Nový prezident by mal byť zmierovateľom spoločnosti, tvrdí Pellegrini

Premiér Peter Pellegrini (Smer) počas svojho vystúpenia v RTVS opätovne vyzval občanov, aby prišli voliť aj v druhom kole prezidentských volieb. Prezident SR by mal podľa Pellegriniho vnímať ako jednu zo svojich zásadných úloh potrebu celospoločenského zmieru v krajine.

27.03.2019 19:47
VLÁDA: Rokovanie 120. schôdza vlády SR Pellegrini Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini
debata (107)

„Ak má mať Slovensko silného prezidenta, potrebuje mať prezident silný mandát od ľudí. Ten bude tým silnejší, čím viac občanov príde v druhom kole rozhodnúť. Preto znova všetkých prosím: Príďme v sobotu k volebným urnám a nenechajme za seba rozhodovať iných,“ vyhlásil v príhovore predseda vlády.

Nový prezident by mal byť podľa premiéra výrazným zmierovateľom spoločnosti. „Ak máme byť súdržnou a zjednotenou krajinou, musíme skončiť s delením na slušných a neslušných či dobrých a zlých. Všetci sme občanmi Slovenskej republiky s rovnakými právami a povinnosťami,“ pripomenul s tým, že prezident by mal vyznávať hodnoty, ako sú silné sociálne cítenie a pochopenie pre problémy všetkých skupín občanov Slovenska.

Pellegrini podľa vlastných slov privíta, ak dostane vláda v osobe prezidenta partnera, ktorý sa bude aktívne podieľať na napĺňaní priorít, akými sú napravenie dobrého mena Slovenska v zahraničí či väčšia dynamika v ekonomickej aj sociálnej oblasti. „Potom budeme môcť byť ešte úspešnejší, súdržnejší a sebavedomejší aj v zahraničí,“ priblížil svoj názor.

Vo voľbách majú jedinečné právo prehovoriť všetky slovenské regióny, nielen metropola, myslí si premiér. „Nech je v tomto Bratislava pre Slovensko inšpiráciou, ako sa vedia zmobilizovať voliči, ak im ide o podporu konkrétneho kandidáta,“ vysvetlil. Takýmto silným hlasom by mali podľa neho v sobotu (30. 3.) prehovoriť všetky kúty krajiny.

Voliči budú podľa Pellegriniho rozhodovať o prezidentovi, ktorý povedie Slovensko v mimoriadne náročnom období. „Na medzinárodnom poli, v spleti mnohých záujmov silných hráčov, bude stáť sám a sám bude musieť slovenské záujmy aj obhájiť. Tam už nepomôže marketing, nepomôžu anonymní poradcovia ani vzletné reči na domácej pôde. Bude to v tej chvíli len a len na ňom, či je dostatočne silný zabojovať za Slovensko a presadiť jeho národné záujmy,“ uzavrel.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2019