Profil Maroša Šefčoviča: Skvelý diplomat sa snaží vrátiť domov

Po štúdiu na vysokej škole prežil viac rokov v zahraničí ako na Slovensku. Vyštudoval v Moskve, stal sa diplomatom, obhajoval záujmy štátu ako zástupca ambasádora v Kanade, potom ako šéf misie v Izraeli, neskôr ako veľvyslanec pri EÚ, až nakoniec zakotvil v Európskej komisii. Šefčovič, ktorý má 52 rokov, by sa rád vrátil z Bruselu domov ako nový prezident republiky.

17.03.2019 16:00
sefcovic, Foto: ,
Maroš Šefčovič postúpil do druhého kola prezidentských volieb.
debata (164)

Kým ostatní uchádzači už rozbehli kampaň, o jeho kandidatúre sa rozhodlo až začiatkom januára tohto roku. Ako jediný (s výnimkou Roberta Mistríka, ktorý odstúpil z volebného boja) hneď v úvode stavil na to, že sa bude ukazovať pred voličmi s manželkou, o ktorej zdôrazňuje, že by bola skvelá prvá dáma.

V období 2010 – 2014 bol podpredseda Európskej komisie pre medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu. Názov agendy zrejme znel pre bežného človeka nezaujímavo, ale v skutočnosti mu zverili veľmi dôležité portfólio. Od roku 2014 až doteraz pôsobí ako podpredseda bruselskej exekutívy zodpovedný za energetickú úniu. Aj jeho pričinením pokračujú na Slovensku dodávky ruského plynu v požadovanom objeme cez ukrajinské územie. S politickými aj energetickými zástupcami Moskvy a Kyjeva viedol viacero náročných rokovaní o dovoze tejto suroviny.

Niektorí ľudia sa mylne nazdávajú, že vstupom do prezidentských volieb sa prvý raz zapojil do politického diania na Slovensku. Opak je pravdou – určité skúsenosti už získal, keď ako nezávislý stál na čele kandidačnej listiny Smeru vo voľbách do Európskeho parlamentu. Napriek úspechu sa členom tohto zboru nestal, pretože slovenská vláda ho opäť navrhla za eurokomisára.

Z dlhoročného a stále dobre fungujúceho manželstva má tri deti.

Výhody

  • Vynikajúce kontakty na lídrov členských štátov EÚ, respektíve na špičky v Európskej komisii a podobne na čelných predstaviteľov Ruska a USA.
  • Schopnosť viesť náročné rokovania, čo vyplýva z dlhoročného pôsobenia v Európskej komisii a v slovenskej diplomacii.
  • Talent získavať si ľudí vďaka skvelým rečníckym vlastnostiam. Je obľúbený spoločník v neformálnych politických rokovaniach.

Nevýhody

  • Podozrievanie, že by nebol úplne nezávislý v spojitosti s financovaním veľkej časti volebnej kampane od Smeru. Kritiku však dôrazne popiera.
  • Doteraz bol možno viac známy v zahraničí ako na Slovensku.
  • Z Bruselu sa doteraz nemohol perfektne orientovať v domácej politike, ako keby žil stále v Bratislave.
TV Pravda: Pozrite si exkluzívny rozhovor s Marošom Šefčovičom, ktorý poskytol TV Pravda po volebnej noci.
Video

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019