Čaputová: Je to volanie po zmene a spravodlivosti

Víťazkou prvého kola prezidentských volieb sa stala Zuzana Čaputová pred Marošom Šefčovičom. Na otázky ohľadom druhého kola volieb odpovedala opatrne, zdôraznila, že chce férovú súťaž. Medzi novinárov prišla dvakrát.

17.03.2019 04:03
zuzana čaputová Foto: ,
Víťazka prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová.
debata (254)

„Som rada, že mojím súperom v druhom kole nie je predstaviteľ extrémizmu,“ povedala krátko po zverejnení neoficiálnych výsledkov Zuzana Čaputová. To, že si v druhom kole želá súperiť s Marošom Šefčovičom, zdôrazňovala pred novinármi už po príchode do Design Factory, kde spolu s priateľmi a spolustraníkmi sledovala sčítavanie hlasov. „Máme rozdielne pohľady, ja sa pozerám nielen na súčasnosť, ale aj na minulosť Slovenska,“ odpovedala Čaputová na otázku, v čom je rozdiel medzi ňou a jej protikandidátom v druhom kole.

Video

Žiaden zásadný obrat v stratégií jej kampane podľa Čaputovej pred druhým kolom volieb nenastane, bude sa opakovane stretávať s občanmi a vysvetľovať svoje postoje k hlavnej téme spravodlivosti a právneho štátu. Poďakovanie voličom za podporu predniesla nielen v slovenčine, ale i maďarčine, rómštine, rusínštine… Opäť tak chcela prejaviť svoju vôľu spájať a nie rozdeľovať, čo je jedným z leitmotívov jej kampane. Vysoké percento podpory, ktoré Čaputová dosiahla takmer vo všetkých krajoch, je podľa nej obrazom „volania po zmene“. „Ľudia chcú spravodlivosť a právo na Slovensku,“ dodala.

Nebude meniť postoje ani v hodnotových otázkach, nemá pripravenú špeciálnu stratégiu na konzervatívnych voličov. Na otázku, či bude iniciovať stretnutie s cirkevnými predstaviteľmi, odpovedala jednoznačne, že nie. „Ak by ma požiadali oni, tak sa rada stretnem,“ dodala Čaputová.

Stretnutie Zuzany Čaputovej s novinármi, ale aj s priateľmi a spolustranníkmi nebolo odrazom veľkoleposti a zábavy. Pohostenie bolo skromné, čo samotná Čaputová komentovala slovami: „skromne sme kampaň začínali, tak sme to chceli aj teraz.“ Do Design Factory ju prišli podporiť Robert Mistrík a predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko. Očakával sa aj prezident Andrej Kiska, ten však do štýlovej kultúrnej ustanovizne neprišiel.

Novinári mali možnosť položiť otázky aj Petrovi Konečnému, partnerovi Zuzany Čaputovej. Neuhol ani pri téme ochranky, ktorú má jeho partnerka. „Je to skôr z preventívnych dôvodov,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová