Analýza: Čaputovej istota a Šefčovičov Mount Everest

Je pre druhé kolo už rozhodnuté? Za istých okolností to môže byť ešte napínavé. V každom prípade aj keď Maroš Šefčovič po potvrdení volebných výsledkov prvého kola vyhlásil, že "všetko sa začína odznova", na rozdiel od Zuzany Čaputovej je v mimoriadne zložitej situácii a favoritka v komfortnej.

17.03.2019 15:30
debata (423)

Čaputovej percentuálny rozdiel, ktorý dosiahla aj vďaka vzdaniu sa Roberta Mistríka, je viac než masívny. Čo Čaputovej pomáha, Šefčovičovi škodí. Opozičnej kandidátke stačí potvrdzovať a opakovať kľúčový status, že je reprezentantkou zmeny. Nič viac, nič menej.

Prezidentské voľby sú tretie v poradí, po župných a komunálnych, ktoré rysujú tento jednoznačný trend. Je to signál pre budúcoročné parlamentné voľby, predovšetkým pre Smer. Akákoľvek postava, ktorá tento typ zmeny stelesňuje, mala od začiatku v týchto voľbách výrazne jednoduchšiu pozíciu.

Aj preto je to teraz Čaputová, kto má disciplinovaných voličov. Nakoniec ten rozdiel medzi oboma súpermi bol viditeľný už v prvých povolebných vyhláseniach. Čaputovej stačilo opisovať prítomnosť, viac hovorila o sebe a o svojich pocitoch, kým Šefčovič mobilizoval, smeroval svojich voličov na budúcnosť, vymedzoval sa a snažil sa diktovať svoje témy.

Šefčovič má zdanlivo po prvom kole viac kde naberať, otázkou je, do akej miery je to možné. Aby sa pokúsil o zvrat, potrebuje v prvom rade presvedčiť voličov Smeru, ktorých časť zjavne v prvom kole volila Štefana Harabina. Šefčovič, ktorý kandiduje s podporou Smeru, zaostal za elektorátom tejto strany z parlamentných volieb 2016. Zostup najsilnejšej strany dlhodobo ukazujú prieskumy straníckych preferencií a časť jej voličov prechádza k iným typom strán. Smer získal v roku 2016 vyše 737-tisíc hlasov, Šefčovič v prvom kole prezidentských volieb niečo nad 400-tisíc.

Na rozdiel od svojej súperky Šefčovič začal kampaň neskoro. Bola to stratégia, ktorá ako-tak mohla vyjsť pôvodne zamýšľanému kandidátovi, ale nie eurokomisárovi a diplomatovi, ktorý zastupoval svoju krajinu roky v zahraničí a tomu zodpovedá aj jeho poznateľnosť na Slovensku. Aby zlepšil svoju pozíciu, v priebehu dvoch týždňov by tiež musel presvedčiť voličov antisystému a extrému o svojich európskych hodnotách, čo je nemožné. Ak prídu voliť aj v druhom kole, tak z iného dôvodu.

Šefčovič sa oproti Čaputovej vymedzuje zdôrazňovaním konzervatívnych hodnôt a mieri tým aj na voličov, ktorí v prvom kole zostali doma. To by predpokladalo vyššiu volebnú účasť. Zatiaľ historicky najvyššia bola v prvej priamej voľbe v roku 1999 vyše 75 percent. Ale to bol unikátny moment, výnimočnosť dnešnej situácie je v niečom úplne inom.

Bez ohľadu na to, aký bude výsledok o dva týždne, upokojujúce je, že Slovensko sa tesne vyhlo zrážke v druhom kole s antisystémovým kandidátom, ktorý sľuboval krajine pomaly prevrat. Ak by postúpil, druhé kolo by malo zásadne iný priebeh, než aký nás čaká. Otázkou je, či sa Harabin pokúsi svoj volebný zisk využiť v politickej budúcnosti a povedie stranu do budúcoročných volieb. Ale to sú už temné odkazy týchto volieb, ktorými je posilnenie extrémistických a antisystémových subjektov. Harabinove a Kotlebove zisky v prvom kole to potvrdzujú. Znepokojujúce tiež je, do akej miery sa tieto voľby stali nástrojom na zahltenie verejného priestoru konšpiráciami, extrémistickými heslami, klamstvami a demagógiou.

Z tohto hľadiska preto neboli úplne márne ani kandidatúry ľudí bez šance uspieť, Bélu Bugára či Františka Mikloška. Vo verejnom priestore kultivovaným spôsobom vyvažovali hlas extrému. I keď v prípade Bugára kandidatúra smerovala predovšetkým k posilneniu upadajúcej politickej sily strany Most-Híd a vlečúcemu sa politickému zápasu s SMK. Bugár ho vyhral z toho hľadiska, že šéf konkurenčnej strany József Menyhárt si nakoniec na súboj netrúfol a z prezidentských volieb vycúval. Čo už pre Bélu Bugára a jeho stranu vyzerá varovnejšie, je porovnanie výsledkov prvého kola s parlamentnými voľbami 2016. Bugár výrazne zaostal za svojimi vtedajšími ziskami.

© Autorské práva vyhradené

423 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová