Reuters: Zuzana Čaputová, slovenská Erin Brockovichová

Víťazstvo politického nováčika, proeurópskej liberálnej advokátky a protikorupčnej aktivistky Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách si všímajú svetové tlačové agentúry aj ďalšie zahraničné médiá. Úspech Čaputovej spájajú s atmosférou v slovenskej spoločnosti a politike po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

31.03.2019 07:44 , aktualizované: 09:17
prezidentské voľby Čaputová Foto: ,
Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová.
debata (117)

Čaputová podľa agentúry Reuters vyhrala na vlne rozhorčenia verejnosti z korupcie a dokázala čeliť trendu populistickej, protieurópskej politiky na celom kontinente.

Video:Zuzana Čaputová vyzdvihla inakosť volebnej kampane a smer, akým sa Slovensko uberá.
Video

„Korupcia a zmena politického štýlu boli hlavnými témami pred kľúčovým hlasovaním, ktoré sa konalo rok po zavraždení novinára Jána Kuciaka, ktorý písal o podvodoch vo vysokých kruhoch, a jeho snúbenice,“ napísal Reuters. Čaputová sa v kampani zasadzovala za skoncovanie so stavom, keď štát ovládajú „ľudia, ktorí ťahajú za nitky v pozadí“. Na to podľa prieskumov zareagovali hlavne mladší a vzdelanejší voliči, poznamenala agentúra a pripomenula, že hlava štátu má na Slovensku síce pomerne malé právomoci, ale menuje premiéra a môže zablokovať vymenovanie kľúčových prokurátorov a sudcov.

Čaputová, proeurópsky orientovaný nováčik v politike bude prvou ženou – prezidentkou v krajinách eurozóny. Čaputová viedla 14-ročný súdny boj proti spoločnosti podnikateľa Mariana Kočnera, v súčasnosti obvineného z objednania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Kočnerova firma chcela vybudovať ilegálnu skládku odpadu v Čaputovej domovskom meste Pezinok. Čaputová nakoniec prípad vyhrala, čím si vyslúžila prezývku „slovenská Erin Brockovichová“ podľa americkej bojovníčky za životné prostredie, ktorú vo filme z roku 2000 stvárnila Julia Robertsová.

Zahraniční pozorovatelia podľa agentúry AFP tiež prirovnávajú Čaputovú k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi – outsiderovi, ktorý sa dostal k moci vďaka svojmu reformnému programu. „Podobný príbeh sa objavil počas poslednej prezidentskej kampane vo Francúzsku, kde zvíťazil predstaviteľ nového politického trendu a nové politické hnutie,“ povedala analytička Aneta Világi pre AFP.

AFP cituje aj analytika Juraja Marušiaka, ktorý varoval, že oba tieto programy boli formulované v neurčitých kontúrach, takže môžu priniesť veľké sklamanie. „Rovnako ako Macron, Čaputová je symbolom veľmi hmlisto definovanej nádeje,“ povedal.

Agentúra však pripomína, že Čaputová jej ešte počas volebnej kampane povedala, že chce iniciovať systémové zmeny, ktoré by zbavili prokurátorov a políciu politických vplyvov.

Môže povzbudiť opozíciu

Víťazstvo Čaputovej podľa Reuters komplikuje plán bývalého premiéra a predsedu vládnej strany Smer Roberta Fica opustiť politiku tým, že sa stane predsedom ústavného súdu. Môže tiež povzbudiť opozičné strany, aby sa pokúsili poraziť Smer v parlamentných voľbách v budúcom roku, ale podľa politických analytikov by liberálna prezidentka tiež mohla zmobilizovať Smer a antisystémových voličov. Fico tento boj už predznačil, keď tento týždeň nazval liberálov „ľuďmi bez hodnôt“, podotýka agentúra vo svojom komentári.

Agentúra AP označila Čaputovú za „stúpajúcu hviezdu slovenskej politiky“. Štyridsaťpäťročná právnička má síce málo skúseností v politike, ale získala si voliča zdeseného korupciou a politikou hlavného prúdu. Zdôraznila tiež, že v konzervatívnej katolíckej krajine uspela rozvedená matka dvoch detí, ktorá sa vyjadrovala v prospech práv homosexuálov a postavila sa proti zákazu interrupcií.

AFP: Nováčik, ale výborná rečníčka

Britská stanica BBC zdôraznila, že prvou slovenskou prezidentkou sa stáva Zuzana Čaputová, ktorá voľby postavila ako boj medzi dobrom a zlom. Protikorupčná aktivistka síce nemá skoro žiadne politické skúsenosti, ale dokázala poraziť ostrieľaného diplomata Maroša Šefčoviča z vládnucej strany.

„Prvá žena, ktorá vyhrala slovenská prezidentské voľby, je síce nováčik v politike, ale aj vynikajúci rečník,“ poznamenala agentúra AFP. Čaputová podľa nej ťažila z rozčarovania voličov z vládnucej koalície a v očiach voličov sa stala odpoveďou na volanie po zmene. Tešila sa aj podpore mnohých celebrít, ako je spevák Paľo Habera, ktorý ju vidí ako „čistú dušu“.

The New York Times: Liberálny nováčik Čaputová, prvou slovenskou prezidentkou

Krátko po zverejnení predbežných výsledkov hlasovania denník publikoval správu agentúry Associated Press s titulkom „Liberálny nováčik Čaputová bola zvolená za prvú slovenskú prezidentku“. Liberálna environmentálna aktivistka a relatívny nováčik v politike prilákala voličov zhrozených korupciou a politikou hlavných strán, píše sa v článku.

Denník potom zverejnil aj príspevok spravodajskej agentúry Reuters s podobným titulkom: „Liberálna právnička Čaputová zvíťazila vo voľbách a stala sa prvou slovenskou prezidentkou.“ Aj Reuters zdôraznil, že Čaputová využila verejný hnev nad korupciou a zoslabila trend víťaziacich populistov a politikov vystupujúcich proti EÚ v Európe.

The New York Times potom publikoval ešte ďalšie dva materiály agentúry Reuters o vývine výsledkov hlasovania po čiastkovom a konečnom sčítaní hlasov. Onedlho denník zverejnil aj rozsiahly článok od vlastných reportérov.

„Využijúc vlnu nespokojnosti verejnosti s rozšírenou korupciou, ale odmietajúc zapojiť sa do osobných útokov na svojich oponentov, sľúbila, že vráti slušnosť do slovenskej, často toxickej politickej klímy,“ napísali reportéri Marc Santora a Miroslava Germanová.

Čaputovej jednoznačné víťazstvo podľa nich dalo opozičným stranám v celom regióne nádej, že etnickí nacionalisti a populisti slabnú. Novinári ďalej popisujú Čaputovej pôsobenie pred kandidatúrou na prezidentku i jej predvolebnú kampaň.

„Čaputová majstrovsky zvládla pár základných ideí: zdvorilosť vo verejnom živote a transparentnosť vo vláde,“ napísali novinári The New York Times. Čaputová podľa nich zvládla vyjadriť znechutenie bez hnevu a s pokojom vyzývala na transparentnosť, slušnosť a spravodlivosť v politike i vo verejnom živote. Jej oponenti naopak siahli po témach, ktoré v minulosti zafungovali: migrantov nazývali znásilňovačmi a gejov a lesbičky hrozbami tradičnej rodiny.

„Rozsiahle konšpirácie boli hodené do toxickej vyhne rétoriky – v krajine, ktorá zaznamenala v posledných rokoch výrazný vzostup extrémistických skupín. Konečné výsledky sú víťazstvom iného typu politiky,“ uviedli reportéri. Pripomenuli však, že výsledky Mariana Kotlebu a Štefana Harabina zostávajú pripomienkou toho, že krajina je stále hlboko rozdelená.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová