Profil Zuzany Čaputovej: Skúsená advokátka je politický nováčik

Ešte donedávna nepatrila medzi veľmi známe tváre na Slovensku. Začalo sa to meniť na konci roka 2017, keď sa začlenila do vznikajúceho hnutia Progresívne Slovensko. Zuzanu Čaputovú, ktorá má 45 rokov, si predtým verejnosť všimla výraznejšie len raz.

17.03.2019 16:00 , aktualizované: 18:16
zuzana čaputová Foto: ,
Víťazka prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová
debata (534)

Bolo to v roku 2016, keď získala Goldmanovu environmentálnu cenu. Rovnomenná nadácia so sídlom v USA jej ju udelila za dlhoročnú kampaň za uzavretie skládky odpadov v Pezinku. Súčasťou ocenenia bola finančná prémia 175-tisíc amerických dolárov. Časť peňazí rozdala, časť minula a časť si nechala. Goldmanova nadácia síce nezaväzuje laureátov, akým spôsobom majú naložiť s prémiou, ale na svojom webe podotýka, že doláre majú prispieť k ich aktivitám.

Na konci roku 2017 sa pridala k vznikajúcemu hnutiu Progresívne Slovensko, ktoré vedie Ivan Štefunko. Server Aktuality pred niekoľkými týždňami napísal, že firma, ktorej je spolumajiteľom, dodávala štátu predražené služby. Čaputová sa zastala Štefunka s tvrdením, že nezobral ani euro zo zisku tejto firmy.

Celý život sa profesijne venuje právu. Píše o sebe, že všetku prácu zasvätila spravodlivosti a pomoci slabším. Pripomína, že sa angažovala už ako študentka, keď rozbiehala projekty na pomoc sociálne znevýhodneným, neskôr týraným a zneužívaným deťom. Prízvukuje, že služba iným ľuďom dáva jej životu zmysel a hodnotu. Dlhodobo spolupracovala ako advokátka s občianskym združením VIA IURIS, ktoré sa venuje posilňovaniu právneho štátu a presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva. Je rozvedená, žije s partnerom. Z rozpadnutého manželstva má dve deti.

Výhody

  • Skvelá znalosť práva, pretože sa dlhé roky pohybuje v advokácii.
  • Ako žena môže mať potenciál obrusovať hrany medzi mužmi na politickej scéne, ktorí si v koalično-opozičných konfliktoch niekedy nevedia prísť na meno.
  • Vycibrená rétorika – vie pohotovo reagovať, snaží sa odpovedať vecne, bez fráz.

Nevýhody

  • Otáznik nad skutočnou nezávislosťou. Vystupuje síce ako občianska kandidátka, je podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska, dnes však oznámila, že sa v najbližších dňoch funkcie vzdá.
  • V politike sa nachádza krátky čas. Chýbajú jej skúsenosti. Na politickú dráhu sa vydala v decembri 2017, keď sa pridala k prípravnému výboru Progresívneho Slovenska.
  • Možný hendikep v cudzej reči. Uvádza o sebe, že sa „dohovorí“ po anglicky, z čoho nie je jasné, či týmto jazykom hovorí plynulo.

TV Pravda: Pozrite si video z tlačovej konferencie, kde sa Čaputová vyjadruje aj k stratégií kampane do druhého kola volieb. Hovorí aj o vzťahu ku konzervatívnym voličom či cirkevným predstaviteľom.

Video

© Autorské práva vyhradené

534 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová