odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom.

Na snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana... Foto: TASR, Michal Svítok
volby Čaputová Na snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová s partnerom Petrom Konečným a dcérou vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb 16. marca 2019 v Pezinku.

16:07 V horskej obci Donovaly pri Banskej Bystrici sa od poludnia tvoria rady najmä rekreantov, ktorí sem prišli stráviť víkend a chcú sa zúčastniť na voľbách. Ako informovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie v obci Jolana Lackovičová, do 15. hodiny prišlo voliť približne 60 miestnych obyvateľov a viac ako dvojnásobok návštevníkov obce s hlasovacími preukazmi.

15:58 V bratislavskom väzení v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a v Ústave na výkon väzby v sobotňajších prezidentských voľbách väzni krátko pred 14.00 h už odvolili. Z celového počtu 210 obvinených väzňov malo volebné právo 192. Právo voliť využilo len 17 obvinených.

15:35 Účasť vo voľbách majú stopercentnú. Zo šiestich kapucínov kláštora v Kremnických Baniach išli k urnám piati. Jediný, ktorý tak neurobil, je z Česka, takže ani nemohol. Ostatní sa volieb zúčastnili v mestách, z ktorých pochádzajú.

15:33 Svoje právo voliť v sobotných prezidentských voľbách si nenechali vziať ani telesne postihnutí športovci. Tí sa v Ružinove stretli na ligovom turnaji v paralympijskej disciplíne boccia a stihli zároveň vhodiť volebný lístok do prenosnej volebnej urny. Športovci sa zhodujú, že prezident krajiny by si mal získať dôveru svojím pohľadom na súčasnú spoločnosť.

15:07 Zadlžená obec Ondavka v bardejovskom okrese prišla v minulosti o budovu obecného úradu v exekúcii. Voľby sa konali v priestoroch rodinného domu bývalého starostu dedinky Andreja Marčišina. V Ondavke žije 16 ľudí, okolo 14.hodiny už odvolilo sedem z nich a tiež štyria, ktorí mali voličský preukaz.

Voľby v obci Ondavka sa konali v priestoroch... Foto: Robo Hakl, Pravda
Ondavka, prezidentské volby Voľby v obci Ondavka sa konali v priestoroch rodinného domu bývalého starostu dedinky Andreja Marčišina.

15:04 Štátna volebná komisia doteraz prijala takmer dve desiatky podnetov, týkajúcich sa narušenia priebehu prezidentských volieb. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány. Ako doplnil, väčšinu podnetov už riešili v minulosti. K oznámeným podnetom komisia zabezpečuje dôkazy, niektoré však vie vyhodnotiť hneď. „Buď k nim štátna komisia zaujala stanovisko hneď, alebo keď šlo o odôvodnené podozrenie z porušenia moratória alebo niečo podobné, v tejto chvíli sme viac zabezpečovali dôkazy na neskoršie konanie, než by sme už priamo vo veci rozhodovali,“ vysvetlil Bárány. Niektorí občania sa tiež sťažovali, že nedostali oznámenie o tom, kde majú volebnú miestnosť.

14:40 V Bratislave sú voľby pokojné, ľudia volia i na hlasovací preukaz a pas.

14:19 Možnosť voliť prezidenta SR v sobotňajších voľbách priamo v nemocnici využilo 15 ľudí, ktorí sú hospitalizovaní alebo pracujú vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Hlasovať mohli v čase od 10. do 12. h.

14:18 V prvom kole prezidentských volieb odovzdali v sobotu hlasy aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Podľa hovorcu pluku Mária Pažického pokryli 24-hodinové celodenné zmeny personálom s trvalým pobytom v Žiline. „Celodenná zmena im začala tak, aby stihli odvoliť bezprostredne po otvorení volebných miestností a vzápätí nastúpili do služby. Koľkí z nich toto právo využili, nebudeme zverejňovať,“ uviedol Pažický.

14:09 V Bratislave a Modre volia aj Slováci žijúci v zahraničí. Na Slovensko pricestovali špeciálne pre prezidentské voľby a aj keď museli merať stovky či tisícky kilometrov, spoločne tvrdia, že im záleží na osude krajiny. Jedným z nich je aj Ján Kapusta z Banskej Bystrice, ktorý pracuje od roku 2012 v Berlíne v oblasti vývoja softvéru. Na prvé kolo prezidentských volieb pricestoval z Ruska, kde momentálne v meste Kazaň pracuje na projekte. „Zúčastňujem sa na všetkých voľbách na Slovensku, na ktoré sa mi podarí pricestovať. V tohtoročných prezidentských voľbách prídem na obe kolá. Na druhé kolo budem cestovať z Berlína,“ povedal. Kapusta tvrdí, že mu záleží na osude Slovenska, má tu rodičov, sestru s manželom a dve netere.

14:01 Vo Vysokých Tatrách využilo veľa turistov možnosť voliť s voličským preukazom.

13:35 Zatiaľ iba niekoľko ľudí si prišlo zvoliť svojho prezidenta v malej obci Michalková v okrese Zvolen. V horskej dedinke, vzdialenej asi 12 kilometrov od mesta, sa v novembrových komunálnych voľbách nikto neuchádzal o post starostu, a tak agendu stále vybavuje predošlá hlava obce. „V okrsku máme na zoznamoch voličov zapísaných 28 občanov s trvalým pobytom. Ďalších päť môže voliť na voličské preukazy. Sú to všetko členovia volebnej komisie,“ povedala jej predsedníčka Eva Parobková.

13:11 V obci Podlužany pri Bánovciach nad Bebravou v sobotu oslavovala storočnicu aj najstaršia obyvateľka dedinky Anna Repová. Babičku tak už vo volebnej miestnosti čakal predseda volebnej komisie s kyticou kvetov v rukách a po odvolení ju previezli do vedľajšej miestnosti na obecnom úrade, kde už ju čakala oslava jej významného životného jubilea. Anna Repová vraví, že za svoj život nevynechala ani jediné prezidentské voľby a pamätá si aj časy, keď bol predzidentom Tomáš Garrique Masaryk.

Najstaršia obyvateľka dedinky Podlužany Anna... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
annna repova volby Najstaršia obyvateľka dedinky Podlužany Anna Repová za svoj život nevynechala ani jediné prezidentské voľby.

13:08 V Piešťanoch odovzdal svoj hlas v sobotných prezidentských voľbách aj Alain Janovjak. Francúza na Slovensko pred vyše dvoma rokmi zaviali obchodné aktivity, pred časom si požiadal o slovenské občianstvo. Prezidenta na Slovensku tak volil prvýkrát.

12:54 Niektorí členovia štátnej volebnej komisie išli pozorovať priebeh volieb do volebných miestností. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Zároveň dodala, že komisia nezaznamenala žiadne závažné podnety týkajúce sa narušenia volieb.

12:50 Veľa návštevníkov Tatier využíva možnosť voliť s voličským preukazom. Voliť prišli okrem miestnych jednak lyžiari, ale aj turisti, či občania, ktorí do Tatier zavítali na wellness pobyt. Tatry sú na situáciu pripravené.

12:48 Vo Veľkom Šariši volili v ľudových krojoch

Na snímke členovia miestneho FS Šarišske... Foto: TASR, Milan Kapusta
volby Veľký Šariš Na snímke členovia miestneho FS Šarišske gavalire, ktorí prišli odvoliť v krojoch počas 1. kola prezidentských volieb v meste Veľký Šariš, okres Prešov v sobotu 16. marca 2019.

12:09 Nový prezident SR bude mať veľmi ťažké funkčné obdobie, a to najmä z hľadiska zahraničnej politiky. Opatrný a rozhodný však bude musieť by aj v domácich otázkach. Vyhlásil to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý novú hlavu štátu volil spolu s manželkou v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave. Kandidáti na prezidenta sú podľa neho zaujímaví, pretože sú medzi nimi veľké rozdiely z pohľadu ako riadiť štát, ale aj z pohľadu filozofických a politických trendov.

12:06 Na bratislavskom Gymnáziu Metodova v sobotu odvolil aj kandidát na prezidenta SR Štefan Harabin. Ako sám potvrdil, očakáva vysokú volebnú účasť.

11:48 Prezident Andrej Kiska verí, že jeho nástupca bude pokračovať v boji za slušné a spravodlivé Slovensko. Povedal to po tom, čo v dopoludňajších hodinách odovzdal svoj hlas v spoločnosti manželky v rodnom Poprade.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska drží v ruke... Foto: TASR, Oliver Ondráš
andrej Kiska Na snímke prezident SR Andrej Kiska drží v ruke hlasovací lístok a obálku počas 1. kola prezidentských volieb v Poprade.

11:42 Obyvatelia Luníka IX v Košiciach o voľby prezidenta veľký záujem dopoludnia nemali. V dvoch okrskových komisiách je dokopy zapísaných 4337 obyvateľov. Podľa miestnych je však tretina v zahraničí a volieb sa nezúčastnia. „Najväčší záujem je vždy v komunálnych voľbách, kde poznajú priamo kandidátov. Ostatné ich až tak nezaujímajú,“ konštatoval jeden z členov komisie. Do 10.hodiny prišlo voliť iba zopár ľudí, dokopy asi len desať.

11:20 V Zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch dnes volila viac ako polovica obyvateľov. Pre 20 z 38 ubytovaných starších voličov požiadal riaditeľ Martin Cifra okrskovú komisiu priniesť prenosnú volebnú urnu.

11:07 Prezidentský kandidát Šefčovič s manželkou Helenou a deťmi odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch. Priznal sa, že výsledky bude očakávať s napätím.

Maroš Šefčovič s manželkou odvolil na ZŠ... Foto: Robert Hüttner, Pravda
volby, prezident, Šefčovič Maroš Šefčovič s manželkou odvolil na ZŠ Alexandra Dubčeka v Karlovej Vsi.

10:57 Exprezident Rudolf Schuster odvolil. Za plentou bol iba niekoľko sekúnd.

„Nemôžem vynechať voľby, je to sila zvyku,“... Foto: Robo Hakl, Pravda
Schuster „Nemôžem vynechať voľby, je to sila zvyku,“ uviedol exprezident Schuster. Doplnil, že nemal problém s rozhodovaním, lebo sledoval jednotlivých kandidátov.

10:28 V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave môže z celkového počtu asi 770 obvinených a odsúdených odovzdať v sobotných prezidentských voľbách svoj hlas približne 750 oprávnených voličov. Záujem o voľby prejavila asi stovka z nich. V Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Levoči dnes pristúpilo k voľbám prezidenta SR v prvom kole všetkých dvanásť odsúdených, ktoré uplatnili svoje právo voliť prostredníctvom volebného preukazu, čo predstavuje zhruba desaťpercentnú účasť z celkového počtu 109 oprávnených voličiek.

10:25 Členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán pôjdu do terénu v obmedzenom rozsahu. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány. Do vzdialenejších kútov Slovenska môže ísť podľa neho málo členov, ak vôbec nejakí pôjdu. O lokalitách, ktoré členovia navštívili, bude komisia informovať až po ich návrate.

10:13 Prezidentských volieb sa v sobotu zúčastní len menšina ľudí bez domova v Bratislave. Väčšina týchto ľudí vníma voľby prezidenta pasívne. Jeho funkcia je totiž pre nich príliš vysoko na to, aby mala priamy vplyv na zmenu ich života.

10:04 Svoje volebné právo dnes v prezidentských voľbách využil aj nitriansky diecézny biskup Mons. Viliam Judák a ďalší predstavitelia diecézy. Biskup vyzval veriacich na účasť na voľbách a povzbudil ich, aby sa zaujímali o veci verejné. Pred voľbami napísal v tomto duchu aj vyhlásenie k prezidentským voľbám, ktoré sa čítalo poslednú nedeľu v kostoloch diecézy. „Veriacich v nitrianskej diecéze som minulú nedeľu požiadal, aby sa zaujímali o veci verejné a aby sa zúčastňovali aj rozhodovania, ktoré je veľmi dôležité pri voľbe prezidenta. Sú súčasťou spoločnosti a majú podiel na tom, aká bude budúcnosť Slovenska aj v tomto smere,“ povedal Viliam Judák po tom, čo odvolil.

9:46 Predseda NR SR Andrej Danko už odvolil v mieste svojho bydliska. Zároveň vyzýva Slovákov, aby využili svoje ústavné právo a šli voliť aj oni.

9:26 Právo voliť využijú aj vojvodinskí Slováci, ktorí získali občianstvo Slovenskej republiky. Príslušníci slovenskej menšiny v srbskej Vojvodine, ktorí na Slovensko prišli študovať či za prácou a následne získali právo požiadať o občianstvo, tu našli svoj druhý domov. Preto využiť volebné právo vnímajú ako povinnosť.

9:12 V nitrianskej fakultnej nemocnici volilo 25 pacientov a zdravotníkov. Možnosť voliť v nemocnici momentálne neobmedzujú ani nedávne protichrípkové opatrenia.

9:03 V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie. „Bohužiaľ, okolo 6.30 h došlo k takejto tragickej udalosti. Nezomrel však vo volebnej miestnosti, ale v kancelárii obecného úradu,“ uviedla starostka obce Marta Martinovicsová, podľa ktorej tak nebolo potrebné volebnú miestnosť meniť a voľby sa konajú bez prerušenia.

9:02 V jednom volebnom okrsku v Malackách sa začali voľby o 35 minút neskôr. Zdržanie spôsobilo doplnenie okrskovej volebnej komisie.

8:37 Hlas svojmu favoritovi v prezidentských voľbách už odovzdala aj majsterka sveta vo futbalovom freestyle Lucia Kevická. Pred cestou do Českej republiky stihla odvoliť v bratislavskej Dúbravke.

Na snímke majsterka sveta vo freestyle Lucia... Foto: TASR, Erik Mader
SR volby 2019 lucia Kevická Na snímke majsterka sveta vo freestyle Lucia Kevická vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb v bratislavskej Dúbravke.

8:35 V podtatranskej obci Lendak chodia starší obyvatelia voliť hneď zrána, po omši. Istým špecifikom tejto dediny s 5300 obyvateľmi, ktorý sa len tak hocikde nevidí, je to, že voliči chodia odovzdať svoj hlas v tradičných krojoch.

8:22 O hlasovací preukaz v 1. kole požiadalo viac než 1900 Banskobys­tričanov. Občania, ktorí nebudú môcť navštíviť svoju volebnú miestnosť a dali si vystaviť hlasovací preukaz, môžu hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku.

8:06 V sobotňajších prezidentských voľbách bude môcť odovzdať svoj hlas viac ako 10-tisíc väzňov. Do 17 slovenských ústavov na výkon trestu odňatia slobody a ústavov na výkon väzby a napokon do väzenskej nemocnice v Trenčíne postupne členovia jednotlivých volebných komisií prinášajú volebné urny. Na rozdiel od iných typov volieb – komunálnych či volieb do europarlamentu – sa v prezidentských voľbách očakáva vyššia účasť. Súvisí to s očakávaním udelenia prezidentskej amnestie.

7:53 Na druhom najväčšom rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote zatiaľ nik nevolil. Podľa členov okrskovej volebnej komisie, ktorí sa na voľbách na Dúžavskej ceste zúčastňujú pravidelne, býva medzi miestnymi obyvateľmi najväčší záujem o komunálne voľby.

7:46 V bratislavskej Dúbravke hlasovali prví voliči hneď v prvých minútach.

7:20 Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ak to miestne podmienky vyžadujú, môže starosta určiť začiatok hlasovania na skoršiu hodinu, najviac však o dve hodiny. Túto možnosť využili v obci Lúčka v Sabinovskom okrese, kde sa volebné miestnosti otvorili o 6:00.

7.00 Na celom Slovensku sa otvorili volebné miestnosti. Všetko je od tejto chvíle v rukách takmer 4,5 milióna voličov.

6.55 Po celý volebný deň je voličom k dispozícii infolinka ministerstva vnútra. Na telefónnych číslach 02/ 4859 2317 a 02/ 4859 2312 pra­covníci odpovedia na otázky ohľadom volieb. Infolinka funguje až do uzatvorenia volebných miestností.

VIDEO: Kým vstúpite do volebnej miestnosti: Rady, na čo nesmiete zabudnúť. Zapisovateľka volebnej komisie Eva Chmelová vysvetľuje, prečo napríklad pri voľbách musíte mať pri sebe občiansky preukaz.

Video

6.41 Priebežné výsledky budeme počas celej volebnej noci zverejňovať aj na webovej stránke pravda.sk. Oficiálne výsledky vyhlásia počas nedele, Štatistický úrad ich zverejní bezprostredne po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

6.26 Na post hlavy štátu kandiduje 13 ľudí. Na volebnom lístku je však až 15 mien. V zozname sú uvedení aj József Menyhárt (SMK) a Robert Mistrík (nezávislý), ktorí z volieb odstúpili. Voľba týchto kandidátov bude preto znamenať prepadnutý hlas.

6.13 Zvolenie prezidenta už v prvom kole je až nemožné. Kandidát by musel dostať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých oprávnených voličov. Oprávnenie hlasovať má v aktuálnych voľbách 4,45 milióna občanov, na zvolenie hlavy štátu už v prvom kole by tak musel víťazný kandidát získať viac ako 2,2 milióna hlasov. Na porovnanie, pred piatimi rokmi prišlo voliť v prvom kole zhruba 1,9 milióna občanov. Priama voľba prezidenta funguje od roku 1999 a ešte nikdy sa nestalo, že by hlava štátu vzišla už z prvého kola.

6.00 Sociológ Pavel Haulík upozornil, že odhadnúť aktuálne pozície kandidátov je ťažké. „Moratórium na prieskumy bolo veľmi dlhé, všetky údaje, ktoré sú oficiálne k dispozícii, sú už zastarané. Ale myslím si, že prvé kolo bude predovšetkým o tom, kto bude druhý postupujúci do druhého kola. Výsledok môže byť aj tesný, hoci ťažko povedať, ako to napokon bude,“ uviedol sociológ. Podľa jeho názoru sa počas ostatných dvoch týždňov mohlo zmeniť takmer všetko. „Tie posledné prieskumy, ktoré bolo možné zverejniť, naznačovali veľa nerozhodnutých voličov – teda takých, ktorí chcú ísť voliť, ale vôbec nevedia koho. "Konečný verdikt môže byť prekvapením.“ vysvetlil Haulík.

VIDEO: Kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb zhodnotil politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #prezident SR #prezidentské voľby 2019