Baránek: Šefčovič musí presvedčiť konzervatívneho voliča, Čaputová to nemôže vierohodne

Neskoro začatá kampaň u Šefčoviča a silná podpora niektorých médií Čaputovej sa podľa politického analytika Jána Baránka podpísali pod značný rozdiel medzi týmito postupujúcimi kandidátmi. „Teraz začne boj o konzervatívnych voličov, “ naznačil Baránek.

17.03.2019 07:07
debata (437)
Foto: Ivan Majerský, Pravda
Baránek Ján

Ako vnímate výrazný rozdiel medzi prvými dvoma kandidátmi?

Šefčovič začal kampaň neskoro, až niekedy v polovici januára. Pri Čaputovej bolo vidno, že mala na kampaň veľa peňazí, mala silnú podporu hlavných médií, s výnimkou Pravdy napríklad, ak chcem byť objektívny, a niektorých konzervatívnych portálov. Je to obdobná situácia, aká bola pred voľbou Kisku, keď média robili do veľkej miery politiku.

Čaputová získala približne 40,5 percenta. Očakávali ste u nej takéto vysoké percento?

Nebolo to prekvapenie. Náš prieskum v agentúre Polis, ktorý sme nezverejňovali, ukazoval rovnaký výsledok.

Na začiatku išlo o neznámu kandidátku, ktorá sa dostala medzi favoritov. Dlho viedol Robert Mistrík, ktorý nakoniec odstúpil v prospech Čaputovej. Kde nastal zlom?

Zlom podľa mňa nenastal v kampani, nastal v pozadí dohody Čaputovej a Mistríka. Mistrík nenaplnil očakávania, ktoré boli a podpora sa tak presmerovala na Čaputovú. Mistrík sa úplne nezmyselne vzdal, ale nevysvetlil či 500 tisíc eur, ktoré do kampane dal, či si ich bude od Čaputovej žiadať naspäť, alebo si to odpíše ako stratu…toto by som rád vedel.

Aký typ voliča volilo Čaputovú a aký Šefčoviča?

Šefčoviča určite volili voliči Smeru. Pri Čaputovej to bolo prierezové, predpokladám, že ju volili najmä sympatizanti strán SaS a iných opozičných strán.

Ktorých voličov si môže Šefčovič ešte nakloniť?

Jemu by sa hodili voliči Kotlebu a Harabina. Nepredpokladám však, že by Kotleba vyzval svojich voličov, aby volili Šefčoviča a u Harabina, neviem. Otázka je, či by to potom Šefčovičovi aj nepoškodilo u iných voličov.

Má Čaputová šancu, aby oslovila konzervatívcov?

Do istej miery, aj vzhľadom na to, že už jeden z kandidátov, František Mikloško, sa vyjadril, že Čaputovú nepodporí. Časť jeho konzervatívnych voličov možno presvedčí, ale stále ide len o odporúčanie, nemá to silu príkazu. Voliči sa tak či tak v druhom kole volieb budú prezentovať ako jedinec.

Kandidáti viackrát zopakovali, že sa budú snažiť o všetkých voličov. Kde by mali zabrať?

U Šefčoviča vidím problém v tom, či sa mu podarí presvedčil tých voličov, ktorí Čaputovú voliť nebudú, keďže je vnímaný ako euroúradník. S tým sú spojené bruselské témy, migrácia, podpora LGBT, Stojí pred ním úloha vyhraniť sa jasne, ako kandidát, ktorého môžu voliť aj konzervatívni voliči, lebo Čaputová to nemôže vierohodne, ako kandidátka ľavicovej strany urobiť. To je hlavná úloha pre Šefčovičov štáb. Musia za 14 dní presvedčiť konzervatívnych voličov, že Šefčovič je pre nich ten pravý kandidát.

Štefan Harabin získal pomerne vysokú podporu, 14 percent. V čom to je?

Pomohlo mu to, že v kampani bol jednoznačný, mal explicitné vyjadrenia, čo sa týka LGBT, utečencov či národných záujmov. Dokázal osloviť národných silno konzervatívnych voličov. Keby Kotleba nekandidoval, tak Harabin je v druhom kole.

Béla Bugár využil kampaň najmä na prezentáciu svojej strany. Podarilo sa potvrdiť, že Most-Híd má potenciál v parlamentných voľbách?

Trojpercentný úspech Bugára nie je žiadna sláva. Strana sa obáva, že je na zvoliteľnej hranici , tak to chceli posilniť. Neviem, či sa im to touto cestou podarilo. Strana to musí teraz dotrpieť v koalícií a snažiť sa vyboxovať čo najviac. Už teraz vidíme, že SNS navrhuje znižovať dane, tak aj Bugár bude musieť niečo podobné vymyslieť. Veľkým problémom pri Moste-Híd je SMK, ktorá im dlhodobo berie hlasy. Treba si uvedomiť, že maďarská politická scéna na Slovensku je trošku iná, ako slovenský zvyšok. A to v tom, že SMK má silnú podporu premiéra Viktora Orbána (Fidesz), ktorý sa neznáša s Bugárom. Kým tam bude takáto osobná animozita, problém bude neriešiteľný a vzťahy sa tak nespoja spolu. Ak pôjde Most-Híd sólo, tak musí rátať s tým, že sa do parlamentu nedostane.

Účasť dosiahla približne 49 percent, čo je o 6 percent viac ako minulé prvé kolo prezidentských volieb. Čo sa podpísalo na náraste?

Skôr by som povedal, že je to mizerná účasť, vzhľadom na ruchy, ktoré vládli okolo volieb. Vyzeralo to tak, že účasť bude 70 percentná, čo sa ani zďaleka nesplnilo. Viac voličov určite pritiahla Čaputová, ako nová tvár, blondínka a to, že je žena. V porovnaní s minulosťou nejde však o extrémne zvýšenie.

Podpísal sa pod voľby aj fakt, že sa do kampane otvorene zapojil aj súčasný prezident Andrej Kiska, keďže podporil Čaputovú a negatívnejší postoj zaujal k Šefčovičovi?

Určite sa jeho aktivita podpíše pod konečný výsledok volieb. Podľa mňa zasiahol do volieb nevhodne. Touto podporou vyslal aj politický signál, že s kým mieni v budúcnosti spolupracovať a kto mu bude blízky.

Neubližuje Čaputovej otvorená podpora Kisku, ktorého popularita postupne klesá?

Evidentne jej to nepoškodilo, podporu má stále relatívne vysokú. Prekvapujúco, tie isté média, ktoré dnes podporujú Čaputovú, v minulosti podporovali Kisku. Tieto médiá zrazu Kisku zavrhli a to brutálnym spôsobom. Tam sa môže stať, že by jej Kiskova podpora mohla poškodiť, ale v zásade si to osobne nemyslím. Obaja sú jeden mentálny svet.

Ako odhadujete druhé kolo?

Momentálne to vyzerá na Čaputovú. Šefčovičov štáb bude mať naozaj čo robiť, aj on osobne, aby ten náskok dohnali. Bude to stáť najmä na samotnom kandidátovi, aby vierohodne voličov presvedčil, čo je mimoriadne náročná úloha v takom krátkom čase.

TV Pravda: Pozrite si,s čím predstúpili pred voličov traja prví prezidentskí kandidáti počas volebnej noci.
Video
437 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019