Volebné miestnosti sa zatvorili, Slovensko čaká na výsledok hlasovania

Voliči až do 22. hodiny rozhodovali, či do Prezidentského paláca zasadne Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko) alebo Maroš Šefčovič (nezávislý s podporou Smeru). Priebeh volieb bol pokojný.

30.03.2019 07:00 , aktualizované: 22:00
prezidentske volby 2019, deti Foto: ,
Slovensko si dnes volí novú hlavu štátu.
debata (1348)

22:00 Druhé kolo prezidentských volieb sa skončilo.

21:48 Oficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb budú vyhlásené na tlačovej konferencii, ktorá bude v nedeľu 31. 3. 2019 o 12.00 hod v budove Ministerstva vnútra SR na Drieňovej ulici. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

21:40 Druhé kolo prezidentských volieb má v Nitrianskom kraji pokojný priebeh. Podľa väčšiny oslovených okresných aj okrskových volebných komisií bude volebná účasť zrejme kopírovať prvé kolo prezidentských volieb, prípadne bude o čosi nižšia.

Spravodajský prehľad volebných udalostí do 21:00

  • Štátna volebná komisia zatiaľ nemá informácie o mimoriadnych udalostiach v súvislosti s priebehom prezidentských volieb. Potvrdil to predseda komisie Eduard Bárány.
  • V obci Plaveč v okrese Stará Ľubovňa sú od popoludnia bez elektrickej energie. Priebeh prezidentských volieb by to však podľa starostu obce Petra Šlosára nemalo narušiť.
  • Krátko pred 21. hodinou prišli do svojich volebných centrál obaja kandidáti.

20:45 Maroš Šefčovič si volebný štáb zriadil v hoteli Devín na brehu Dunaja. Dianie v jeho volebnom štábe sledujeme online.

20:41 V bratislavskej Starej tržnici sa začína volebná noc Zuzany Čaputovej. Dianie sledujeme online.

20:15 V Košiciach, ako aj v okrese Košice-okolie sa koná druhé kolo prezidentských volieb zatiaľ pokojne. Potvrdili to obe okresné volebné komisie. Bezproblémovú voľbu hlavy štátu eviduje aj košická krajská polícia. Okresná volebná komisia Košice-okolie aktuálne ukončila kontrolu v južných častiach.

20:07 Priebeh prezidentských volieb v okrese Nové Zámky je zatiaľ bezproblémový, okresná volebná komisia nezaznamenala žiadny incident. Jediný problém vidí predseda komisie Mikuláš Balogh vo veľmi nízkej účasti. Ak to mám zhodnotiť, je to proste nuda, poznamenal Balogh.

19:50 Slováci žijúci v zahraničí by prijali, keby mohli aj prezidenta SR voliť zo zahraničia. Zhodujú sa, že takáto možnosť by mala byť pri všetkých voľbách na Slovensku vrátane aktuálnych prezidentských volieb. Mnohí sa ich buď pre veľkú vzdialenosť alebo z finančných dôvodov nemôžu vždy zúčastniť.

Skúsenosti s tým má aj Ján Jakobej, ktorý pricestoval v Mníchova. Bohužiaľ, vzhľadom k nemožnosti voľby prezidenta zo zahraničia som sa nevedel zúčastniť na voľbách v prvom kole. Jednoznačne by som prijal, keby sa dalo voliť zo zahraničia pri všetkých typoch volieb, uviedol Jakobej.

19:21 To, že sa nezisťuje volebná účasť priebežne, je podľa predsedu komisie Štátnej volebnej komisie Eduarda Bárányho dobré. „Pretože to patrí k tým údajom, ktoré by mohli rôznym spôsobom ovplyvňovať správanie sa voliča aj niečím iným, než je jeho presvedčenie a názor na kandidáta,“ uzavrel Bárány.

19:20 Štátna volebná komisia zatiaľ nemá informácie o mimoriadnych udalostiach v súvislosti s priebehom prezidentských volieb. Potvrdil to predseda komisie Eduard Bárány. Podnety, ktoré komisii prichádzajú, sa snažia rozdeliť do dvoch skupín. „Prvé sú tie, kde odpovede na ne sú usmernením volebných komisií, pokiaľ ide o veci, ako je preukazovanie totožnosti, voličské preukazy a niekoľko podobných opakujúcich sa otázok. Druhou skupinou sú podnety týkajúce sa údajných narušení volebného moratória, kde ich však v mnohých prípadoch musíme odstupovať iným orgánom,“ priblížil.

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie...
Mladí voliči, ktorí prišli voliť  z Čiech s...
+14Peter Ftorek (28) prišiel do Kútov s Michaelou...

19:10 V obci Plaveč v okrese Stará Ľubovňa sú od popoludnia bez elektrickej energie. Priebeh prezidentských volieb by to však podľa starostu obce Petra Šlosára nemalo narušiť. „Podľa našich informácií dôvodom je porucha na vedení vysokého napätia. Zabezpečili sme preto do volebnej miestnosti elektrocentrálu. Veríme, že to do 22.00 h zvládneme,“ uviedol Šlosár.

18:52 Obyvatelia Luníka IX v Košiciach zostali aj v druhom kole prezidentských volieb doma a členovia okrskových komisii sa počas celého dňa medzi sebou rozprávali, čítali knihy a čakali aspoň na jedného voliča. Niektorí z členov komisie sa zhodli, že možno ešte príde viac ľudí až po ôsmej hodine, ale nepredpokladali, že to bude veľké množstvo. (Viac v článku Starosta Luníka IX mobilizoval ľudí cez sociálne siete a SMS správy.)

Starosta košickej mestskej časti Luník IX... Foto: Pravda, Robo Hakl
prezidentské voľby 2019, Luník IX Starosta košickej mestskej časti Luník IX Marcel Šaňa pozýval spoluobčanov na voľby aj hromadnou esemeskou.

18:35 Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány informoval o tom, že pohyb pozorovateľov OBSE

Eduard Bárány Foto: Robert Hüttner, Pravda
Eduard Barány, sudcovia Eduard Bárány

nie je monitorovaný. „Navštívili dnes aj niektoré okresy, okrsky. Je na nich, kde a akým spôsobom sa rozhodnú pozorovať voľby. Musím povedať, že Slovensko má mimoriadne tolerantnú, liberálnu úpravu práce pozorovateľov, ktorí bez akéhokoľvek súhlasu alebo centrálnej akreditácie majú možnosť pozorovať priebeh volieb, a to aj sčítanie hlasov kdekoľvek na Slovensku,“ priblížil.

18:25 Vo volebnej miestnosti v obci Hájske v okrese Šaľa odovzdal v druhom kole prezidentských volieb svoj hlas aj 100-ročný Jozef Nétry. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode svojho syna a nevesty.

18:10 Na Kysuciach sa volilo v kaplnke i na stanici. Vo vestibule železničnej stanice v Krásne nad Kysucou vítala v sobotu domácich obyvateľov aj cestujúcich okrsková volebná komisia druhého kola prezidentských volieb.

„Kým nebola volebná miestnosť na železničnej stanici, miestni obyvatelia mali zhruba štyri kilometre do najbližšej volebnej miestnosti v základnej umeleckej škole. Postavili sme tu sídlisko s dvanástimi bytovými domami a býva tam už takmer 400 ľudí. Chcel som, aby mali uľahčenú volebnú sobotu, aby nemuseli chodiť tak ďaleko,“ povedal primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Márie Lahútovej sa už zavčas ráno snažili odvoliť ľudia, ktorí išli na vlak. „Účasť je zatiaľ dobrá. Keď prichádza vlak, vieme, že idú ďalší voliči,“ podotkla.

17:51 Medzi väzňami v Leopoldove bol zatiaľ o druhé kolo prezidentských volieb o niečo menší záujem ako o prvé kolo. Informoval o tom predseda okrskovej volebnej komisie Matej Štiták. Komisia bola v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody dopoludnia štyri hodiny, obvinení a odsúdení s hlasovacími preukazmi mohli voliť do prenosnej volebnej schránky.

17:37 Druhé kolo volieb prezidenta SR je aj naďalej pokojné, bez akýchkoľvek rušivých podnetov. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Štátna volebná komisia podľa nej doteraz riešila desiatky prijatých podnetov.

„Zatiaľ to však boli podnety zamerané na spôsob hlasovania vo volebných miestnostiach, na správanie volebných komisií alebo otázky, ktoré smerovali k ubezpečeniu sa, že voľby sú organizované takým spôsobom, že ich výsledkom bude možné dôverovať. Napríklad, ako je zamedzené dvojitému hlasovaniu a pod.,“ priblížila Chmelová s tým, že sa nedeje nič vážne, čo by smerovalo k nejakému podozreniu, že by výsledky volieb mali byť nejakým spôsobom znehodnotené alebo zmanipulované.

17:34 Počet Slovákov, ktorí volili na voličský preukaz počas svojho pobytu v Kúpeľoch Piešťany, je v druhom kole prezidentských volieb o čosi vyšší ako v hlasovaní pred 14 dňami. Kúpeľní hostia zvyknú svoje hlasy odovzdávať vo volebnom okrsku, ktorý je najbližšie ku Kúpeľnému ostrovu, v Piešťanskom informačnom centre v blízkosti Kolonádového mosta.

17:33 V Plaveckom Mikuláši, obci, ktorú už sedemkrát vyhlásili za NAJ dedinu na Záhorí, má sobotňajšie druhé kolo volieb prezidenta SR pokojný priebeh. Prví voliči si sadli za plentu hneď po otvorení volebnej miestnosti, celkovo však v porovnaní s prvým kolom tu evidujú menší záujem o voľby.

"Je to možno spôsobené aj tým, že dnes je krásny deň a ľudia robia v záhradkách, takže možno počet voličov narastie k večeru, naznačila členka okrskovej volebnej komisie Ľudmila Halásová.

17:18 Možnosť voliť využilo v sobotu aj niekoľko pacientov a dve lekárky v nemocnici v Spišskej Novej Vsi. Z tamojšej mestskej volebnej komisie (MsVK) na ich požiadanie prišla prenosná volebná urna. Všetci zhodne tvrdia, že hospitalizácia či práca, by nemali občanom zabrániť ísť voliť. Voličský preukaz mi vybavil syn, počula som, že urna príde sem, tak som to využila, uviedla Klára Rothová, ktorá je hospitalizovaná na rehabilitačnom oddelení.

17:15 Aj počas druhého kola volieb prezidenta SR sú na Slovensku prítomní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ich úlohou je vyhodnotiť legislatívne normy na voľbu prezidenta SR a vedenie volebnej kampane, ako aj kontrolovať tieto normy v praxi. Ako o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, po ukončení volieb vypracujú hodnotenia a odporúčania.

17:14 Obyvatelia podhorskej osady Vlkolínec volili prezidenta v novovybudovanom Dome UNESCO, ktorý sprístupnili minulý rok na jeseň. S prenosnou volebnou schránkou tam v sobotu popoludní zavítali členovia okrskovej volebnej komisie z ružomberskej mestskej časti Biely Potok.

Pokým nebol dobudovaný Dom UNESCO, chodili Vlkolínčania voliť do neďalekého Roľníckeho domu.

Spravodajský prehľad volebných udalostí do 17:00

  • Svoje hlasy odovzdali obaja kandidáti na funkciu prezidenta.
  • Exprezidenti Schuster a Gašparovič, prezident SR Kiska, predseda vlády Pellegrini aj predseda NR SR Danko odvolili.
  • V neslávne známych Medzanoch pre druhé kolo použili kovovú urnu s visacím zámkom.
  • Občania i členovia volebných komisií vo veľkej miere využívajú počas volebného dňa infolinku ministerstva vnútra.

16:34 Kandidátka na prezidentku v druhom kole volieb Zuzana Čaputová vníma voľby s veľkým rešpektom a je úprimne zvedavá na ich výsledok. Vyhlásila to po tom, čo v meste Pezinok odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom.

Na snímke vľavo kandidátka na prezidentku SR... Foto: TASR, Pavel Neubauer
volby čaputová Na snímke vľavo kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová s partnerom Petrom Konečným a dcérami vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas druhého kola prezidentských volieb.

16:20 Pokojný priebeh a veľmi nízka účasť charakterizuje aj druhé kolo prezidentských volieb na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V prvom kole tu prišlo hlasovať len 2,83 percenta voličov. V tejto mestskej časti je v dvoch volebných okrskoch zapísaných zhruba 4400 oprávnených voličov.

15:34 V nízkotatranskej podhorskej obci Mýto pod Ďumbierom v okrese Brezno prišlo v druhom kole prezidentských volieb do 15:00 voliť aj 30 občanov na voličské preukazy. „Ráno tu bola aj ministerka vnútra SR Denisa Saková, ktorá smerovala podľa jej slov na Chopok,“ uviedla zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Dagmar Komorová a dodala, že z miestnych 442 oprávnených voličov už odvolilo 104 občanov. Doplnila tiež, že oproti prvému kolu volieb je turistov menej, pretože tento týždeň už končí aj sezóna v miestnom lyžiarskom stredisku.

15:17 V Závode na Záhorí odvolila v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR aj najmladšia obyvateľka obce s voličským právom. Romana Valentová ho získala v sobotu a ešte pred popoludňajšou oslavou svojich 18. narodenín si prvýkrát vyskúšala, aké je to voliť.

V tom, koho podporí, mala jasno. Rovnako jasnú predstavu má i tom, prečo je dôležité zúčastniť sa na prezidentských voľbách. „Tieto voľby sú dôležité pre to, aby sa niečo v tejto krajine zmenilo,“ zdôraznila.

14:59 Občania i členovia volebných komisií využívajú počas volebného dňa infolinku ministerstva vnútra, kde im pracovníci odboru volieb odpovedajú na otázky a podnety týkajúce sa prezidentských volieb. Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány uviedol, že voľby majú po celom Slovensku relatívne pokojný priebeh.

Občania môžu volať až do uzavretia volebných miestností na telefónne čísla 02/48592317 a 02/48592312. Infolinku ministerstva vnútra využívajú občania podľa šéfa komisie vo veľkej miere. „Ide o otázky preukazovania totožnosti, i vo vzťahu k trvalému pobytu a množstvo podobných technických otázok,“ uviedol.

14:41 V Kútoch sa na odvolenie aj poobede čakalo v dlhom rade, iba z Brna prišli desiatky Slovákov, väčšina tam študuje a pochádzajú z rôznych kútov Slovenska.

Dávid Vaľuš (25) prišiel odvoliť do kútov z... Foto: Pravda, Robo Hakl
prezidentské voľby 2019, Kúty Dávid Vaľuš (25) prišiel odvoliť do kútov z chaty z Brna zabalený v slovenskej vlajke.

14:32 V Heľpe chodia voliť staršie ženy v pôstnych krojoch

Vo volebných miestnostiach v Heľpe, ktoré sa nachádzajú v základnej škole je rušno od rána. Väčšina starších žien chodí odvoliť v krojoch, ktoré sú pre ne celoživotným odevom. Voliť sa chystajú aj manželia Mária a Rudolf Riapošovci, ktorým sa dnes zdajú voľby v porovnaní s minulosťou akési smutné.

14:29 Zákon o podmienkach výkonu volebného práva hovorí, že volebný okrsok sa vytvára na zhruba tisíc oprávnených voličov, a tak napríklad v obci Osturňa, ktorá je najdlhšiu obcou na Slovensku, musí stačiť aj jedna volebná miestnosť. Volebný okrsok majú preto presne v strede dediny.

„Vzhľadom na dĺžku našej obce sa volebná miestnosť nachádza historicky dlhodobo v strede obce – v kultúrnom dome, aby voliči, ktorí prichádzajú k volebnej urne z horného aj dolného konca, mali rovnakú vzdialenosť,“ uviedla Kristína Gregoričková, starostka obce Osturňa, ktorá je dlhá deväť kilometrov.

14:17 Priamo zo svahu si k volebným schránkam v obci Demänovská Dolina prichádzajú vybrať novú hlavu štátu milovníci aktívneho života a športu zo všetkých kútov Slovenska. Do tamojšej volebnej miestnosti, ktorá leží takmer pod svahmi strediska Jasná, zatiaľ dorazili najmä turisti z Bratislavy, Košíc či Piešťan. Niektorí aj v plnom športovom výstroji a s lyžiarkami na nohách.

14:16 Malý záujem o sobotné druhé kolo prezidentských volieb majú obyvatelia rómskej osady v Trebišove. Príchod členov okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou však bol oživením a vyvolal aj spontánny tanec domácich.

„Teraz sme boli v osade s voličskou urnou, voliči zjavne prejavili svoj temperament tancom a dobrou náladou. Som učiteľkou v škole v tejto osade a preto ten temperament a to nadšenie bolo také, aké bolo,“ povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo 3 Tatiana Chačlarian.

14:14 V sobotnom druhom kole prezidentských volieb už odvolil aj predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Volil mimo svojho trvalého bydliska a využil tak možnosť voličského preukazu. Informoval o tom hovorca Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník.

Danko vyzýva všetkých občanov, aby takisto využili svoje občianske právo a išli voliť.

13:55 V obci Medzany v okrese Prešov prijali viaceré opatrenia, pretože počas prvého kola prezidentských volieb (16. 3.) došlo k incidentu s volebnou urnou.

„Keďže vtedy sa urna porušila, tak teraz je plechová. Je pevnejšia, obsah sa nevysype a máme na nej aj visiaci zámok. Zabezpečená je maximálne,“ uviedol predseda Okrskovej volebnej komisie v Medzanoch Rastislav Tabák.

Pokusy o vynesenie urny podľa jeho slov zatiaľ neboli. "Dúfajme, že nič podobné sa nezopakuje, skonštatoval Tabák.

Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím... Foto: TASR, Milan Kapusta
Medzany volby schránka urna Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do kovovej volebnej schránky so zámkom počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v obci Medzany v okrese Prešov 30. marca 2019. V prvom kole volieb prezidenta SR tu volebnú schránku z volebnej miestnosti ukradol a následne poškodil jeden z voličov. Pre druhé kolo volieb tu pripravili kovovú schránku s uzamykaním, ktorú používali na začiatku 90-tych rokov minulého storočia.

13:41 Druhého kola prezidentských volieb sa počas soboty 30. marca zúčastnili aj obyvatelia Zariadenia pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove. Už tradične je o voľby v tomto zariadení medzi seniormi veľký záujem. Účasť v druhom kole tu dokonca mierne prekonala tú spred dvoch týždňov.

13:40 Priebeh druhého kola prezidentských volieb je zatiaľ pokojný. Skonštatoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Barány s tým, že zatiaľ nič vážnejšie nenarušilo priebeh hlasovania.

13:33 Rodná krajina im nie je ľahostajná a považujú za dôležité zúčastniť sa prezidentských volieb. Mnohí Slováci žijúci a pracujúci v Česku cestovali desiatky kilometrov, aby mohli dať hlas svojmu favoritovi.

Adam a Attila Rajnovci prišli voliť do Makova... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Makov, Voľby prezidentské 2019, Adam a Attila Rajnovci Adam a Attila Rajnovci prišli voliť do Makova až z Ostravy.

13:26 V kaplnke Sedembolestnej Panny Márie na Závrší v kysuckej obci Svrčinovec mohli v sobotu odovzdať hlas v druhom kole prezidentských volieb viac ako tri stovky oprávnených voličov.

„Ľudia prichádzajú voliť v dosť veľkom počte a veria, že im Pánboh pomôže a zakrúžkujú to správne číslo,“ povedala zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Jana Zubričanová.

VIDEO: S Evou Chmelovou, zapisovateľkou Ústrednej volebnej komisie hovoríme o špecifikách druhého kola prezidentských volieb. Na čo nezabudnúť pred vstupom do volebnej miestnosti, čo kontroluje volebná komisia? Môže sa zopakovať situácia z Medzian, keď opitý volič ukradol volebnú urnu?

Video

13:24 Najstarším voličom v trenčianskej mestskej časti Opatová je 98-ročný Jozef Steklý. Okrskovej volebnej komisii predložil občiansky preukaz v červenej plátennej väzbe, ktorý mu vydali v 50. rokoch minulého storočia. Do volebnej miestnosti v miestnom kultúrnom stredisku, ktorá je vzdialená len asi 50 metrov od jeho domu, prišiel predpoludním a ako sám povedal, splnil si svoju občiansku povinnosť.

Ísť voliť je povinnosť každého občana, pretože ak chcem rozhodovať o tom, v akom štáte chcem žiť, tak musím ísť aj voliť, aby som tam mal svojho zástupcu. Niekedy sa to nepodarí, ale aspoň som urobil to, čo som mohol urobiť, zdôvodnil svoju účasť pravidelný volič.

13:04 Pokojný priebeh druhého kola prezidentských volieb potvrdila aj polícia. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru SR Michala Slivku nezaznamenali žiadne incidenty a doposiaľ nebolo podané žiadne trestné oznámenie ani oznámenie o priestupku.

„V uliciach je 6513 policajtov, či už operatívnych pracovníkov alebo pracovníkov špeciálnych útvarov alebo poriadkovej polície, ktorí sa okrem iného venujú aj priebehu volieb,“ doplnil Slivka. Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány pripomenul, že policajné hliadky nemôžu stáť pred každou volebnou miestnosťou.

12:50 V obci Malá Lodina museli nájsť náhradníkov do volebnej komisie. V obci mali nedostatočný počet členov okrskovej volebnej komisie, napokon sa však komisiu podarilo doplniť prostredníctvom náhradníkov.

„V Malej Lodine sme riešili, že nebola úplná komisia, mali sme tam hneď dvoch našich komisárov. Už sa to poriešilo a pani starostka našla náhradníkov,“ uviedol podpredseda Okresnej volebnej komisie Košice – okolie Ján Spišák.

12:49 Svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb už odovzdali aj pacienti a lekári v nitrianskej fakultnej nemocnici. Členovia okrskovej volebnej komisie ich s volebnou urnou navštívili priamo na oddeleniach.

Podľa slov hovorkyne nemocnice Tatiany Timkovej záujem voliť prejavilo 19 pacientov. Na voľbách sa okrem nich zúčastnilo aj päť lekárov, ktorí sa práve nachádzajú v službe.

12:47 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán prijala doposiaľ niekoľko desiatok podnetov v súvislosti s druhým kolom volieb prezidenta SR. Týkajú sa predovšetkým usmernenia vo volebných miestnostiach. Potvrdil to jej predseda Eduard Bárány.

Podnety postupne komisia preberá. „Prednosť majú tie, ktoré sa týkajú situácií v jednotlivých volebných miestnostiach, ktoré si vyžadujú relatívne rýchlu reakciu, usmernenie, vysvetlenie,“ uviedol Bárány s tým, že ide o bežné podnety, ktoré sa týkajú každých volieb. „Možno tie závažnejšie, ktoré však nie sú súrnymi, prídu na rokovanie až počas ďalších týždňov,“ doplnil.

12:31 Premiér Peter Pellegrini sa už teraz teší na spoluprácu s novou hlavou štátu. Konštatoval to v sobotu v Banskej Bystrici po volebnom akte v Základnej škole Jána Bakossa. Svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb prišiel odovzdať spoločne so svojimi rodičmi.

Predseda vlády Peter Pellegrini vhodil obálku s... Foto: TASR, Dušan Hein
volby, pellegrini Predseda vlády Peter Pellegrini vhodil obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v 2. kole prezidentských volieb.

Spravodajský prehľad volebných udalostí do 12:00

  • Exprezidenti Schuster a Gašparovič, prezident SR Kiska aj kandidát za prezidenta Šefčovič už odovzdali svoje hlasy.
  • Spoza hraníc, ale i iného kontinentu prišli Slováci pôsobiaci v zahraničí, aby mohli hlasovať v sobotnom druhom kole prezidentských volieb.
  • Mesto Trnava oznámilo voličom, že v súvislosti s nedávnou epidémiou na Strednej priemyselnej škole na Komenského ulicim, sú volebné miestnosti č. 7 a 8 zdravotne nezávadné a nemusia sa obávať prísť odovzdať svoj hlas v sobotňajších prezidentských voľbách.
  • Na mnohých miestach prišli voliči odovzdať svoj hlas hneď v prvých minútach.
  • Vo všetkých volebných okrskoch sa druhé kolo prezidentských volieb začalo načas a bez problémov.

11:50 Nový prezident alebo prezidentka bude musieť vedieť hľadať najmä kompromisy. Uviedol to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič. Spolu s manželkou bol voliť v sobotu predpoludním v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič spolu s... Foto: TASR, Pavol Zachar
volby gašparovič Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou vhadzujú obálky s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo volebnej miestnosti počas 2. kola prezidentských volieb.

11:45 Prezident Andrej Kiska v sobotu odovzdal svoj voličský hlas so svojou manželkou tradične v Poprade. V rozhovore s novinármi vyzval ľudí, aby prišli voliť, pretože nová hlava štátu musí mať silný mandát. Verím, že ľudia si nájdu čas a prídu voliť, aj keď je dnes krásny jarný deň. Čím viac voličov príde a odovzdá svoj hlas novému prezidentovi, tým silnejší mandát bude mať, zdôraznil Kiska.

Prezident SR Andrej Kiska počas volebného aktu... Foto: SITA, Radoslav Matas
prezidentské voľby, andrej kiska Prezident SR Andrej Kiska počas volebného aktu v budove Mestského úradu v Poprade.

11:35 „Prezident, keď bude zvolený, má našu dôveru a musíme ho rešpektovať. Doteraz boli sľuby, teraz sa začnú skutky. Potom sa ukáže, či bol taký, ako sľúbil. Realita sa ukáže až teraz, keď nastúpi 15. júna do úradu,“ uviedol Schuster a doplnil, že občania majú povinnosť kritizovať prezidenta.

Exprezident Rudolf Schuster prišiel voliť v... Foto: Robo Hakl, Pravda
prezidentské voľby 2019, Rudolf Schuster Exprezident Rudolf Schuster prišiel voliť v druhom kole prezidentských volieb.

11:21 Definitívny výsledok prezidentských volieb bude závisieť od volebnej účasti na sobotňajšom druhom kole. Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič to uviedol pred médiami krátko po tom, ako spolu s rodinou odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch.

Kandidát za prezidenta Maroš Šefčovič s... Foto: Pravda, Ivan Majerský
prezidentské voľby, maroš šefčovič Kandidát za prezidenta Maroš Šefčovič s manželkou a dcérou.

10:56 Možnosť voliť prezidenta SR majú v sobotu aj odsúdení a obvinení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody na Floriánskej ulici v Košiciach. S prenosnou volebnou urnou tam dopoludnia prišli dvaja členovia z okrskovej volebnej komisie č. 18 v Starom Meste.

10:45 Ľuďom, ktorí by kvôli svojmu zdravotnému stavu či sociálnej situácii nemohli uplatniť svoje volebné právo, pomáhajú aj pracovníci Diecéznej charity v Nitre. Seniorom a nevládnym voličom pomáhajú zabezpečiť voľbu do prenosnej urny, ľuďom bez domova zasa vysvetľujú, ako a kde môžu ísť voliť.

10:36 V škole na Rajčianskej ulici v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa v sobotu vo voľbách prezidenta odvolil aj 91-ročný Jozef Vaškeba. Tento dôchodca sa mediálne zviditeľnil, keď v minulom roku vo svojom úctyhodnom veku neúspešne kandidoval v novembrových komunálnych voľbách za poslanca Vrakune.

Na snímke 91-ročný volič Jozef Vaškeba vhodil... Foto: TASR, Ivan Kríž
Bratislava Vrakuňa volby jozef vaškeba Na snímke 91-ročný volič Jozef Vaškeba vhodil obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas 2. kola prezidentských volieb.

„Voliť chodím pravidelne od svojich 18 rokov. Pokladám to za svoju občiansku povinnosť, tak som bol vychovávaný svojimi rodičmi, aby som sa aktívne zúčastňoval ako občan na chode štátu,“ povedal Vaškeba.

10:11 V Kútoch sa v sobotu stretlo takmer celé Slovensko. Len kvôli prezidentským voľbám prišli s voličskými preukazmi voliť Slováci, ktorí pracujú alebo študujú v Českej republike.

Mladí voliči, ktorí prišli voliť  z Čiech s... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
prezidentské voľby,2. kolo, Kúty Mladí voliči, ktorí prišli voliť z Čiech s voličskými preukazmi do obce Kúty na hraniciach s Českou republikou.

9:52 V jednej z najmenších obcí na Slovensku – Príkra, volia počas sobotňajšieho druhého kola prezidentských volieb v dome starostu. Dôvodom je, že nemajú vlastnú budovu obecného úradu. Starosta preto úraduje doma.

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie... Foto: TASR, Maroš Černý
príkra, voľby Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie počas 2. kola prezidentských volieb v obci Príkra v okrese Svidník vo volebnej miestnosti, ktorá je zriadená v dome starostu. Obec je s 12 obyvateľmi jednou z najmenších obcí na Slovensku.

9:44 Spoza hraníc, ale i iného kontinentu prišli Slováci pôsobiaci v zahraničí, aby mohli hlasovať v sobotnom druhom kole prezidentských volieb. Zhodujú sa, že najdôležitejšie je aktívne prejaviť svoj názor a využiť možnosť participovať svojím hlasom na výsledku volieb.

9:15 V obci Malá Domaša vo Vranovskom okrese očakávajú rovnako ako v prvom, tak aj v druhom kole prezidentských volieb rekreantov z neďalekej rekreačnej oblasti Dobrá na Domaši. Jedni to už majú za sebou.

9:07 Mesto Trnava oznámilo voličom, že volebné miestnosti č. 7 a 8 sú zdravotne nezávadné a nemusia sa obávať prísť odovzdať svoj hlas v sobotňajších prezidentských voľbách. Informáciu zverejnilo na svojom webe v súvislosti s rozsiahlou epidémiou na Strednej priemyselnej škole na Komenského ulici, kde sú tieto miestnosti situované. Škola sa v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva postarala o dôkladnú dezinfekciu priestorov.

8:59 Druhé kolo prezidentských volieb sa v Bratislavskom kraji začalo načas a bez problémov. V Bratislavskom kraji je spolu 536 volebných okrskov. V Bratislave je to 361, v okrese Malacky 54, v okrese Pezinok 53 a v okrese Senec 68 volebných okrskov. V kraji je zapísaných 575 978 voličov.

8:48 Viac ako 480-tisíc oprávnených voličov a ďalší voliči s hlasovacími preukazmi môžu v sobotu v Trenčianskom kraji odovzdať svoj hlas. Podľa informácií Štatistického úradu SR je kraj rozdelený do piatich územných obvodov. V deviatich okresoch kraja je 645 volebných okrskov.

8:37 Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali problémy pri otvorení volebných miestností pre druhé kolo volieb prezidenta SR. V sobotu ráno to potvrdili okresné volebné komisie.

8:17 Volebnú miestnosť na Sídlisku KVP v Košiciach navštívili prví voliči. V druhom kole sobotňajších prezidentských volieb je v Košiciach voličom k dispozícii 198 volebných okrskov. Vo volebnom okrsku číslo 13 v mestskej časti (MČ) Košice – Sídlisko KVP, ktorý je zriadený v priestoroch materskej školy na Húskovej ulici, zaznamenali prvých voličov tesne po jej otvorení. Zapísaných je 1039 voličov.

7:58 V kopaničiarskej obci Chvojnica hlasovali voliči hneď v prvých minútach. „Voliť chodím pravidelne na každé voľby. Aj keď to nie je zákonná povinnosť, z morálnej stránky to za povinnosť považujem. Som presvedčená, že kto nevolí, nemá potom právo ani kritizovať. V druhom kole nie sú z môjho pohľadu nevoliteľní kandidáti a mám po dlhej dobe pocit, že nevolím menšie zlo,“ uviedla jedna z prvých tamojších voličiek Angelika. Ako doplnila, nepatrí k tým, ktorí chodia voliť pravidelne skoro ráno. Pekné počasie však chce využiť na rodinný výlet na neďalekú zrúcaninu hradu Branč.

Volebné schránky v bratislavskom Lamači plnia prvé hlasovacie lístky.

7:39 V sobotu o siedmej hodine začali spolurozhodovať o mene piateho prezidenta SR i v bratislavskom Lamači. Preferovanému kandidátovi na post hlavy štátu odovzdávajú voliči hlas v priestoroch základnej školy, kde sa nachádzajú volebné miestnosti všetkých šiestich volebných okrskov v mestskej časti.

7:15 Na hlasovacom lístku voliči nájdu mená dvoch kandidátov, ktorí získali najviac hlasov v prvom kole volieb hlavy štátu 16. marca. Hlasovať za svojho favorita treba zakrúžkovaním poradového čísla pred jeho menom. Vyznačiť treba iba jedného kandidáta, hlasovací lístok vložiť do obálky a tú vhodiť do volebnej urny.

7:11 Prvú príležitosť v živote využiť voličské právo má dnes približne 2 000 občanov Slovenska. Ide o voličov, ktorí dosiahli 18 rokov medzi prvým a druhým kolom volieb. V druhom kole volieb prezidenta sa hlasuje v 5 940 volebných miestnostiach. Zákonnú možnosť začať hlasovanie skôr využili opäť v obci Lúčka v Sabinovskom okrese, kde sa volebné miestnosti otvorili o hodinu skôr, teda o 6:00. Aj v obciach, kde sa starosta rozhodne otvoriť volebné miestnosti skôr, sa musí hlasovať do 22:00. Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ak to miestne podmienky vyžadujú, môže starosta určiť začiatok hlasovania na skoršiu hodinu, najviac však o dve hodiny.

7:00 Na celom Slovensku sa otvorili volebné miestnosti. Všetko je od tejto chvíle v rukách takmer 4,5 milióna voličov.

6:55 Po celý volebný deň je voličom k dispozícii infolinka ministerstva vnútra. Na telefónnych číslach 02/ 4859 2317 a 02/ 4859 2312 pra­covníci odpovedia na otázky ohľadom volieb. Infolinka funguje až do uzatvorenia volebných miestností.

6:45 Priebežné výsledky budeme počas celej volebnej noci zverejňovať aj na webovej stránke pravda.sk. Oficiálne výsledky vyhlásia počas nedele, Štatistický úrad ich zverejní bezprostredne po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

6:40 Pred dvoma týždňami sa prvé výsledky začali objavovať až po 23.16 hodine. Dôvodom bol incident, ktorý sa odohral v obci Medzany (okr. Prešov). Poslanec tamojšieho obecného zastupiteľstva pod vplyvom alkoholu zobral volebnú urnu a utiekol s ňou na ulicu, kde ju zničil a hlasovacie lístky sa rozsypali na zem. V obci sa preto museli na vyše hodinu prerušiť voľby, o rovnako dlhý čas bolo následne hlasovanie predĺžené. Muža už stihli odsúdiť na dvojročnú podmienku, prišiel aj o mandát poslanca. Za svoj čin sa ospravedlnil. Túto sobotu budú mať pre istotu v Medzanoch kovovú urnu.

6:30 Prvé kolo volieb zaznamenalo najvyššiu účasť v Bratislavskom kraji (58,88 percenta) a najnižšiu v Košickom kraji (42 percent). Celoštátna účasť dosiahla 48,76 percenta, k urnám prišlo 2 158 859 voličov a voličiek.

6:00 Volebnými finalistami sú Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Pred dvoma týždňami získala väčšiu podporu Čaputová, volilo ju 870 415 ľudí, čo predstavovalo 40,57 percenta zúčastnených voličov. Šefčovičovi dalo hlas 400 379 voličov, jeho percentuálny zisk bol 18,66 percenta. Rozdiel medzi finalistami predstavoval viac ako 470-tisíc hlasov.

Predpovedať víťaza volieb na základe výsledku v prvom kole sa nie vždy podarilo. V roku 1999 Rudolf Schuster obhájil svoj triumf z prvého kola aj v druhom a stal sa prezidentom. O päť rokov neskôr prekvapil Ivan Gašparovič, ktorý v prvom kole zaostával za Vladimírom Mečiarom o 10 percentuálnych bodov, no v druhom kole ho prekonal a zvíťazil. V roku 2009 už Gašparovič vyhral obe kolá volieb. V zatiaľ posledných voľbách v roku 2014 sa v prvom kole umiestnil na prvom mieste Robert Fico, no v druhom sa radoval Andrej Kiska.

Za porušenie moratória sú mastné pokuty

Volebné moratórium pred druhým kolom volieb sa začalo 48 hodín pred dátumom druhého kola, teda o 00:00 hodine vo štvrtok 28. marca a trvá do 22:00 hodiny v sobotu 30. marca. V moratóriu je kampaň zakázaná. Pokuty dáva Štátna volebná komisia, Ministerstvo vnútra a Ministerstvo kultúry. Štátna volebná komisia môže udeliť kandidátovi na prezidenta pokutu od 5-tisíc do 50-tisíc eur, ak bude viesť volebnú kampaň aj počas moratória. Ak pravidlo poruší strana, Štátna volebná komisia môže dať pokutu od od 30 000 do 300 000 eur. Na vydavateľov periodickej a neperiodickej tlače, prípadne na tlačové agentúry dohliada ministerstvo kultúry, ktoré v prípade porušenia porušenia volebného moratória môže udeliť pokutu od 1 000 do 10 000 eur. Pokutu od 3-tisíc do 10-tisíc eur môže dostať aj fyzická osoba a to podnikateľ či firma, ktorá bude agitovať počas moratória.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019