V Medzanoch volili do plechovej urny

Volebné lístky v neslávne preslávených Medzanoch pri Prešove boli prísne strážené. Obec sa pred dvoma týždňami zviditeľnila, keď 43-ročný obyvateľ obce tesne pred 19. hodinou vošiel do volebnej miestnosti, zobral urnu a utekal s ňou von. Starosta obce sa preto rozhodol, že papierovú „banánovú“ urnu, ako ju nazval, nahradí kovovou. Tá je zabezpečená zámkom na kľúč.

30.03.2019 14:54
plechová urna, prezidentské voľby 2019, Medzany Foto: ,
V Medzanoch majú uzamknutú kovovú schránku, ktorú v dedine používali na začiatku 90. rokov. V 1. kole urnu z volebnej miestnosti ukradol a poškodil jeden z voličov, čo spôsobilo predĺženie moratória.
debata

„Váži asi desať kilogramov a určite je pevnejšia, ako papierová. Má 27 rokov, keď sa v Medzanoch prvýkrát konali voľby, po tom, čo sme sa oddelili od susednej obce,“ konštatoval Rastislav Tabák, predseda Okrskovej volebnej komisie v Medzanoch. Okolo poludnia ešte voliť previnilec spred dvoch týždňov nebol, celkovo bola účasť nízka. Tobák to pripisoval aj teplému počasiu. „Ľudia sú v záhradkách, prídu až podvečer,“ dodal Tabák.

V sobotu 16.marca, vtedy ešte miestny poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO), po vstupe do volebnej miestnosti zobral urnu a utekal s ňou von. Aj keď sa za ním rozbehol jeden z členov komisie, muža už nestihol zastaviť, a tak sa poslancovi podarilo na ulici hodiť urnu o zem. Rozletela sa, rozbila a obálky boli porozhadzované po zemi.

Voľby po incidente v obci prerušili a privolali políciu. Muža našla hliadka ukrytého v kríkoch, zadržala ho a podrobila dychovej skúške, pričom mu namerali dva promile alkoholu. Vyšetrovateľ po zdokumentovaní činu začal okamžite trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

Až po zdokumentovaní políciou mohla konať aj volebná komisia. Bolo potrebné overiť, či nedošlo k odcudzeniu lístkov alebo manipulovaniu hlasovania. Lístky členovia komisie zozbierali a porovnávali so zoznamom. Keďže bolo všetko v poriadku, tak sa lístky zapečatili do novej urny a ľudia mohli opäť voliť. Kvôli tomu sa voľby v obci predĺžili o 1 hodinu a 16 minút a o taký istý čas sa čakalo na zverejnenie predbežných výsledkoch volieb v prvom kole.

Muž sa dozvedel trest na okresnom súde v Prešove už v pondelok 18.marca, dva dni po incidente, v superrýchlom konaní. Podľa zákona mu hrozilo až 5 rokov väzenia. Napokon bol uznaný za vinného a bol mu uložený trest odňatia slobody v trvaní jedného roku s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu na skúšobnú dobu dvoch rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Medzany