Štátna volebná komisia potvrdila postup Čaputovej a Šefčoviča do 2. kola prezidentských volieb

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Zuzana Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov a Maroš Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,74 percenta, čo je 2 158 859 voličov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

17.03.2019 12:06 , aktualizované: 14:43
voľby, Vyhlásenie výsledkov, štátna komisia,... Foto: ,
Zľava v popredí: Zapisovateľka štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová, predseda štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány a predseda štatistického úradu SR Alexander Ballek.
debata (36)

Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (14,34 percenta), Marian Kotleba (10,39 percenta), František Mikloško (5,72 percenta), Béla Bugár (3,10 percenta), Milan Krajniak (2,77 percenta) a Eduard Chmelár (2,74 percenta). Pod jedno percento hlasov získali vo voľbách Martin Daňo (0,51 percenta), Róbert Švec (0,30 percenta), Juraj Zábojník (0,28 percenta), Ivan Zuzula (0,17 percenta) a Bohumila Tauchmannová (0,16 percenta).

Slováci si piatykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jeho nástupca.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 30. marca.

Muž, ktorý v sobotu podvečer prerušil 1. kolo prezidentských volieb v obci Medzany (okr. Prešov), sa nachádza v cele policajného zaistenia. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. „Muž bol zadržaný a podrobený dychovej skúške. Namerali mu dve promile alkoholu. Umiestnený je v cele policajného zaistenia,“ uviedla hovorkyňa.

Predseda štátnej komisie Bárány ešte skôr uviedol, že k strate volebných lístkov dôjsť nemalo. Okrsková komisia podľa jeho slov počty preverila a tie súhlasili. Ako ozrejmil viceprezident policajného zboru Bozalka, počas volieb bolo v službe 6 500 policajtov, z toho 4 500 sa venovalo primárne činnostiam spojeným s priebehom volieb. Pred dňom konania volieb a vo volebný deň zaznamenala polícia celkovo 26 podaní, z toho šesť trestných oznámení. Doplnil, že tri trestné konania už boli začaté. Polícia okrem toho eviduje aj osem priestupkov a 12 iných podnetov. Priebeh prezidentských volieb monitorovali aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

36 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019