Výdavky na kampaň sa po príspevku Smeru pre Šefčoviča podľa Čaputovej vyrovnajú

Financovanie prezidentskej kampane oboch kandidátov na prezidenta Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča sa stalo spornou témou ich poslednej debaty pred moratóriom pred druhým kolom prezidentských volieb v ich dnešnej diskusii na RTVS. Čaputová má podľa Šefčoviča najdrahšiu kampaň v histórii Slovenska, s čím však ona sama nesúhlasí a tvrdí, že tu boli aj drahšie kampane.

27.03.2019 22:33
zuzana čaputová, maroš šefčovič Foto: ,
Kandidáti na prezidenta (zľava) Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.
debata (341)

„Občania a moji podporovatelia zaplatili polovicu mojej kampane, prispeli malými sumami,“ vyhlásila s tým, že výdavky neprekročia povolených 500-tisíc eur. Zároveň uviedla, že po finančnom príspevku pre Šefčoviča od strany Smer, ktorý by mal byť 230-tisíc eur, budú obaja kandidáti na rovnakej sume.

Šefčovič tvrdí, že aj napriek finančnému príspevku od Smeru-SD, bude stále nadstranícky kandidát. Preverovanie jeho prispievateľov zo strany médií a opozície považuje za šikanu a zastrašovanie, pričom tvrdí, že darcovia Čaputovej médiá do takejto miery nezaujímajú.

Obaja kandidáti komentovali aj príhovory prezidenta Andreja Kisku a premiéra Petra Pellegriniho k občanom pred voľbami. Čaputovú mrzí, že Pellegrini v ňom propagoval programové tézy „jedného z kandidátov“, mal podľa nej najmä vyzývať k vyššej účasti na voľbách. Šefčovič, naopak, tvrdí, že aj prezident Kiska ukazuje jeho jasné preferencie, napríklad na jeho sociálnej sieti.

Prezidentská kampaň nebola podľa Šefčoviča o tom, čo chcú ľudia riešiť, ale skôr o minulosti, konfliktoch a kauzách. Privítal by viac tém napríklad o pomoci sociálne slabým, o zdravotníctve či poľnohospodárstve. Zároveň kritizoval mediálnu antikampaň, ktorej obeťou sa po prvom kole stala jeho manželka, ktorá niektoré momenty emocionálne nezvládla. Čaputová opäť zdôraznila, že kampaň sa snažila zvládnuť slušne a konštruktívne, aby ukázala, že Slovensko má šancu na inú politickú kultúru v prejave, komunikácii a sústredení sa na vecné riešenia, či už v sociálnej, zdravotnej či environmetálnej oblasti.

Obaja chcú bojovať proti korupcii

Politici by mali dávať jasný signál a byť príkladom rezolútneho odmietania korupcie. Uviedli to obaja kandidáti v relácii televízie TA3.

V tejto súvislosti reagovali v debate aj na medializované kontakty a komunikáciu opozičných i koaličných politikov s osobami, ktoré sú podozrivé, respektíve už aj obvinené, zo závažných trestných činov. „Žiadny človek s kriminálnym pozadím by nemal mať číslo na čelných predstaviteľov Slovenska,“ uviedol v tejto súvislosti Šefčovič. Čaputová zdôraznila, že sami politici by svojím prístupom nemali dávať čo i len zámienku na podozrenie. „Je dôležité nielen to, akí sme, ale aj to, ako sa javíme, v tomto musia byť ešte vyššie nároky na naše správanie,“ uviedla.

Kandidáti hovorili o tom, ako vnímajú atmosféru v spoločnosti, o vzrastajúcej nespokojnosti i polarizácii súvisiacej s tým, čo sa deje na politickej scéne v posledných mesiacoch. Odlišnou optikou v tomto prípade vidia protesty Za slušné Slovensko. Čaputová je presvedčená o tom, že sa napriek silným emóciám, ktoré vládli po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, niesli protesty vo veľmi slušnom duchu. „Naozaj s výnimkou pár výkrikov, od ktorých by som sa aj ja dištancovala, tieto protesty veľmi kultivovane vyjadrovali veľkú nespokojnosť so stavom, v ktorom je krajina,“ povedala. Šefčovič, naopak, zdôraznil, že na zhromaždeniach rezonovali často osobné útoky a prejavy za čiarou slušnosti. „Mal som naozaj niekedy pocit, že tragédia bola zneužívaná na mobilizáciu ľudí,“ vyhlásil.

Odlišný postoj majú prezidentskí kandidáti tiež v prípade podpory snáh o zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Čaputová zastropovanie neodmieta, no vyzýva na to, aby nešlo o izolovanú tému, ale o súčasť komplexného balíka opatrení riešiacich životnú úroveň seniorov i dosahy na ekonomiku. „Jednou populárnou nálepkou nemôže byť tento problém vyriešený,“ zdôraznila. Šefčovič snahy o zastropovanie dôchodku, naopak, plne podporuje. „Nemôžeme dopustiť, aby nám ľudia zomierali pri strojoch,“ vyhlásil. Riešenie ekonomických dôsledkov by sa snažil hľadať za okrúhlym stolom s politickými stranami, za dôležité pokladá i to, aby opatrenia pre seniorov sprevádzali i kroky podporujúce mladé rodiny a rast zamestnanosti na Slovensku.

Obaja kandidáti sa vyjadrovali aj k tomu, ako vnímajú návrh na zastavenie ratifikácie Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu. Šefčovič uviedol, že tento návrh víta, argumentoval tým, že diskusia okolo tohto dokumentu podľa neho výrazne polarizuje spoločnosť. Čaputová schvaľuje motiváciu dohovoru ochrániť ženy pred domácim násilím, priznáva však zároveň, že nedokonalou formuláciou vzbudzuje dokument viaceré otázniky. Preto by rešpektovala rozhodnutie o pozastavení ratifikácie.

Kandidáti na hlavu štátu boli konfrontovaní aj s otázkou vývoja Európskej únie (EÚ) a perspektívy SR v európskom spoločenstve. Šefčovič zdôraznil, že je dôležité „zostať pri stole“ pri rozhodovaní o opatreniach, ktoré budú formovať budúcnosť EÚ. Zároveň je presvedčený o tom, že v Únii sa nesmie rozplynúť národná identita. Čaputová si myslí, že súčasné rozdelenie kompetencií v rámci EÚ je vhodné zachovať, dôležitosť spoločného postoja a bližšej spolupráce členských krajín vidí v boji proti terorizmu, organizovanému zločinu i vo zvládnutí globálnych výziev, ako je napríklad migrácia či klimatická zmena.

341 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová