Trnka opäť kandiduje za župana Košického kraja

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka oznámil svoju opätovnú kandidatúru na túto funkciu. Kandidovať bude s podporou KDH a politickej strany Aliancia.

24.06.2022 12:15
Rastislav Trnka a jeho tím Foto: ,
Rastislav Trnka a jeho tím.
debata
VIDEO: Rastislav Trnka ohlásil svoju kandidatúru na predsedu KSK v nadchádzajúcom volebnom období.
Video

V nastávajúcich voľbách už nemôže rátať s pomocou strán OĽaNO a SaS, ktoré ho pred piatimi rokmi podporovali.

Za kandidujúcim Trnkom stála asi stovka predstaviteľov samospráv. Okrem poslancov zastupiteľstva kraja aj primátori a starostovia z celého kraja. Medzi nimi však nebol žiadny z kandidátov na košického primátora. „Urobil som to zámerne, aby budúca spolupráca bola čo najefektívnejšia pre mesto aj kraj,“ vysvetlil Trnka, ktorý na otázku, či v spoločných októbrových voľbách podporí terajšieho košického primátora Jaroslava Polačeka, neodpovedal.

„Nie je náhoda, že kandidatúru ohlasujem v dnešný deň, keďže je Dňom verejnej služby. Pre mňa aj kolegov, ktorí stoja za mnou, je služba verejnosti prioritou,“ povedal vo štvrtok župan, ktorý vo svojom príhovore najprv zhodnotil svoje takmer päťročné pôsobenie vo funkcii. Vyzdvihol opravy ciest a mostov, ktoré sa v kraji urobili a stále robia. Kraj tiež zvýšil investície do turizmu, až štyrikrát oproti predošlému obdobiu, a milióny, ktoré župa vyčlenila na rozvoj cestovného ruchu, dosiaľ v Košickom kraji neinvestoval ani štát.

Jeden z najväčších projektov, v ktorých chce pokračovať, je využitie geotermálneho vrtu v Čižaticiach, ale tiež sa bude snažiť o zlepšenie čerpania eurofondov, ktoré dnes vo vyššej miere putujú na západ krajiny než na východ, do najmenej rozvinutých regiónov.

Skritizoval škrtanie v rozpočtoch samospráv z úrovne štátu, keďže z týchto prostriedkov sú financované služby pre seniorov, prímestská doprava či stredné školstvo. Naznačil, že práve preto už nemá veľmi záujem o podporu strany OĽaNO. „Nás spája verejná služba pre ľudí, nemôžem ustúpiť z týchto postojov a prizerať sa na to, ako niektoré vládne strany doslova likvidujú samosprávy, a tým aj služby, ktoré sú poskytované ľuďom,“ uviedol.

Župan tiež upozornil, že samosprávny kraj pod jeho vedením transparentne nakladá s verejnými zdrojmi, o čom svedčí aj postavenie kraja v rebríčku, ktorý zostavuje Transparency International Slovensko. „Kým v roku 2017, keď som nastúpil na úrad, bol KSK na poslednom, ôsmom, mieste, v tomto roku sme sa v rebríčku transparentnosti posunuli na druhé miesto a spomedzi všetkých samosprávnych krajov sme sa stali skokanom volebného obdobia.“

Na post župana Košického kraja si brúsia zuby zatiaľ ešte ďalší dvaja oficiálni kandidáti. Začiatkom júna ohlásil svoju kandidatúru Róbert Suja (Hlas). Predsedom by chcel byť aj bývalý neúspešný kandidát na primátora, šéf politickej strany Princíp Džemal Kodrazi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #župan #Košický kraj #KSK