Nová prezidentka Čaputová: Slovensko si pýta zmenu

Prvou slovenskou prezidentkou sa stala Zuzana Čaputová. V druhom kole prezidentských volieb získala 58,41% hlasov. Jej víťazstvo sa očakávalo, nakoľko už v prvom kole skončila na prvom mieste s veľkým náskokom pred Marošom Šefčovičom.

30.03.2019 20:41 , aktualizované: 31.03.2019 01:47
zuzana čaputová Foto: ,
Novozvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
debata (133)

Víťazka volieb Zuzana Čaputová sa verejnosti prihovorila krátko pred polnocou, keď ešte neboli spočítané všetky volebné okrsky. Urobila tak po tom, čo jej protikandidát Maroš Šefčovič priznal porážku a zároveň zagratuloval Čaputovej k víťazstvu vo voľbách.

Volanie po slušnosti, spravodlivosti a spájaní sa nieslo celým prejavom novozvolenej prezidentky. „Hľadajme, čo nás spája. Poďme za ideami a hodnotami, ktoré nás v týchto voľbách spojili. Lebo veľké veci, ako budovanie krajiny sa zväčša rodia pomaly,“ vyjadrila sa Čaputová. Sama sa charakterizovala ako osoba, ktorá odmieta osobné spory, útoky a klamstvo. „Som za vecný a upokojujúci tón,“ dodala. V tomto duchu reagovala aj na otázku, ako chce komunikovať s politickými predstaviteľmi, najmä koalície, a tiež s lídrom najsilnejšej strany Smer Robertom Ficom.

Video

Zuzana Čaputová podrobne hovorila aj o volebnej kampani, ktorá bola podľa nej iná ako predchádzajúce. „Teší ma nielen víťazstvo, ale predovšetkým to, že sa udialo spôsobom, o ktorom mnohí pochybovali, že môže fungovať. Že sa dá zaujať bez populizmu a bez agresívneho správania sa a podpásových útokov,“ vyjadrila sa Čaputová.

Výzvu k zmene v spoločnosti nová slovenská prezidentka oprela o výsledky regionálnych, komunálnych a prezidentských volieb. Čaputová vyjadrila presvedčenie, že zmena sa premietne aj do výsledkov nadchádzajúcich eurovolieb, a napokon aj do parlamentných volieb v roku 2020. „Je to lepšie ako sme si mysleli,“ dodala.

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová...
Nádejná prezidentka Zuzana Čaputová sleduje...
+5Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová počas...

Celá predvolebná noc sa niesla v pozitívnom duchu. Hostia Čaputovú niekoľkokrát medzi sebou privítali búrlivým potleskom, či skandovaním „Zuzana!“ Medzi pozvanými sa objavili viacerí politici, najmä z hnutia Progresívne Slovensko a zo strany Spolu. Nechýbali ani známi herci ako Zuzana Fialová, Zuzana Mauréry, Martin Huba a hudobný skladateľ a spevák Michael Kocáb. Zuzanu Čaputovú prišlo povzbudiť aj veľa podnikateľov, medzi nimi aj spolumajiteľ firmy ESET Anton Zajac a zakladateľ WebSupportu Michal Truban.

Do priestorov Starej tržnice počas volebnej noci prišiel aj vedec Robert Mistrík, ktorý sa v prospech Zuzany Čaputovej vzdal ešte pred prvým kolom prezidentských volieb. Nečakaný bol príchod súčasného prezidenta Andreja Kisku, ktorý prišiel zagratulovať novozvolenej prezidentke Zuzane Čaputovej krátko po polnoci.

Atmosféru volebnej noci sme sledovali online

1:36 Sčítané sú všetky okrsky. Zuzana Čaputová získala 58,41% hlasov a je tak oficiálnou víťazkou prezidentských volieb. Dianie sme sledovali online, ďakujeme.

1:18 Poslanec SaS Martin Poliačik odovzdal partnerovi Zuzany Čaputovej tričko s nápisom „Prvý frajer Slovenskej republiky.“ Ten sa vyjadril, že ho určite bude nosiť.

1:14 Hostia stále čakajú na definitívne výsledky po sčítaní všetkých volebných okrskov. Zostáva sčítať posledných 0,04% hlasov. Novinári postupne odchádzajú, budovu opustili aj zahraničné štáby.

00:26 „Som nesmierne šťastný, že dnes večer si Slovensko zvolilo prezidentku, ktorá bude hájiť boj proti zlu. Som na to nesmierne hrdý,“ vyjadril sa Andrej Kiska.

00:22 Kyticu Čaputovej odovzdal aj súčasný prezident Andrej Kiska. Stará tržnica sa napĺňa, Čaputová prijíma blahoželania. Stále sa čaká na úplné sčítanie hlasov.

00:07 „Slováci a Slovenky sú oveľa progresívnejší a otvorenejší. Ukazujú to volebné čísla z celého Slovenska. Chceme to isté, čo ukázala Zuzana, reprezentovať v parlamentnej politike,“ vyjadrili sa k víťazstvu Čaputovej Miroslav Beblavý a Ivan Štefunko.

23:57 Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová predstúpila pred hostí a médiá. Poďakovala sa celému Slovensku. „Teší ma nielen víťazstvo, ale predovšetkým to, že sa udialo spôsobom o ktorom mnohí pochybovali, že môže fungovať, že sa dá zaujať bez populizmu a bez agresívneho správania a podpásových útokov. Mysleli sme si, že hranica medzi liberálnym a konzervatívnym je neprekročiteľná, a predsa sme to dokázali. Je to lepšie, ako sme si mysleli. Hľadajme, čo nás spája. Poďme za ideami a hodnotami, ktoré nás v týchto voľbách spojili. Lebo veľké veci, ako budovanie krajiny sa zväčša rodia pomaly. Ďakujem všetkým,“ vyjadrila sa Čaputová k svojmu zvoleniu.

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová počas... Foto: Reuters
zuzana čaputová, voľby Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová počas volebnej noci

23:50 Maroš Šefčovič vo svojom vyhlásení zagratuloval Zuzane Čaputovej k zvoleniu. V najbližších dňoch si chce oddýchnuť a následne sa vráti do Bruselu. O kariére v straníckej politike nepremýšľa.

23:37 Zuzana Čaputová sa podľa posledných výsledkov s najväčšou pravdepodobnosťou stala prezidentkou, vedie s počtom hlasov 58,35%. Spočítaných je 63,85% hlasov. Zatiaľ pred novinárov nepredstúpila. Hostia po zverejnení posledných výsledkov skandovali „Zuzana!“

Nádejná prezidentka Zuzana Čaputová sleduje... Foto: Ivan Majerský, Pravda
zuzana čaputová Nádejná prezidentka Zuzana Čaputová sleduje prvé výsledky volieb

23:19 Najnovšie výsledky po sčítaní 38,48% volebných okrskov vzbudili v Starej tržnici obrovské nadšenie. Čaputová vedie s počtom hlasov 57,91%, Šefčovič nateraz získal 42,08% hlasov. V najbližších minútach sa očakáva Čaputovej predstúpenie pred fotografov.

23:13 Na otázku TV Pravda, čo je ťažšie – politika alebo podnikanie – odpovedal podpredseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban, že jednoznačne politika, pretože je oveľa viac riziková a nevypočítateľná. Podnikanie sa dá podľa neho oveľa lepšie odhadnúť. Za najťažšie chvíle počas Čaputovej kampane označil momenty, počas ktorých mala nízku podporu, percentná jej nerástli a bol malý záujem zo strany médií. Aj preto ocenil trpezlivosť a vytrvalosť jej okolia a jej samotnej.

Video

23:06 Zástupkyňa generálneho riaditeľa v Európskej komisii v sekcii zodpovednej za susedskú u politiku a rozširovanie Katarína Mathernová, pre Pravdu pochvália Slovensko, že už v prvom kole si zvolilo proeurópskych kandidátov. Je to podľa nej obrovský signál zo Slovenska do zahraničia. Na Čaputovej oceňuje jej prirodzené vystupovanie a ochotu odpovedať na všetky otázky.

22:51 Novinári dostali priestor a zamiešali sa medzi hostí. Medzi pozvanými nechýba hudobný skladateľ Michael Kocáb, herečka Zuzana Čaputová a herec Martin Huba.

22:36 Nálada v sále stúpa. Podľa predbežných výsledkov Čaputová vedie o vyše 20% s počtom hlasov 60,37%. Maroš Šefčovič po spočítaní 0,87% volebných okrskov získal 39,62% hlasov.

22:18 Do Starej tržnice dorazil aj vedec Róbert Mistrík, ktorý sa ešte pred prvým kolom vzdal kandidatúry práve v prospech Zuzany Čaputovej.

22:01 Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý vypracovala pre televíziu Markíza, Zuzana Čaputová vedie s počtom hlasov 55,2%. Prvé prognózy privítali hostia v Starej tržnici búrlivým potleskom. Maroš Šefčovič v prieskume získal 44,8% hlasov.

21:41 Zuzana Čaputová v príhovore poďakovala svojmu tímu a rodine, zároveň hosťom zaželala pekný a úspešný večer. „Bez ohľadu na výsledky sa chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí umožnili, že som sa vôbec mohla druhého kola zúčastniť. Ďakujem môjmu partnerovi, obom dcéram a rodine,“ vyjadrila sa Čaputová.

Video

21:35 Čaputová svoje poďakovanie mieni adresovať hlavne svojmu štábu. Na pódiu sa ich za potlesku hostí zhromaždilo 25 členov.

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová sa... Foto: Ivan Majerský, Pravda
zuzana čaputová, prezidentské voľby Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová sa poďakovala svojmu štábu a rodine.

21:30 Pred pódiom sú zástupy novinárov a kamier, očakáva sa vystúpenie Zuzany Čaputovej. Nechýbajú ani zahraničné médiá, medzi ktorými má zastúpenie televízia Nova, Český rozhlas, či AFP. Nechýba ani The New York Times, Reuters, The Financial Times, Frankfurter Algemeine Zeitung, Deutsche Welle a talianska televízia Tg3.

21:15 Hostia kandidátky na prezidentku sa nachádzajú dolu v okolí pódia Starej tržnice. Pre novinárov je vyhradený priestor na poschodí.

20:46 Zuzana Čaputová prišla do priestorov Starej tržnice spoločne s partnerom Petrom Konečným a oboma dcérami. Hostia ju privítali potleskom. Pre média sa vyjadrila, že žiadne obavy nepociťuje. Verejné poďakovanie sa očakáva o 21.30 hodine.

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová... Foto: Ivan Majerský, Pravda
zuzana čaputová Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová dorazila do priestorov Starej tržnice

20:41 Volebná noc Zuzany Čaputovej sa tentokrát koná v priestoroch Starej tržnice. Očakáva sa, že sa priestory v najbližších hodinách zaplnia vyše sedemsto hosťami. Výsledky prvého kola, v ktorom vyhrala s počtom hlasov 40,57%, oslávila v priestoroch Design Factory. Či sa víťazná situácia bude opakovať aj dnes večer, sa dozvieme o pár hodín.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová