Prezidenta volili aj kapucíni zo stredu Európy

Účasť vo voľbách majú stopercentnú. Zo šiestich kapucínov kláštora v Kremnických Baniach išli k urnám piati. Jediný, ktorý tak neurobil, je z Česka, takže ani nemohol. Ostatní sa volieb zúčastnili v mestách, z ktorých pochádzajú. Brat Juraj si však vybavil voličský preukaz a hlasovať išiel priamo z geografického stredu Európy.

16.03.2019 15:26
debata (4)
Kapucíni Juraj (vľavo) a Peter, za nimi... Foto: Pravda, Eva Štenclová
kapucíni, prezidentské voľby Kapucíni Juraj (vľavo) a Peter, za nimi Svätojánsky kostol s vežičkou, ktorej vrchol je priamo v strede Európy.

Predstavený kláštora Peter Vician pre Pravdu potvrdil, že voliť prezidenta išli všetci piati slovenskí kapucíni pôsobiaci v Kremnických Baniach. „Často nás premiestňujú, mnohí teda máme trvalé bydliská v miestach svojich rodísk. Podľa toho aj ideme voliť, keďže sme si nevybavili preukazy,“ vysvetlil s tým, že tento krok tak spoja aj s návštevou svojich blízkych.

„Napríklad ja pôjdem do Novej Bane,“ podotkol. Zároveň upozornil, že hneď vedľa kláštora je Svätojánsky kostol, ktorého počiatky siahajú do dvanásteho storočia a vrchol jeho veže je presným geografickým stredom Európy. „Koncom 19. storočia to vypočítali talianski inžinieri, ktorí tu robili železnicu. Neviem aké kritériá si pri tom určili, ale my sme presvedčení, že je to tak,“ povedal veselo.

Priamo odtiaľ vykročil k obecnému úradu v sobotu odvoliť len brat Juraj Slugeň, ktorý pochádza z Valaskej Belej v okrese Prievidza. „Doma som si vybavil voličský preukaz, lebo som vedel, že v tomto období tam nepôjdem,“ hovorí. Voliť chodieva pravidelne, podľa neho je to dôležité pre všetkých Slovákov. „Veď teraz rozhodujeme o tom, aby sme mali dobrého prezidenta,“ povedal s úsmevom.

Gvardián Peter s ním súhlasí. „Ak chceme vytvárať spoločné dobro, musíme zvoliť dobrého prezidenta,“ myslí si. Jeho spolubratia sa podľa neho snažia nevynechávať žiadne voľby, on sám takisto. „Naša účasť je stopercentná,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #kapucíni