Čaputová aj Šefčovič cítia volanie po zmene, obaja idú vyhrať

Volanie po zmene. Takto cítia výsledok prvého kola prezidentských volieb dvaja najúspešnejší uchádzači o najvyšší ústavný post Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Dvojica sa v nedeľu stretla v prvej vzájomnej debate na pôde RTVS.

17.03.2019 10:03 , aktualizované: 12:38
Šefčovič maroš, zuzana čaputová,volby 2019... Foto: ,
Na snímke kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová (uprostred) a Maroš Šefčovič (vpravo) počas diskusie v budove RTVS.
debata (105)

„Z prieskumov stále vyplývalo, že Maroš Šefčovič by mal byť ten druhý, ktorý postupuje a ja som si ho do druhého kola aj priala. Som rada, že nemusíme čeliť extrému,“ podotkla Čaputová.

Šefčovič upozornil, že nasledujúca dvojtýždňová súťaž ukáže, v čom sa s Čaputovou zhodujú, ale najmä v čom sa líšia. „Aký rôzny máme hodnotový rámec. Pani Čaputová oslovila 40 percent ľudí, ktorí nemajú problém s témami, ktoré budú dôležité. Ide o otázky migrácie či liberálneho prístupu k hodnotám. Uvidíme veľké rozdiely v tom, ako budeme pristupovať k sociálnym témam, k seniorom. Musíme začať jasne komunikovať, ako chceme tieto veci vyriešiť. Toto budú témy, ktoré ja verím, že rozpracujeme dopodrobna a chcem nimi osloviť 60 percent voličov a vyhrať voľby,“ avizuje Šefčovič.

Čaputová má z týchto slov pocit, že duel sa už akoby začal. „Zvykla som si, že sa v kampani stretám s nálepkami, ktoré nepatria do môjho hodnotového a názorového sveta,“ uviedla. Svoj postup do druhého kola napriek prieskumom verejnej mienky nebrala ako samozrejmosť, „aj keď istý predpoklad tam bol“. Tiež dodala, že je otvorená možnosti vzdať sa funkcie podpredsedníčky Progresívneho Slovenska.

Na otázku, ako chce zabrániť scenáru spred piatich rokov, keď víťaz prvého kola Robert Fico (Smer) v druhom neuspel, Čaputová odvetila, že bude tak ako doposiaľ sama sebou, bude hovoriť to, čo si myslí. „Pokúsim sa osloviť aj voličov, ktorých kandidát nepostúpil do druhého kola. Uchádzam sa o hlasy všetkých. Chcem byť zrozumiteľná, autentická, komunikovať to, kde vidím problémy Slovenska a ponúkať riešenia,“ tvrdí. O dôveru nerozhodnutých voličov a tých, ktorých kandidát nepostúpil, sa chce uchádzať aj Šefčovič.

Obaja súperi považujú svoj zisk z prvého kola za povzbudenie. „Som za to vďačná. Vnímam to aj ako volanie po zmene,“ povedala Čaputová. Podobne to vidí aj Šefčovič. „Cítim volanie, aby sa situácia na Slovensku upokojila a že budeme pracovať na celospoločenskom zmieri,“ povedal. Zmenu tiež vidí v tom, že hlava štátu bude rešpektovaná v zahraničí a Slovensko sa dostane na globálnu úroveň, „čo mi teraz chýba“. Druhé kolo tiež prirovnal k referendu o novej superliberálnej agende na Slovensku.

Na margo doterajšej kampane Čaputová povedala, že kandidáti boli aj objektmi antikampane. „Veľmi si želám, aby sa v druhom kole podarilo udržať štandardnú, kultivovanú a vecnú debatu. Čelíme kríze dôvery vo vzťahu k politickej reprezentácii, a to je priamo úmerné aj tomu, ako zvládame vzájomnú komunikáciu a správanie sa,“ myslí si. Šefčovič si zase počas kampane uvedomil, že spoločnosť je skutočne rozdelená. Podľa jeho slov došlo aj k viacerým sklamaniam v médiách. Manipuláciu s výsledkami prvého kola však nevidí ani jeden z postupujúcich kandidátov. Ani Čaputová, ani Šefčovič zatiaľ nehovorili s neúspešnými kandidátmi o tom, či by ich pred druhým kolom podporili.

Šefčovič na TA3: Až 60 percent ľudí má iný názor ako Čaputová

Prvé kolo prezidentských volieb ukázalo, že až 60 percent voličov má iný názor ako Zuzana Čaputová. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 to vyhlásil Maroš Šefčovič. Vychádzal z volebného zisku Čaputovej na úrovni 40 percent.

„Moje videnie sveta zdieľa 60 percent ľudí, keď sa pozrieme na postoj k migrantom, povinným kvótam. Ja som bojoval proti tomu, pani Čaputová bola skôr za. Ide aj o priority v sociálnej politike. Voľby ukázali, že 60 percent ľudí má iný názor ako pani Čaputová,“ povedal.

Jeho súperka v druhom kole volieb mu odkázala, že takáto interpretácia dát si vyžaduje veľkú mieru tvorivosti. „Vítanie migrantov a kultúrno-etické témy, to sú nálepky. Ja neverím, že tomu veríte v súvislosti s tým, ako ma poznáte. Bude priestor si to vysvetliť,“ odkázala. Taktiež v reakcii na Šefčovičove skoršie tvrdenie uviedla, že nie je za rušenie vlakov a obedov zadarmo.

Na otázku, ako si vysvetľuje, že v sobotňajšom (16. 3.) prvom kole uspela vo všetkých ôsmich krajoch, Čaputová odvetila, že ľudia počujú, čo hovorí a dôverujú tomu, čo hovorí. „Kultúrno-etické vojny sú zástupné témy. Moja agenda sa týka férovosti, spravodlivosti, životného prostredia a sociálne odkázaných skupín,“ ozrejmila.

Šefčovič poznamenal, že dostať sa do finále je niekedy ťažšie ako samotný finálový súboj. „Verím, že toto bude tá istá situácia. Chcem sa zamerať na mobilizáciu voličov. Som presvedčený, že väčšina korešponduje s tým, čo som hovoril v kampani,“ povedal. Kandidát na prezidenta tiež vyzval, aby sa nemaľoval zo Slovenska obraz spálenej zeme. „Prokurátori a policajti dramaticky zvýšili tempo a efektívnosť. Nemali by sme bojovať proti niečomu, proti zlu, prináša to delenie na dobrých a zlých a vytvára to deliace čiary. Ja chcem spájať,“ avizoval.

Čaputová uznáva, že Slovensko je krajina, ktorá má svoje pozitívne stránky a úžasný potenciál. „Musíme sa ale zbaviť istých neduhov, ktoré tento potenciál brzdia. Ak hovorím o zle, mám na mysli javy ako korupcia či zneužívanie právomocí. Nemám na mysli jednotlivcov,“ vysvetlila.

Obaja kandidáti sú radi, že predstavitelia extrému zostali pred bránami druhého kola. Čaputová aj Šefčovič sa chcú uchádzať o podporu týchto voličov, a to lepšou alternatívou.

Bugár: Mnohí volili Čaputovú z obavy pred Harabinom

Béla Bugár v relácii TA3 pripustil, že čakal lepší volebný výsledok, za nízkym počtom hlasov pre svoju prezidentskú kandidatúru vidí aj to, že mnohí voliči Mosta-Híd volili Zuzanu Čaputovú z obavy, aby sa do druhého kola nedostal Štefan Harabin.

V druhom kole prezidentských volieb by podporil práve Čaputovú. Tvrdí však, že nemôže prikázať voličom, čo majú robiť. Predpokladá, že hlasy voličov Štefana Harabina a Mariana Kotlebu táto kandidátka na post hlavy štátu nezíska, čo Most-Híd „zaväzuje“ k tomu, aby ju podporili. Bugár sa necíti „zaviazaný“ koaličnému partnerovi Smeru-SD, aby podporil Maroša Šefčoviča.

K svojej kandidatúre Bugár povedal, že očakával viac ako šesť percent platných hlasov voličov. Súkromný predvolebný prieskum si podľa vlastného vyjadrenia nerobil. Podľa Bugára výsledok aktuálneho kola prezidentských volieb poukázal na to, že tieto „voľby boli úplne iné, ako je pomer síl v parlamente“.

Harabin: Jednoznačne som víťaz volieb

Jednoznačne som víťaz volieb, bez peňazí, bez podpory strán a bez podpory médií. V nedeľňajšej relácii TA3 V politike to uviedol neúspešný kandidát na post prezidenta Štefan Harabin. Chybu v kampani si nepripúšťa. Tvrdí, že voliči iného neúspešného kandidáta Mariana Kotlebu (ĽSNS) posunuli do druhého kola Maroša Šefčoviča. K výsledkom volieb Šefčovičovi aj Zuzane Čaputovej zablahoželal, ale ako dodal, „neblahoželá im k hodnotám, ktoré majú“.

Podľa Harabina hrozí, že prezidentské voľby budú aj skôr, ako o päť rokov. Sám seba vidí v pozíciách prezidenta SR, sudcu Najvyššieho súdu SR, prípadne sudcu v Luxemburgu či v Štrasburgu. Dodal, že žiadnu politickú stranu zakladať nebude. Nevyjadril sa však jednoznačne, či vstúpi do niektorej z existujúcich strán.

TV Pravda: Pozrite si vyjadrenia troch najúspešnejších kandidátov v 1. kole prezidentských volieb.
Video
105 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová