Kollár k zvoleniu Čaputovej: Nádej aj pochybnosti

Predstavitelia slovenskej vládnej koalície aj opozície reagujú na víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách.

31.03.2019 09:02 , aktualizované: 14:17
debata (44)

Úrad prezidenta bude po prvýkrát v histórii novodobých slovenských dejín viesť žena, Zuzana Čaputová. Kandidátka podľa neoficiálnych výsledkov získala viac ako milión hlasov občanov a s dostatočným náskokom porazila protikandidáta Maroša Šefčoviča. Čaputová sa stala víťazkou v poradí už piatej priamej voľby hlavy štátu v ére samostatného Slovenska a na najbližších päť rokov zasadne v Prezidentskom paláci, kde vystrieda Andreja Kisku. Čaputová je známa ako občianska aktivistka, ktorá sa chce tiež podľa vlastných slov pričiniť o spájanie všetkých ľudí.

Kollár: Veľa ľudí má nádej, veľa ich aj pochybuje

Veľa ľudí vkladá nádeje do novej prezidentky Zuzany Čaputovej, veľa ľudí však má aj pochybnosti. V reakcii na neoficiálne predbežné výsledky druhého kola voľby hlavy štátu to na sociálnej sieti uviedol líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý Čaputovej k zvoleniu gratuluje.

„Chcem veriť, že aj po piatich rokoch, keď to nebudú už len nádeje alebo veta ‚uveril som jej po päťmesačnej kampani‘, budú to reálne činy a politika pre všetkých Slovákov bez rozdielu politickej orientácie, farby pleti, národnosti či pohľadu na konzervatívny, resp. liberálny svet. Že si ľudia budú môcť povedať ‚mali sme dobrú prezidentku‘. A v tom jej držím palce,“ odkázal Kollár, ktorý si želá, aby Čaputová bola našou prvou prezidentkou pre všetkých.

Béla Bugár: Slovensko zvíťazilo už v prvom kole volieb

Strana Most – Híd k víťazstvu v prezidentských voľbám Zuzane Čaputovej zablahoželala na sociálnej sieti. „Gratulujeme Zuzane Čaputovej za historický úspech. Tešíme sa na spoluprácu,“ napísala strana na svojej facebookovej stránke.

Slovensko zvíťazilo už v prvom kole prezidentských volieb pred dvoma týždňami, keď sa na prvých dvoch miestach umiestnili kandidáti s jasnou euroatlantickou orientáciou a výbavou na ochranu hodnôt demokracie. V reakcii na voľbu hlavy štátu to uviedol líder Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý gratuluje Zuzane Čaputovej k víťazstvu.

„Som naozaj rád, že sme nemuseli rozhodovať o kandidátovi, ktorý by predstavoval extrémne názory. Na druhej strane ma mrzí, že účasť v druhom kole možno z rovnakého dôvodu bola nižšia ako v prvom,“ uviedol Bugár.

Od novej prezidentky očakáva, že splní to, čo v kampani deklarovala. „Bude prezidentkou všetkých, aj príslušníkov národnostných menšín, aj občanov menej rozvinutých regiónov. Teším sa na stretnutie, ktoré pani Čaputová avizovala už v noci. Komunikáciu ústavných inštitúcií a politikov musíme zefektívniť a spoločne posunúť pozitívnym smerom,“ dodal.

Andrej Danko: Želám Čaputovej, aby dokázala skĺbiť výkon verejnej funkcie so súkromím

Podľa hovorcu predsedu NR SR Tomáša Kostelníka je Andrej Danko pripravený zajtra prevziať zápisnicu o výsledku volieb.

Na adresu výsledkov volieb, Andrej Danko povedal: “Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú. Ďakujem všetkým, ktorí sa ich zúčastnili. Súčasne avizujem vytvorenie pracovnej skupiny na legislatívne riešenie niektorých problémov priebehu volieb, avizovaných štátnou komisiou. Z pozície predsedu NR SR gratulujem víťazke prezidentských volieb a želám jej, aby dokázala skĺbiť výkon verejnej funkcie so sukromím. To je v politike najťažsie.”

Ondruš: Smer bol spomedzi parlamentných strán najlepší

Štátny tajomník rezortu práce Braňo Ondruš (Smer) v diskusii povedal, že jeho strana dopadla v prezidentských voľbách najlepšie spomedzi všetkých parlamentných strán. „Ukázalo sa, že práve náš kandidát bol spomedzi kandidátov parlamentných strán jediný, ktorý sa dostal do druhého kola. Som hlboko presvedčený, že sme ponúkli najlepšieho kandidáta,“ zdôraznil.

Nicholsonová nevidí presah do parlamentných volieb

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) označila za víťazku sobotňajšej (30. 3.) noci Čaputovú. „Bola uveriteľná, bolo vidieť, že je to jedna slušná, vzdelaná a kultúra žena. Blahoželám celému Slovensku, že máme prezidentku, ktorá nás bude, verím tomu, veľmi dobre reprezentovať,“ podotkla.

Ďuriš Nicholsonová si nemyslí, že Čaputová vyhrala preto, lebo je z Progresívneho Slovenska. „Vyhrala, lebo je to slušná a kultivovaná žena. Kampaň si odpracovala sama a ja tam nevidím žiaden presah do parlamentných volieb,“ odvetila na otázku, či sa SaS neobáva rastúcej konkurencie.

V druhom kole voľby hlavy štátu zvíťazila podľa neoficiálnych predbežných výsledkov Zuzana Čaputová (58,4 percenta hlasov) pred Marošom Šefčovičom (41,6 percenta). Volebná účasť dosiahla necelých 42 percent.

Video: Zuzana Čaputová vyzdvihla inakosť volebnej kampane a smer, akým sa Slovensko uberá.
Video
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Boris Kollár #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová