Prieskum favorizuje Čaputovú

Zatiaľ jediný prieskum, ktorý zisťoval preferencie pred druhým kolom prezidentských volieb, by do Grasalkovičovho paláca poslal víťazku prvého kola Zuzanu Čaputovú (Progresívne Slovensko). Jej súper Maroš Šefčovič (nezávislý s podporou Smeru) zaostáva o 21 percentuálnych bodov. Podľa sociológa je však všetko stále otvorené, keďže sa veľa voličov ešte nerozhodlo, koho napokon označí na svojum hlasovacom lístku.

21.03.2019 19:00
Čaputová, prezidentské voľby 2019 Foto: ,
Podľa prieskumu deklarujú svoju podporu Zuzane Čaputovej(na snímke) ľudia vo veku 18 až 30 rokov s vysokoškolským vzdelaním.
debata (21)

Prieskum vypracovala pre RTVS agentúra Median, ktorá oslovila 1 014 respondentov. Podľa tohto zisťovania by druhé kolo vyhrala Čaputová s 60,5 percenta hlasov a Šefčoviča by volilo 39,5 percenta voličov. Svojou účasťou na hlasovaní si bolo istých 44 percent opýtaných, ďalších 20 percent účasť zvažuje. Agentúra zbierala údaje v dňoch 17. až 19. marca.

Podľa sociológa agentúry Median Daniela Prokopa výsledky prieskumu nie sú dáta „vytesané do kameňa“ a všetko môže dopadnúť inak. „Pretože sa ukazuje, že z ľudí, ktorí deklarujú účasť, asi 18 percent hovorí, že by určite volili Maroša Šefčoviča, 33 percent hovorí, že by určite volili Zuzanu Čaputovú, ale potom sú tam ľudia, ktorí sú si len skoro istí a 16 percent respondentov hovorí, že nevedia,“ vysvetlil Prokop, podľa ktorého existujú aj voliči, ktorí majú podobný vzťah k obom kandidátom, a tí sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozdelia na polovicu.

Prokop hovorí, že voliči neúspešného kandidáta Štefana Harabina by vo veľkej miere prešli k Marošovi Šefčovičovi. „A deklarujú relatívne solídnu účasť,“ podčiarkol. Inak je to v prípade voličov extrémistu Mariana Kotlebu, tí sa roztrúsili medzi oboch kandidátov viac-menej pol na pol, avizujú však nízku účasť. Voliči Františka Mikloška a Milana Krajniaka sa preskupujú najmä k Čaputovej.

Podľa prieskumu deklarujú svoju podporu Čaputovej ľudia vo veku 18 až 30 rokov s vysokoškolským vzdelaním, Šefčovičovi zase respondenti vo veku 65 rokov a viac, aj voliči s maturitou. Voliť sa častejšie chystajú ľudia, ktorí sa zúčastnili prezidentských volieb v roku 2014 a parlamentných volieb v roku 2016, ale aj tí, ktorí v prvom kole volili Čaputovú i Šefčoviča. Najväčšiu ochotu zúčastniť sa na druhom kole voľby potvrdili voliči SaS, Sme rodina a KDH.

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 30. marca. Od soboty začína plynúť 7-dňové moratórium na zverejňovanie prieskumov preferencií. Predvolebná kampaň sa definitívne skončí v stredu 27. marca o polnoci.

VIDEO: Z akých táborov voličov neúspešných kandidátov získavajú zatiaľ hlasy Čaputová a Šefčovič? Komu dajú hlas voliči Mikloška, Kotlebu a Harabina? Príde oproti 1. kolu k urnám viac či menej voličov a prečo? Pozrite si video TV Pravda s Danielom Prokopom z prieskumnej agentúry Median SK.
Video

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová