Bárány upozornil na závažný podnet, denník Sme zverejnil fiktívny hlasovací lístok

Predseda Štátnej volebnej komisie Eduard Bárány za najzávažnejší z necelých 30 prijatých podnetov považuje ten, ktorý sa týka celoštátneho denníka.

16.03.2019 23:40 , aktualizované: 17.03.2019 09:27
debata (174)

„Nejdem rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným,“ uviedol, pričom dodal, že podnetom by sa malo zaoberať ministerstvo kultúry. Denník Sme vyšiel s obálkou s fiktívnym hlasovacím lístkom, na ktorom niekoľko prezidentských kandidátov má iné poradové číslo ako v skutočnosti. Správne sú iba prvé dve miesta, ostatné sú posunuté. O titulke denníka Sme informuje portál Stratégie.

Denník Sme reagoval na svojej Facebookovej stránke ospravedlnením a vysvetlením. „Tým, že sme vyradili kandidátov, ktorí sa medzičasom vzdali, číslovanie kandidátov sa posunulo a ich poradie je preto odlišné v porovnaní so skutočným hlasovacím lístkom,“ uvádza sa v stanovisku denníka Sme.

Na chybu denníka SME sa sťažuje na Facebooku Maroš Šefčovič. „Denník SME dnes hrubo zasiahol do priebehu prezidentských volieb, keď na titulnej strane zverejnil fiktívny volebný lístok, kde sú posunuté čísla jednotlivých kandidátov. Moje volebné číslo, ktoré je uvedené aj na oficiálnom volebnom lístku, je 11. Je tu jasný zámer uviesť slovenskú verejnosť do omylu. Je smutné, k čomu sa dokážu zapredať niektoré médiá,“ napísal Šefčovič.

Maroš Šefčovič v povolebnej diskusnej relácii RTVS uviedol, že pre titulku denníka Sme podal sťažnosť na Ústrednú volebnú komisiu a ospravedlnenie denníka Sme neakceptuje.

Na fiktívnom volebnom lístku denníka SME má Maroš Šefčovič poradové číslo 9., na skutočnom volebnom lístku 11.

Podobne zareagoval na svojom Facebooku aj Štefan Harabin. Ten má na fiktívnom lístku číslo 5., v skutočnosti má poradové číslo 4.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #podnet #prezidentské voľby 2019 #Štátna volebná komisia