Čaputová sa mala ospravedlniť, teraz je už neskoro, hovorí politológ

Kauza koncipientskej praxe dobehla v Česku ministerku spravodlivosti Tatianu Malú a teraz na Slovensku prezidentskú kandidátku Zuzanu Čaputovú. Ľudia sú na to citliví, upozorňuje v rozhovore pre TV Pravda politológ Lukáš Jelínek z Masarykovej demokratickej akadémie.

25.03.2019 17:52 , aktualizované: 26.03.2019 06:40
debata (952)

Česká ministerka spravodlivosti Tatiana Malú vykonávala koncipientskú prax niekoľko stoviek kilometrov od bydliska. Aj pre túto kauzu napokon svoje kreslo neustála. Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová čelí podobnej kauze, ale problém v nej nevidí. Ako vníma takéto kauzy verejnosť?

VIDEO: „Ľudia nemajú radi, keď si politici veľmi uľahčujú kritéria na získanie vzdelania alebo kariéry,“ upozorňuje politológ Lukáš Jelínek z Masarykovej demokratickej akadémie. Ako sa k tejto situácii postavia voliči, ktorí si zakladajú na spravodlivosti? Pozrite si názor politológa Jelínka vo videu TV Pravda.

Video

Problém u Čaputovej je v tom, že počas praxe zároveň podnikala na živnosť, a túto skutočnosť neoznámila Slovenskej advokátskej komore. Tá ešte na konci minulého týždňa uviedla, že ak by o tom vedela dnes, pravdepodobne by jej podnikanie nedovolila.

Kandidátka argumentuje, že v čase jej praxe v rokoch 2005 až 2009 platili iné zákony. „Obvinenia súvisiace s mojou koncipientskou praxou sa nezakladajú na pravde. Ak niekto dnes posudzuje moje konanie podľa predpisov, ktoré začali platiť až po tom, čo som čestne a podľa zákona zložila advokátske skúšky, zavádza,“ tvrdí Čaputová. Podľa nej bol vtedy súbeh živnosti a koncipientskej praxe možný. Odkazuje v tejto súvislosti na rozhodnutie disciplinárneho senátu Slovenskej advokátskej komory, ktorý umožnil jednému koncipientovi pracovať ako asistent poslanca Národnej rady.

Podľa informácií Pravdy z prostredia advokácie sa však to, čo je zlučiteľné s koncipientskou praxou a čo nie je, od roku 2005 nemenilo. Keby sa o svojom podnikaní zmienila, bolo by jej pravdepodobne zakázané. Aj podľa vtedy platnej legislatívy bol koncipient rovnako ako advokát povinný bezodkladne ohlásiť komore všetky skutočnosti, ktoré môžu byť dôvodom na pozastavenie výkonu alebo vyškrtnutie zo zoznamu advokátov a koncipientov.

Slovenská advokátska komora odkazuje na stanovisko z minulého piatka, k téme Čaputovej koncipientskej praxe sa nechce vyjadrovať. Vedenie komory priznalo, že živnosť by jej neodobrilo, keby o nej vedelo.

Politológ Masarykovej demokratickej akadémie Lukáš Jelínek si nemyslí, že by Čaputovej samotná situácia okolo koncipientúry uškodila, pretože to v tom čase mohla byť pomerne bežná prax. „U voličov, ktorí sympatizujú s jej deklarovaným idealizmom, by jej to ale uškodiť mohlo. Je škoda, že pani Čaputová, ktorá razí témy ako transparentnosť a poctivosť, sama karty na stôl nevyložila skôr. Trocha pokory politikom vždy pristane, aj keď to často chápu ako priznanie slabosti. Aj voliči radi vidia, že politici sú ľudia z mäsa a kostí a po chybe by sa mali ospravedlniť. Otázka ale je, či už nie je neskoro,“ poznamenal Jelínek.

Sporné je aj miesto, kde praxovala. Živnosť mala vykonávať v Pezinku, časť praxe však mala absolvovať v Banskej Bystrici. Denne by tak musela cestovať stovky kilometrov. „Pokiaľ ide o výkon koncipientskej praxe v mieste sídla advokátskej kancelárie, toto odo mňa zákon nevyžadoval — bolo možné robiť koncipientsku prax takýmto spôsobom,“ bráni sa Čaputová. Podľa zákona a zásad komory sa koncipient musí praxi venovať intenzívne.

Pochybná koncipientska prax sa v júli minulého roku podpísala aj pod odstúpenie ministerky spravodlivosti Taťány Malej (ANO). Tá tvrdila, že ju vykonávala počas troch rokov v Dolnom Kubíne na Orave, čo potvrdil aj jej vtedajší školiteľ. Otázne sa však stalo jej denné dochádzanie. Aj v Česku je potrebné vykonávať prax na dennej báze. Dolný Kubín sa však nachádza takmer 300 kilometrov a štyri hodiny jazdy od juhomoravských Lelekovic pri Brne, kde Malá v tej dobe žila. Niekdajšia česká ministerka navyše v tom čase už robila mediátorku a spoločne s manželom vlastnila firmu. Bolo preto nejasné, ako intenzívne mohla Malá prax naozaj vykonávať. Dôvodom odstúpenia Malej bolo aj plagiátorstvo.

© Autorské práva vyhradené

952 debata chyba
Viac na túto tému: #politológ #advokátka #prezidentské voľby 2019 #kauza praxe Zuzany Čaputovej #Lukáš Jelínek