Miloš Zeman sa teší na stretnutie s Čaputovou

Český prezident Miloš Zeman uviedol, že sa teší na stretnutie s víťazkou prezidentských volieb na Slovensku Zuzanou Čaputovou v Česku. Informuje portál českej televízie ČT24.

31.03.2019 08:44 , aktualizované: 19:05
debata (62)

Zvolením Zuzany Čaputovej za prezidentku Slováci jednoznačne potvrdili proeurópsku orientáciu krajiny a záujem na čo najlepších vzťahoch so svojimi susedmi. Na Twitteri to napísal český minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD).

Babiš a Ovčáček zablahoželali Čaputovej k víťazstvu

Český premiér Andrej Babiš (ANO) zablahoželal Čaputovej prostredníctvom sociálnej siete Twitter:

Na adresu jej neúspešného súpera Maroša Šefčoviča Babiš napísal, že „prijal prehru korektne“. „Prajem mu úspešné pôsobenie v Európskej komisii a teším sa na ďalšiu spoluprácu,“ dodal český premiér.

Hovorca českého prezidenta Miloša Zemana, Jiří Ovčáček, takisto zablahoželal Zuzane Čaputovej prostredníctvom Twitteru:

K víťazstvu gratulovali Čaputovej aj predsedovia ODS, ľudovcov či TOP 09.

Gratulovali aj zahraniční politici

Ku gratulantom na Twitteri sa pripojili aj predseda Európskej rady Donald Tusk. „Gratulujem Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenska. Bolo to veľmi silné hlasovanie v srdci Európy za slušnosť v politike, vládu práva a toleranciu,“ napísal.

Budúcej slovenskej prezidentke ešte v noci prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter zablahoželal predseda Aliancie liberálov a demokratov za Európu Guy Verhofstadt. „Gratulujem, Zuzana Čaputová, liberálna prezidentka pre Slovensko! Ľudia na Slovensku vyslali vaším zvolením Európe signál nádeje: humanizmus, slušnosť, solidarita a odvaha. Čerstvý vietor do liberálnych a centristických plachiet, budujme spolu Európu!,“ napísal.

Blahoželanie prišlo prostredníctvom Twitteru aj od litovskej prezidentky Dalie Grybauskaiteovej: „Gratulujem, Zuzana Čaputová, novozvolená prezidentka Slovenska! Želám veľa úspechov v službe vašej krajine a jej ľuďom!“

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová