Čaputová: Poďme sa sústrediť na vecnú stránku. Šefčovič: Treba podporiť zaostalé regióny

Víťazná kandidátka prezidentských volieb Zuzana Čaputová a jej protikandidát Maroš Šefčovič sa v televíznych štúdiách vyjadrili k výsledkom volieb, ako aj k smerovaniu krajiny.

31.03.2019 12:08 , aktualizované: 14:13
zuzana čaputová, maroš šefčovič Foto: ,
Víťazka prezidentských volieb (zľava) Zuzana Čaputová a jej protikandidát Maroš Šefčovič.
debata (16)

Zuzana Čaputová v televízii TA3 potvrdila, že bude pokračovať v tradícii slovenských prezidentov a jej prvá cesta vo funkcii povedie do Českej republiky. Prezidenta Miloša Zemana vníma s rešpektom, hoci sú medzi nimi isté názorové rozdiely.

V domácej politike sa chce upriamiť na odstraňovanie regionálnych rozdielov, treba ich podľa nej riešiť systémovejšie ako doteraz. Súčasnú vládnu koalíciu vníma ako legitímnu vládu. „Poďme sa spolu sústrediť na vecnú stránku, verím, že sa to podarí, ak budeme schopní prekonať osobné animozity. Urobím všetko preto, aby sa táto cesta podarila,“ povedala víťazka volieb.

Na otázku moderátora TA3, či by v prípade, že v budúcich parlamentných voľbách uspeje aj strana ĽSNS, prijala jeje predstaviteľov v prezidentskom paláci, odpovedala, že rešpektuje voličov ĽSNS a s predstaviteľmi tejto strany sa stretne, ak upustia od niektorých svojich názorov, napr. ohľadne histórie.

Čaputová uistila, že sa bude uchádzať o dobré vzťahy najmä s premiérom, predsedom Národnej rady (NR) SR, ale aj s lídrami strán. „Chcem sa pokúsiť o vecnú debatu a vecný dialóg,“ deklarovala v relácii TV Markíza Na telo.

Na otázku, čo hovorí na časté cesty predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) do Ruska, Čaputová odvetila, že by s ním komunikovala aj na tieto témy, aby bližšie spoznala jeho vnímanie. Ako prezidentka by sa ho snažila upozorniť na to, aký obraz o Slovensku môžu takéto cesty vysielať a že to ohrozuje jednotné vnímanie zahraničnej politiky.

Zuzana Čaputová bude rada, ak sa za antikampaňou, ktorej čelila aj zo strany Smeru-SD, urobí hrubá čiara. Povedala to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Upozornila, že fragmentácia spoločnosti nepomáha. „Mojou snahou bude komunikovať otvorene svoj názor, ale s veľkým ohľadom na nositeľov iného názoru. Ako liberálna kandidátka som oslovila aj konzervatívnych voličov, za čo som veľmi vďačná. Ak sme schopní vecného dialógu, sme schopní aj dobrých riešení,“ myslí si.

Čaputová zopakovala, že v blízkom čase ukončí členstvo v strane Progresívne Slovensko. Stranícka linka musí zaniknúť," ozrejmila.

Šefčovič porozmýšľa, ako využije potenciál svojich voličov

Maroš Šefčovič v TA3 zopakoval svoj predvolebný slogan, že bude robiť aj naďalej všetko pre Slovensko. Pripustil, že veľmi veľa ľudí ho teraz oslovilo, aby bol využitý jeho potenciál aj na Slovensku, podľa neho to však treba dobre premyslieť a nateraz sa vracia k svojej práci do Bruselu.

Šefčovič aj v relácii TV Markíza zopakoval, že o svojej budúcnosti bude rozmýšľať. „Určite budem prítomnejší na Slovensku. Ale o nomináciu do ďalšej Európskej komisie by som mal záujem. Budem však aj rozmýšľať, ako využiť potenciál 750.000 voličov,“ avizoval. Čaputová by Šefčoviča ako eurokomisára podporila.

Šefčoviča mrzí nízka volebná účasť, „asi nám nenahralo pekné počasie“, povedal. Dúfa, že v eurovoľbách bude účasť vyššia ako naposledy.

Vyjadril sa aj k tomu, že na Slovensku sa treba sústrediť na prekonávanie regionálnych rozdielov. Podporil premiéra Petra Pellegriniho, ktorý nastúpil do úradu vo veľmi zložitom období a dokazuje, že je výborným premiérom.

Zuzana Čaputová ako oficiálna víťazka prezidentských volieb by mala podľa Šefčoviča so stranou Smer komunikovať aktívne a hľadať slovník, ktorý napätie zmenší.

„Zároveň treba klásť dôraz na silný sociálny rozmer. Volil by som teda slovník, ktorý by ľudí spájal. Ale bude pre ňu dôležité komunikovať nielen so Smerom-SD, ale so všetkými predstaviteľmi strán,“ odporúča Šefčovič.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidenstké voľby 2019