Pokračovanie článku: Spojené voľby prepisujú históriu. Noví lídri regiónov nastavia zrkadlo aj parlamentu

Spojené voľby

Niektorých ľudí môže podľa politológa veľké množstvo kandidátov a komplikovanosť volieb aj odradiť. „Niektorých áno, ale voľby sú spojené najmä kvôli tomu, aby ľudia neboli otrávení z početnosti volieb. To bol hlavný argument, keď sa o ich spojení rozhodlo. Nedá sa vyjsť v ústrety každému,“ pripomína politológ Tomáš Koziak.

„Na jednej strane očakávam vyššiu volebnú účasť v župných voľbách, o ktoré bol doteraz dlhodobo najnižší záujem. Toto môže účasť potiahnuť. Ku komunálnym voľbám totiž ľudia chodia, pretože ich zaujíma, ako budú ich obce a mestá vyzerať,“ poznamenal.

Spojenie volieb môže podľa Koziaka poznačiť aj kampaň. Politickým stranám totiž výsledky nastavia čiastočne aj zrkadlo za parlamentnú politiku. „Župné voľby môžu do istej miery predznamenať aj vnímanie politických strán v regiónoch, takže je to skúška správnosti pre politické strany pred blížiacimi sa voľbami, predčasnými či riadnymi,“ upozornil politológ.

Video
Ako sa bude voliť na jeseň, ak by bola ešte pandémia?
Smer / Robert Fico / Čítajte viac Blížia sa historické voľby. Môže ich skomplikovať referendum?

Zoznam registrovaných kandidátov, či už obecných, alebo samosprávnych volieb, zatiaľ zverejnený nebol. Ako informovalo Ministerstvo vnútra, kandidáti alebo politické strany môohli podať kandidátnu listinu do volieb do orgánov samosprávnych krajov a do komunálnych volieb najneskôr 60 dní pred dňom volieb, čiže do 30. augusta. Presné mená a počty definitívnych kandidátov však ešte známe nie sú. Informácie o zaregistrovaných kandidátoch môžu totiž podávať len volebné komisie, ktoré začnú zasadať až budúci týždeň, 6. alebo 7. septembra. Informácie o kandidátoch predstaví predseda každej komisie. Väčšina kandidátov, ktorí sa uchádzali o podporu parlamentných strán, už však svoj záujem o miesto na radniciach a miestnych zastupiteľstvách oznámila v posledných týždňoch na početných tlačových besedách vo všetkých samosprávnych krajoch.

Najväčší súboj čaká východ Slovenska

Koziak upozorňuje, že politické strany prenášajú do župnej kampane aj problémy a témy najvyššej politiky. Do kampane sa bude tematicky prenášať aj súčasná koaličná kríza, najmä v podaní Smeru, ktorého kandidáti sú zväčša v rámci regionálnych spojenectiev s výnimkou SNS izolovaní. Stranám súčasnej koalície v tom ale naopak budú široké spojenectvá viacerých strán často brániť. „Tam nejde o politikárčenie, ale o riešenie konkrétnych problémov krajov,“ zdôraznil Koziak.

Ako pozitívny príklad sa zas ukazuje široká politická podpora Ondreja Luntera za banskobystrického krajského predsedu. Podporujú ho rôzne strany od liberálnej SaS cez konzervatívne KDH, progresívne PS až po sociálnych demokratov z Hlasu.

„Je to o pragmatickom prístupe k problémom. Na župnej úrovni nie sú pravicové a ľavicové riešenia. Ukazuje to, že ho berú ako schopného a dobrého kandidáta na riešenie konkrétnych problémov, ktoré nemajú nálepku pravicové alebo ľavicové,“ zdôraznil Koziak.

Kým Lunter to má, zdá sa, vyhraté, najväčší súboj týchto volieb politológ očakáva v Prešovskom kraji. „Pokiaľ KDH stratí prešovskú župu, môže to mať negatívne dôsledky na KDH a neskôr aj na pravicovú politiku na národnej úrovni. Majerský to navyše nebude mať vôbec jednoduché, lebo proti nemu stojí bývalý šéf kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Ten je vnímaný ako vyslovený odborník na komunálnu politiku,“ dodáva Koziak.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby do VÚC #spojené voľby 2022 #voľby primátora