Koaliční aj opoziční politici vyzývajú ľudí, aby išli v 2. kole voliť

Podpredseda Smeru Juraj Blanár, ale aj predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko chcú, aby ľudia prišli voliť aj v druhom kole prezidentských volieb. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

17.03.2019 09:44 , aktualizované: 14:07
debata (25)

Podľa Blanára „bolo jasné, že v prvom kole nevyhrá nikto“. Podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz poznamenal, že v krajoch, kde je Most-Híd najsilnejší, bola účasť podpriemerná. „Ide o 20 až 25 percent menej ako inde,“ povedal. Kampaň v druhom kole podľa neho musí byť už o niečom inom. „Chcel by som vyzvať kolegov, aby neprilievali olej do ohňa, aby sme ešte viac nerozdelili spoločnosť,“ povedal Ravasz s tým, že by sme nemali polarizovať spoločnosť.

Koaličná dohoda o podpore Šefčoviča nie je

Ravasz potvrdil, že Most-Híd vyzýva ľudí, aby prišli voliť. „Musíme sa rozhodnúť, koho podporíme. Sledujeme diskusie a urobíme si vlastný názor,“ potvrdil. Blanár uviedol, že Smer nebude iniciovať rokovanie s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. Poznamenal, že neexistuje žiadna koaličná dohoda o podpore Šefčoviča.

Podľa predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára sa Šefčovič obráti na tú stranu, koho názor háji. Hnutie podľa neho nesúhlasí ani s viacerými vyjadreniami a názormi Čaputovej. „Vyzveme len našich sympatizantov, nebudeme dávať jasný názor, koho majú voliť. Vidím však pozitíva u jedného aj u druhého kandidáta,“ povedal Kollár. Podľa Štefunka voliči už nechcú x politických strán, ktoré sa medzi sebou hádajú. „Ľudia chcú spájanie a riešenie,“ uviedol.

Blanár v RTVS poznamenal, že Šefčovič, ktorého Smer-SD podporuje, je nezávislý kandidát, zatiaľ čo Čaputová je podpredsedníčkou hnutia Progresívne Slovensko. Poukázal aj na to, že Čaputová zvíťazila najmä v Bratislave. Podľa neho by nemala len Bratislava určovať, kto bude budúcim prezidentom. Na Slovensku nie je podľa Štefunka 40 percent liberálov a Čaputovú volilo podľa neho aj viacero veriacich ľudí.

SaS ďakuje Mistríkovi, že sa vzdal

Najsilnejšia opozičná strana SaS gratuluje Zuzane Čaputovej k dosiahnutému výsledku. Považuje to za výborné východisko pre druhé kolo prezidentských volieb.

„Ukázalo sa, že rozhodnutie Roberta Mistríka bolo zásadné a znamenalo zjednotenie demokratických síl na Slovensku v jej prospech, a preto má dnes reálnu šancu stať sa prezidentkou Slovenskej republiky. Ešte raz sa Robertovi Mistríkovi chceme za nadhľad a zodpovedný prístup poďakovať,“ odkázala strana Richarda Sulíka.

SaS zároveň povzbudzuje občanov, aby sa počas nasledujúcich dvoch týždňov nenechali znechutiť a oklamať hovorcami oligarchov, mafie, extrémistov, ale aj slovenským ortodoxným klérom a „volili spravodlivé a moderné Slovensko, ktoré zosobňuje Zuzana Čaputová“.

OĽaNO urobí všetko preto, aby sa Čaputová stala prezidentkou

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) urobí všetko preto, aby sa Zuzana Čaputová stala prezidentkou. Tvrdí to predseda hnutia Igor Matovič. „Pre úspech Čaputovej bol podstatný záväzok dvojice Mistrík a Čaputová, že len jeden z nich pôjde do prvého kola, ktorý sme s nimi vyrokovali, aj keď nám mnohí neverili, že sa nám to podarí. Rovnako dôležité však bolo, že Čaputová je skutočne dobrou kandidátkou," povedal Matovič. Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

Matovič od Čaputovej očakáva v ďalšej časti kampane naďalej úprimnú komunikáciu, veľa odvahy a odhodlania. Očakáva tiež neúnavné potvrdzovanie verejného záväzku byť mostom medzi kresťanmi a liberálmi, rovnako záväzok nepodporovať agendu LGBTI z pozície prezidentky.

Prvé kolo volieb prezidenta SR vyhrala so ziskom 40,57 percenta platných hlasov Zuzana Čaputová. Do druhého kola postupuje z druhého miesta so ziskom 18,66 percenta platných hlasov aj Maroš Šefčovič. Druhé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 30. marca.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #SASKA