Slovenskí voliči prišli z Česka na autách do prvej dediny za hranicami

Rodná krajina im nie je ľahostajná a považujú za dôležité zúčastniť sa prezidentských volieb. Mnohí Slováci žijúci a pracujúci v Česku cestovali desiatky kilometrov, aby mohli dať hlas svojmu favoritovi.

30.03.2019 13:19
Makov, Voľby prezidentské 2019, Adam a Attila... Foto: ,
Adam a Attila Rajnovci prišli voliť do Makova až z Ostravy.
debata (8)

V kysuckej obci Makov, ktorá je prvou dedinou za hranicami s Horní Bečvou, sme v sobotu natrafili na viacero áut s českou ešpézetkou parkujúcich pred miestnym kultúrnym domom. Vystupovali z nich celé partie ľudí. Ich kroky smerovali do tamojšej volebnej miestnosti. Pred ňou sme stretli aj devätnásťročného Adama Rajna, ktorý prišiel v spoločnosti svojich rodičov až z Ostravy. Dlhá cesta im vraj stojí za to.

„Je dôležité využiť svoje právo a zahlasovať,“ povedal Adam. Jeho otec Attila s ním súhlasí. „Pochádzame z Košíc, ale pred pätnástimi rokmi sme odišli za prácou. Nie je nám však jedno, aký život je na Slovensku. Tunajšiu situáciu stále sledujeme a dúfame, že tie pomery sa zmenia,“ hovorí. Verí, že po rokoch nastanú lepšie časy a v politike sa vytvoria zdravšie väzby. „Snáď k tomu svojou účasťou prispejeme aj my,“ dodal.

Anna Bugalová, členka jednej z dvoch volebných komisií v Makove tvrdí, že k nim prichádza veľa ľudí z moravskej strany. „Dajú si tú námahu, že prejdú cez hranicu a odvolia. V prvom kole sme tu mali zhruba osemdesiat takýchto voličov. Teraz je ešte len čas obeda, ale už sme ich tu mali asi cez dvadsať,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Makov #prezidentské voľby 2019