Voľby lákajú aj tipujúcich, padli stávky i za tisíce eur

Spojené voľby, ktoré sa uskutočnia už túto sobotu, vzbudili záujem aj u tipujúcich. Slováci v stávkových kanceláriách vsadili na svojich favoritov, padli aj stávky za tisíce eur. Stávkarov najviac lákajú volebné súboje v dvoch najväčších slovenských mestách - Bratislave a Košiciach.

25.10.2022 17:40
Peniaze / Euro / Foto: ,
debata (1)

Kurzové stávky sú neraz pomerne presným ukazovateľom šancí jednotlivých kandidátov na úspech vo voľbách. V najväčších slovenských mestách sú favoriti pomerne jasní, jedinú výnimku však predstavuje mesto Nitra.

„V Nitre to vyzerá na veľký boj a poradie kandidátov aj kurzy sme už niekoľkokrát menili. Naši tipujúci však najviac veria trojici Marek Hattas, Igor Kršiak a Pavol Obertáš. Momentálne druhý Igor Kršiak sa mohol ako prvý pochváliť aj najvyššou stávkou v tomto súboji – na jeho víťazstvo si tipujúci stavil až 250 eur,“ hovorí Juraj Zvonár, riaditeľ oddelenia bookmakingu z Fortuny.

odkaz
putak-volby-kandidati
Všetci kandidáti na županov a primátorov krajských miest

Ako hodnotia uplynulé obdobie a čo by chceli v mestách a krajoch zmeniť?

všetci kandidáti

2-tisíc eur na Valla

Veľkú pozornosť priťahuje súboj o hlavné mesto, v ktorom má aj podľa prieskumov verejnej mienky najväčšie šance súčasný primátor Matúš Vallo. Za ním nasleduje niekoľkonásobný starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý.

Hoci Kusý investoval do masívnej reklamnej kampane, vo Fortune zatiaľ ostáva na druhom mieste s kurzom 2,9. „Podľa našich odhadov zvíťazí Matúš Vallo. Tento názor majú aj naši tipujúci, ktorí sa svojimi stávkami vyjadrujú v prospech súčasného primátora. Až 70 percent z nich verí Matúšovi Vallovi,“ konštatuje Zvonár.

Najvyššia podaná stávka je, tak ako aj minulé voľby, na Matúša Valla. „Najvyššia stávka na jeho výhru je vo Fortune v hodnote 2-tisíc eur. Na porovnanie, najvyššia stávka na Rudolfa Kusého predstavuje momentálne 600 eur. Na ostatných kandidátov na bratislavského primátora vrátane Martina Jakubca nestavil nikto,“ dodáva Zvonár.

Tisícové stávky však padali aj na kandidátov v iných mestách. Podľa Zvonára na košického favorita a súčasného primátora Jaroslava Polačeka zaznamenali stávku v hodnote 1 800 eur. Najvyššia stávka na jeho konkurenta Milana Lesňáka je 500 eur.

Na politiku si podľa Zvonára radi stavia nielen športoví stávkari, ale aj ľudia, ktorí bežne nestávkujú a vnímajú to ako spestrenie volebného diania či dokonca podporu svojho kandidáta. "V porovnaní so športovými stávkami tvoria však tie politické len malé percento,“ tvrdí.

Volebná účasť

Komunálne voľby a voľby do Vyšších územných celkov (VÚC) sa konajú po prvýkrát v jednom termíne, čo sa podľa Zvonára určite pozitívne odrazí najmä na účasti vo voľbách do VÚC. "Tá v roku 2017 dosiahla len 29,95 %. Očakávame, že tento rok bude okolo 46,5 %,“ hovorí Zvonár s tým, že účasť vo voľbách ovplyvní aj termín ich konania počas jesenných prázdnin – otázne je, či negatívne alebo pozitívne. Vo Fortune však očakávajú podobnú účasť ako v predchádzajúcich komunálnych voľbách, teda okolo 49 %.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stávkové kancelárie #spojené voľby 2022