Marta Čurajová

kandidát na prezidenta Marta Čurajová

16. novembra 1974 v Čadci (49 rokov)

lektorka anglického jazyka

  • Vzdelanie: Prešovská univerzita, Filozofická fakulta, odbor anglistika – amerikanistika 1999–2004
  • web: marta.curajova.sk
Marta Čurajová

Marta Čurajová vyštudovala odbor anglistika – amerikanistika v rokoch 1999 – 2004. Nikdy nebola a v súčasnosti ani nie je členkou politickej strany. O úrad hlavy štátu sa uchádza ako nezávislá apolitická národná kandidátka, prezidentskú kampaň si hradí z vlastných prostriedkov.

Kandidátku, ktorá sa doteraz mediálne výrazne neprezentovala, motivuje v zápase o prezidentský palác jej „15-ročný zápas so zdeformovaným justičným systémom“, nevymožiteľnosť práva na Slovensku a snaha o jeho reformu". Uvádza tiež, že jej motiváciou je maximálna potravinová a priemyselná sebestačnosť a zvrchovanosť Slovenska.

Čurajová nadobudla profesionálnu prax na Slovensku aj v zahraničí. V profile na svojom webe o sebe uvádza široké tematické spektrum skúseností. Pôsobila v štátnej správe, súkromnom aj neziskovom sektore, kde sa venovala riešeniu problematiky národnostných menšín a etnických skupín, poradenstvu v čerpaní eurofondov, obchodu, marketingu, ale aj školskej legislatíve a vzdelávaniu. Skúsenosti nadobudla v zahraničí praxou na Európskom inštitúte pre verejnú správu v holandskom Maastrichte. Praxovala aj na Britskej medzinárodnej škole v Bratislave a v Národnom zastúpení Agentúry pre kultúru a vzdelávanie Európskej komisie. Absolvovala pracovné aj študijné pobyty v Spojenom kráľovstve, USA a Kanade.

V prezidentskom paláci sa chce venovať aj ochrane prírodného, kultúrneho a historického dedičstva a tvorbe pracovných príležitostí či podpore sociálnej rovnosti a nediskriminácii. Vo svojej päťstranovej Vízii pre Slovensko píše, že chce odstrániť bezdomovectvo využitím všetkých voľných a nevyužitých ubytovacích kapacít vo vlastníctve štátu, miest a obcí. Súčasťou jej vízie je zrušenie „Špecializovanej prokuratúry“, ale aj uzákonenie partnerstva pre páry LGBTI, ktoré neohrozujú inštitút manželstva a rodiny ani kresťanské princípy.

Je za urýchlené ukončenie vojny na Ukrajine, kde má byť v spore s Ruskom Slovensko v úlohe mediátora, a za bezodkladné ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Udalosť týždňa

Vyberáme z instagramu Marty Čurajovej

Písali sme o: Marta Čurajová