VOLEBNÝ ONLINE: Niekde sa volilo aj po 20.00, ľudia stáli v radoch

V drvivej väčšine volebných okrskov v spojených voľbách ukončili hlasovanie o 20.00. V niektorých obciach, kde bolo veľa čakajúcich, však voľby ešte pokračovali.

29.10.2022 06:00 , aktualizované: 22:45
Spojené voľby Foto: ,
Ľudia čakajú pred volebnou miestnosťou na Základnej škole na Nevädzovej ulici v Bratislave 29. októbra 2022
debata (103)
Video
Pred niektorými volebnými miestnosťami sa tvorili dlhšie rady.
Video
Voľby v Petržalke: Posledný za komunistov, prvý teraz.
predsedovia vuc Čítajte viac VÝSLEDKOVÝ ONLINE: Župani aj krajskí primátori obhájili svoje posty. Sú len tri výnimky

20:59 V Bratislavskom kraji uzavreli väčšinu volebných miestností, niektoré sa budú zatvárať postupne. Dôvodom je záujem voličov o sobotné samosprávne voľby, ktorí niekde čakali v radoch aj krátko pred plánovaným oficiálnym uzatvorením o 20.00 h. TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie.

„Bol veľký nápor pred volebnými miestnosťami, keďže sú to spojené voľby a trvá to dlhšie. V niektorých sa preto ešte volí,“ uviedli pre TASR z okresnej volebnej komisie v Senci. V obci Tomášov sa tiež volí dlhšie, a to pre ranné technické problémy. Priebeh volieb bol však pokojný, bez incidentov.

V okrese Pezinok volebné miestnosti uzavreli a začínajú so sčítavaním hlasov. Z niektorých volebných okrskov hlásia podľa okresnej volebnej komisie účasť 60 percent, inde okolo 40 percent. Volebné miestnosti uzatvorili aj v okrese Malacky, výnimkou sú Gajary. Priebeh volieb však podľa okresnej volebnej komisie nenarušil žiadny incident.

Ani v okrese Bratislava neuzavreli všetky volebné miestnosti. Volí sa napríklad v Petržalke, v Ružinove, ale aj v Rusovciach či v Starom Meste. Potvrdil to aj hovorca Starého Mesta Matej Števove. „V Starom Meste sa ešte stále volí približne v desiatich okrskoch, aby mohli odvoliť ľudia, ktorí prišli pred 20.00 h,“ uviedol pre TASR.

20:18 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese sa volí aj po 20.00 h. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Pre TASR to potvrdili z okresnej volebnej komisie.

„Zatiaľ nevieme povedať definitívne, dokedy bude volebná miestnosť otvorená, zrejme ale asi až do 22.00 h. My jednoducho musíme dať možnosť voliť všetkým, ktorí o to prejavia záujem,“ skonštatovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová. Problém s kapacitou v jednom z dvoch miestnych volebných okrskov bol už počas dňa. Aj z tohto dôvodu tam pridali ďalšiu plentu, aby proces urýchlili.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová pre TASR uviedla, že v Žehre nedošlo k predĺženiu doby otvorenia volebnej miestnosti, pretože sa zatvorila o 20.00 h.

„Obec môže vo svojej volebnej miestnosti umožniť hlasovať v súlade so zákonom len tým voličom, ktorí sa dostavili do alebo k volebnej miestnosti do 20.00 h,“ vysvetlila. To, že sa bude vo volebnej miestnosti hlasovať dlhšie, nemá podľa jej slov vplyv na dĺžku moratória a ani neovplyvňuje možnosť uverejňovať priebežné výsledky volieb.

19:17 Spojené voľby sa v sobotu konajú aj v obci Ruskov v okrese Košice-okolie. V komunálnych voľbách v nej za starostu kandiduje jediný uchádzač a na deväť obecných poslancov pripadá deväť kandidátov. Každému tak stačí na zvolenie jeden hlas.

Vo vedení obce pritom dôjde k zmene, keďže doterajší starosta už nekandiduje. „Priebeh volieb je pokojný a bez problémov, účasť je priebežná, zatiaľ málinko slabšia ako po iné voľby, ale ešte sa to môže dohnať, takže uvidíme. Máme aj protipandemické opatrenia, vstup je cez jedny dvere a výstup cez druhé,“ povedala predsedníčka miestnej volebnej komisie Oľga Sabadošová.

V dvoch prípadoch sa stalo, že voliči nechceli prevziať bielu obálku na komunálne voľby a hlasovali tak len v krajských. Viacero voličov sa pred volebnou miestnosťou zhodlo, že spojenie volieb je vo všeobecnosti dobrým krokom a môže zvýšiť účasť v rámci krajských volieb, ktorá býva nižšia ako v komunálnych­. (tasr)

18:50 O bezpečný priebeh volieb sa stará vyše 4 300 policajtov. V službe ich je počas soboty viac ako 6 500. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Zdôraznil, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry skúmajú podnety, ktoré sa týkajú volebnej korupcie.

„Tým, že ide o spojené voľby a je väčší počet kandidátov vo voľbách, spracúvame násobne viac oznámení ako v bežný volebný deň," podotkol. Upozornil, že volebná korupcia nie je len o dávaní alebo sľubovaní úplatku za to, ako bude človek voliť. „Je to aj prijímanie úplatku,“ dodal. Na voličov apeloval, aby takéto konanie polícii nahlásili.

Policajný viceprezident zatiaľ nechcel konkretizovať jednotlivé skutky, ktoré v súvislosti s volebnou korupciou vyšetruje. „Je to v rukách orgánov činných v trestnom konaní. Mohli by sme ohroziť vyšetrovanie,“ ozrejmil Imre.

18:39 Polícia v Trnave preveruje prípad zasielania podozrivých SMS správ na mobilné telefóny niekoľkých predsedov volebných komisií. Ako uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová, neznámy odosielateľ ich mal navádzať, aby pri sčítaní hlasov používali červené pero.

„To sa však nesmie,“ uviedla. Policajti začali vec ihneď preverovať aj v spolupráci s kolegami z kriminálnej polície. Prípadom sa naďalej zaoberajú.

18:22 Priebežné výsledky z Trnavského a Bratislavského kraja začnú štatisti zverejňovať až po 20:45 resp 21:30 h. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Vyplýva to z vyjadrenia predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza.

„Štátna komisia zdôrazňuje, že k ukončeniu volebného moratória v príslušnom volebnom obvode, čo je aj volebný obvod samosprávneho kraja, dôjde až potom, čo sa ukončí hlasovanie vo všetkých volebných okrskoch,“ informoval Orosz. Nevylúčil, že k predĺženiu volieb môže prísť aj v niektorom z okrskov v ďalších samosprávnych krajoch.

V prípade Tomášova by malo ísť o 45-minútové predĺženie volieb, v Macove by sa malo voliť o hodinu a pol dlhšie.

„Čo sa týka priebežných výsledkov, až po uzavretí poslednej okrskovej komisie bude možné priebežné výsledky za daný kraj zverejňovať,“ povedal predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Peter Peťko.

17:49 Volebné moratórium by sa malo v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Vyplýva to z vyjadrenia predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza.

17:30 V súvislosti s chýbajúcimi hlasovacími lístkami v sobotňajších voľbách prijala polícia trestné oznámenie pre podozrenie trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

„Preverované to bolo v okrese Košice-okolie,“ uviedla. Podľa informácií TASR sa tak malo stať v obci Jasov. Samotné spojené samosprávne voľby sú podľa jej slov pokojné, doposiaľ nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku.

„Všetko ide relatívne plynule. Incidenty, ktoré sme evidovali, riešila štátna volebná komisia,“ povedala predsedníčka okresnej volebnej komisie Košice-okolie Marcela Havašiová. Hlasovanie v tomto okrese podľa jej slov inak prebieha plynule a záujem oň je veľký. „Boli obce, ktoré si prišli po zásteny, pretože zriaďovali nové miesta na úpravu hlasovacích lístkov, keďže sa im tvorili rady,“ doplnila. (tasr)

17:25 Mestská volebná komisia v Prešove sa v sobotu zaoberala viacerými podnetmi týkajúcimi sa možného porušenia volebného moratória. Išlo o zaparkované vozidlá blízko volebných miestností s reklamným polepom jednotlivých kandidátov.

Ako uviedol zapisovateľ mestskej volebnej komisie (MVK) v Prešove Jozef Smetana, prvý podnet sa týkal zaparkovaného vozidla s reklamným polepom jedného z kandidátov na primátora pred základnou školou v meste. „Tento podnet, podľa informácie podávateľov, bol odstúpený priamo nimi na štátnu volebnú komisiu. Čiže v tomto prípade mestská volebná komisia neprijímala žiadne uznesenie,“ povedal Smetana.

Následne sa MVK zaoberala ďalšími dvoma podnetmi. „Jeden bol doručený v písomnej podobe, druhý v e-mailovej podobe. V tomto prípade MVK prijala uznesenie, ktorým berie na vedomie obidva podnety. Sú de facto totožné a odstupuje ich na prešetrenie štátnej volebnej komisii, ktorá je príslušným orgánom v danej veci,“ priblížil Smetana. Podnet sa týkal rovnako vozidla s reklamným polepom kandidáta na primátora a jedného z kandidátov na poslanca zaparkovaného pred volebnou miestnosťou. (tasr)

16:50 S piesňou na perách a v pestrofarebných krojoch sa k volebným urnám v Dolnom Kubíne vydali členovia speváckej folklórnej skupiny (SFS) Orava. Ako uviedla vedúca SFS Anna Bakošová, aj oni chcú svojím hlasom ovplyvniť kvalitu života v Dolnom Kubíne.

„Sme Slováci a sme na to hrdí. O to viac, že môžeme pristúpiť k voľbám v našich dolnooravských krojoch, ktoré sú pýchou pre celý Dolný Kubín. Rozhodli sme sa, že dnes prídeme k voľbám s otvoreným srdcom a krásnou ľudovou pesničkou na perách,“ povedala Bakošová.

zväčšiť Členky SFS Orava v krojoch prichádzajú do... Foto: TASR, Miroslava Mlynárová
Spojené voľby Členky SFS Orava v krojoch prichádzajú do volebnej miestnosti v Dolnom Kubíne 29. októbra 2022

16:26 Volebné miestnosti v bratislavskej Karlovej Vsi navštívili krátko po ich otvorení dve osoby, ktoré sa predstavili ako nezávislí ruskí pozorovatelia. Informoval o tom na sociálnej sieti zapisovateľ volebnej komisie Martin Urbaník, podľa ktorého prišli v sprievode tlmočníčky a slovenky, ktorá ich mala organizovať. Tá mala komisii podľa Urbaníka povedať, že na nich budú mať otázky.

Nikto z nich sa však podľa Urbaníka nevedel dôveryhodne preukázať relevantným dokladom. „Nemali žiadne doklady, len na krku visačky s doma vytlačenými písmenami ničnehovoriacimi popiskami – žiadne meno, nič…,“ uviedol Urbaník s tým, že ich vyviedol z miestnosti. Podľa jeho slov sa potom štvorica pozorovateľov presunula do iných volebných miestností v Karlovej Vsi, pričom členom volebných komisií dávala rôzne otázky, napríklad o počte kandidátov, uviedol portál SME.

Podľa zistení denníka N išlo o pozorovateľov organizácie Golos (Hlas), najväčšej ruskej nezávislej organizácie, ktorá monitoruje voľby a je v nemilosti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Ministerstvo vnútra o týchto pozorovateľoch bolo pred začiatkom volieb informované.

Riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová potvrdila, že pozorovateľom vo voľbách môže byť každý. Akreditácia nie je potrebná, pozorovatelia svoj zámer nenahlasujú na žiadny úrad.

To potvrdila v oficiálnom stanovisku aj štátna komisia pre voľby, jediná podmienka je, že nemajú narúšať pokojný priebeh volieb. „Ktokoľvek, kto dostal legálny vstup na územie Slovenskej republiky, môže byť pozorovateľom vo voľbách,“ ozrejmila pre portál Chmelová.

15:32 V obci Macov (okres Dunajská Streda) bude volebná miestnosť otvorená do 21.30 hod. Dôvodom je chyba na hlasovacích lístkoch s kandidátmi na poslancov. „Dvaja kandidáti boli označení rovnakým poradovým číslom 5,“ spresnila predsedníčka okrskovej volebnej komisie Helena Linhartová. Členovia komisie si to všimli, keď sa sami chystali odvoliť po otvorení volebnej miesnosti. Boli prví, nakoľko tak skoro ráno tam podľa nej nikto voliť nehodí.

„Hneď sme to nahlásili štátnej volebnej komisii a voľby sme prerušili,“ dodala predsedníčka. Zatiaľ čakali na dodanie nových lístkov. Vymenené boli všetky hlasovacie lístky s kandidátmi na poslancov. Kým boli voľby prerušené, prišiel len jeden jediný volič. „Prišiel asi 5 minút predtým, ako sme začali s novými lístkami,“ dodala Linhartová. Voľby sa predlžujú o čas, ktorý bol potrebný na ich prerušenie.

Spojené voľby v Dolnej Krupej pri Trnave.
Spojené voľby v Dolnej Krupej pri Trnave.
+6Spojené voľby v Dolnej Krupej pri Trnave.

15:30 Obyvatelia košického rómskeho sídliska Luník IX v minulosti voľby príliš neriešili. Zo zaregistrovaných necelých päťtisíc voličov prichádzali k voľbám na úrovni necelých päť percent. Tento rok je situácia iná.

Video
volby 2022 Lunik IX Čítajte viac Záujem o voľby na Luníku IX prekvapil. Prví ľudia stáli v rade už pred otvorením

14:57 Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov tohto kúpeľného mestečka.

„Záujem je taký veľký, že sme museli požiadať o ďalšiu urnu na vhadzovanie obálok,“ uviedla zapisovateľka tejto komisie Janka Mašlejová. V listinách s menami obyvateľov mesta, ktorí patria do tohto obvodu, je viac ako 2-tisíc mien.

zväčšiť Nevesta so ženíchom hlasujú vo volebnej... Foto: TASR, Milan Drozd
Spojené voľby Nevesta so ženíchom hlasujú vo volebnej miestnosti v Komárne 29. októbra 2022

Obyvatelia Sliača môžu vyjadrovať svoj názor na možné zriadenie vojenskej základne USA na chodbe školy, kadiaľ prechádzajú občania do štyroch okrskov určených na sobotňajšie spojené voľby. Podľa Mašlejovej sa do referenda zapojí takmer každý, kto ide aj na tieto voľby.

K otázke referenda sa však okrem základnej školy môžu občania vyjadrovať aj v obradnej sieni mestského úradu. Pre obyvateľov z časti Sampor je miestnosť na referendum zriadená v tamojšej požiarnej zbrojnici. Referendum sa v Sliači koná na základe petície, ktorú podpísalo 1 343 obyvateľov mesta. To má približne 5-tisíc obyvateľov. (tasr)

14:40 Národná kriminálna agentúra (NAKA) aktuálne preveruje v rámci Slovenska viacero prípadov podozrenia z volebnej korupcie, uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Dodala, že podrobnejšie informácie poskytnú, keď to situácia dovolí.

„Policajti naďalej zostávajú v teréne a dohliadajú na nerušený priebeh spojených volieb a na verejný poriadok,“ pripomenula hovorkyňa. Ak niekto disponuje informáciami smerujúcimi k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu spojených volieb, treba ich oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo polície 158.

Volebnej korupcie sa dopustí ten, kto priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok tomu, kto má právo voliť, aby volil alebo hlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval vôbec, alebo sa nezúčastnil volieb, alebo z tohto dôvodu priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok inej osobe.

Volebná korupcia sa týka aj toho, kto v súvislosti s výkonom práva voliť priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo inú osobu prijme, žiada alebo si dá sľúbiť úplatok, aby volil alebo hlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval vôbec, alebo sa nezúčastnil volieb. (tasr)

14:32 Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra. Volebné miestnosti sú otvorené do 20.00 h.

Volič musí vo volebnej miestnosti ísť do osobitného priestoru, určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

Kandidátom volič odovzdá hlas tým, že na hlasovacom lístku zakrúžkuje ich poradové číslo. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Pri voľbe starostu, primátora a predsedu kraja môže volič krúžkovať len jedného kandidáta.

Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu. Ak volič vloží hlasovací lístok do nesprávnej obálky, lístok je neplatný. Hlas je neplatný aj vtedy, ak volič vloží obálku do nesprávnej schránky.

Voliči môžu v sobotných voľbách hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska. Právo voliť majú nielen plnoletí občania SR, ale aj cudzinci. V jeden deň si vyberajú starostov, respektíve primátorov, poslancov zastupiteľstiev, ako aj predsedov krajov a poslancov krajských zastupiteľsti­ev. (tasr)

14:13 Súčasný starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren čakal na hlasovanie v spojených voľbách 45 minút. „Snažíme sa vybaviť viac plent, lebo štát dodáva len striktne tri na volebnú miestnosť, nenechávajte si však prosím voľby na poslednú chvíľu,“ uviedol Chren na sociálnej sieti. Na záver statusu si starosta Ružinova aj zavtipkoval, keď uviedol, že „čakanie nie je príjemné, ale sú dni, keď sa v Kauflande pri pokladni stojí dlhšie“.

13:33 O hlasovanie špeciálnym spôsobom v sobotných spojených voľbách požiadalo 1 867 voličov. Najviac žiadateľov zaznamenali v Michalovciach, kde o hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky požiadalo 180 ľudí. Informovala o tom šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Dôvodom vyššieho záujmu o špeciálne hlasovanie v jednej obci je podľa zastupujúceho predsedu štátnej volebnej komisie Mariána Gibu pozitívny prípad koronavírusu v domove dôchodcov. „Pretože sa tam vyskytol nejaký prípad ochorenia Covid-19, tak si viacerí uplatnili toto právo a požiadali o hlasovanie v tomto režime,“ vysvetlil. „V tejto súvislosti neevidujeme podnet, ktorý by naznačoval nejaké podozrenia,“ ubezpečil s tým, že okresnú komisiu v Michalovciach požiadali o zvýšený dohľad v tomto zariadení.

zväčšiť Členovia špeciálnej volebnej komisie vybavení... Foto: TASR, František Iván
Spojené voľby Členovia špeciálnej volebnej komisie vybavení osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami kráčajú so špeciálnymi volebnými schránkami za voličom v izolácii pre Covid-19 do domácnosti v Košiciach v mestskej časti Sever 29. októbra 2022

Chmelová považuje za správne, že voliči môžu hlasovať aj takýmto spôsobom. Poukázala na prípady z minulosti, kedy boli výsledky pri dvoch kandidátoch rovnaké. „Aj 25 hlasov môže výsledky zmeniť, takže myslím že sme urobili správne,“ skonštatovala. Dodala, že očakávala vyšší záujem. „Nie je mi podozrivé, že v Michalovciach je tak veľa žiadateľov, je mi čudné, že po celom území SR je tak málo,“ doplnila. (tasr)

13:18 Levická polícia prešetruje údajné zvýhodňovanie jedného z kandidátov na starostu v obci Hontianske Trsťany v okrese Levice. Prípad ohlásila jeho protikandidátka. Podľa nej je v blízkosti volebnej miestnosti vyvesený vzor, ako voliť, ktorý zvýhodňuje konkrétnu osobu.

Policajná hliadka vec preverila a polícia ju rieši ako priestupok proti poriadku v správe, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. (tasr)

13:05 Štátna volebná komisia bude popoludní rozhodovať o prípadnom predĺžení volebného moratória. Dôvodom sú problémy, ktoré sa vyskytli vo volebných miestnostiach v obciach Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

V oboch obciach mali problémy s hlasovacími lístkami. V prípade Macova išlo o nesprávnu tlač hlasovacieho lístka. Voliť by sa tam malo o hodinu dlhšie. V Povode mali nedostatok hlasovacích lístkov. „Otázka je, či to bude ovplyvňovať dĺžku volebného moratória a dĺžku verejného zverejňovania výsledkov,“ priblížila Chmelová. Keďže ide o malé obce, nemalo by to mať podľa jej slov vplyv na čas konečného spracovania výsledkov volieb. (tasr)

12:57 Polícia vyšetruje podozrenie z volebnej korupcie v obci Šalov v okrese Levice. Oznámila ju kandidátka na starostku, podľa vyjadrenia ktorej dve osoby zo Šalova mali spolupracovať s terajšou starostkou a sľubovať finančnú odmenu občanom za odovzdané hlasy vybranému kandidátovi. Vyšetrovanie prípadu prevzala NAKA, potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Údajná korupcia spočíva v tom, že 38-ročný Šalovčan privedie osobu do volebnej miestnosti s tým, že dotyčný volič nevie čítať ani písať, preto je muž prítomný pri voľbe a sleduje, koho volič krúžkuje.

Muž však mal takto vodiť k urne aj osoby, ktoré čítať a písať vedia. Za odovzdanie hlasu konkrétnemu kandidátovi mali voliči zinkasovať finančnú odmenu 50 eur a darček podľa potreby danej osoby. Vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v Šalove takto malo od rána prejsť už minimálne 10 až 12 ľudí. Celý priebeh tejto korupcie je údajne zaznamenaný na kamerovom zázname. Oznamovateľka tvrdí, že k incidentu má aj svedkov. (tasr)

12:46 V meste Myjava je do zoznamov voličov zapísaných v desiatich okrskoch viac ako 9 500 voličov. „V niektorých okrskoch vznikajú dosť veľké rady, pretože ľudia za zástenou si ešte len čítajú kandidátov a vyberajú až na mieste,“ informovala zapisovateľka mestskej volebnej komisie Jarmila Sluková.

Ako doplnila, niekedy sa tam zdržia aj pol hodinu. „Upozornila som voličov, aby si na začiatku preštudovali a prezreli mená kandidátov, či už hneď po príchode alebo počas čakania v rade, aby už za plentou vedeli, komu odovzdajú svoj hlas,“ doplnila Sluková. Mesto zabezpečilo pre obyvateľov odľahlých kopaníc dopravu, aby sa na voľbách mohli v prípade záujmu zúčastniť.

12:29 V bratislavskej Petržalke sa pred niektorými volebnými miestnosťami môžu vytvárať dlhšie rady, voliči si v nich postoja aj niekoľko desiatok minút. Dôvodom je nedostatok volebných zásten, ale aj to, že niektorí študujú kandidátov až na mieste. Mestská časť ubezpečuje, že problém rieši. Zároveň odporúča prísť so zoznamom kandidátov.

„Pred niektorými miestnosťami sa môžu aktuálne tvoriť dlhšie rady čakajúcich voličov z dôvodu nedostatku volebných zásten v miestnostiach. Ubezpečujeme, že na probléme pracujeme a snažíme sa ich doplniť do najvyťaženejších okrskov,“ povedala pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Samospráva preto prosí voličov o trpezlivosť. Zároveň však tím, ktorí ešte neboli voliť, odporúča, aby do volebných miestností prichádzali so svojím zoznamom kandidátov. Nepoznanie kandidátov a ich študovanie až priamo vo volebnej miestnosti čakanie druhých voličov rovnako zdržuje.

12:15 V Doľanoch na hranici Bratislavského a Trnavského kraja evidujú od rána štandardný záujem o účasť v sobotňajších spojených voľbách. „Voliči prichádzajú priebežne, voľby sú bez komplikácií,“ uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Andrea Tarabová. Zaznamenali však i prípad voliča, ktorý chcel voliť bez trvalého bydliska v obci.

Komisia mu vysvetlila, že to nie je možné. Volič pre TASR uviedol, že sa chcel zúčastniť len volieb do orgánov samosprávneho kraja. „Trvalý pobyt mám v Bratislave, no tam už dva roky nebývam, myslel som si, že teda budem môcť voliť v krajských voľbách kdekoľvek v kraji,“ vysvetlil.

11:58 Voľby na košickom rómskom sídlisku Luník IX sprevádza zvýšený záujem občanov. Pred miestnym komunitným centrom, kde sú dve volebné miestnosti, sa od rána tvorí rad voličov.

Niektorí z nich pritom chcú odvoliť len v komunálnych voľbách, v ktorých si volia aj starostu a poslancov tejto mestskej časti, a o krajské voľby nemajú záujem. „Je to rozhodnutie daného občana. Sú aj takí, ktorí modrú obálku jednoducho nechcú. Občania z Luníka IX sú zvyknutí, že si volia starostu a miestnych poslancov, viac-menej sú voľby županov pre nich, nechcem povedať, že niečo cudzie, ale vzdialené,“ povedal TASR podpredseda miestnej volebnej komisie Milan Balog.

Voľby sa začali načas o 7.00 h a zatiaľ sú podľa neho bezproblémové a bezkonfliktné. „Tvoria sa rady, keďže nemôžeme naraz pustiť dnu sto ľudí, takže púšťame po päť ľudí. Očakávam, že popoludní medzi 15.00 a 18.00 h bude väčší nával,“ skonštatoval Balog. Predpokladá, že účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi.

Spojené voľby priniesli vyšší počet hlasovacích lístkov a niektorým voličom treba vysvetľovať, ako sa volí. „Samozrejme, dávame im informácie o správnosti, to znamená rozdiel modré obálky – biele obálky. Adekvátne im všetko vysvetľujeme aj viackrát, lebo sa pýtajú, aký počet môžu krúžkovať, či sa krúžkuje, či podčiarkuje,“ povedal podpredseda komisie. Sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov dosiaľ komisia neregistruje. „Niečo také sme nezaznamenali vnútri ani vonku a ja dúfam, že k ničomu takému nedôjde,“ dodal Balog.

Jeden z voličov bol 25-ročný mladík, ktorý odvolil s oboma obálkami. Najdôležitejšia pre neho bola voľba starostu. „Aby sme mali budúcnosť,“ povedal pre TASR dôvod, prečo išiel voliť. Celkovo je na Luníku IX registrovaných zhruba 4700 oprávnených voličov. V krajských voľbách tam v roku 2017 bola účasť na úrovni 4,67 percenta a v komunálnych voľbách v roku 2018 19,44 percenta.

11:45 Traja najvyšší ústavní činitelia, Zuzana Čaputová, Boris Kollár a Eduard Heger už boli voliť v spojených voľbách a vyzývajú ľudí, aby to tiež urobili.

Prezidentka Zuzana Čaputová, spojené voľby Čítajte viac Najvyšší ústavní činitelia už odvolili, volajú všetkých k urnám
Prezidentka Zuzana Čaputová volila v Pezinku.
Prezidentka Zuzana Čaputová hlasovala v...
+3Prezidentka Zuzana Čaputová hlasovala v...

10:04 Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

Ako sa uvádza na stránke mesta, hlasuje sa o otázke „Súhlasím s tým, aby mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?“

Na Sliači sa k tejto otázke vyjadrujú občania v troch okrskoch. Obyvatelia s trvalým pobytom v časti Hájniky majú volebný okrsok v obradnej sieni mestského úradu, obyvatelia z časti Sampor môžu využiť okrsok zriadený v tamojšej požiarnej zbrojnici a obyvatelia časti Rybáre a tí, ktorí majú trvalé bydlisko v kúpeľoch a pod kúpeľmi, sa v referende môžu vyjadriť v Základnej škole A. Sládkoviča.

9:53 Polícia je na spojené voľby do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov pripravená a prijala potrebné bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k narušeniu verejného poriadku, a opatrenia zamerané najmä na ochranu života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Informovala o tom v tlačovej správe z Ministerstva vnútra hovorkyňa Odboru komunikácie a prevencie Denisa Bárdyová. Volebný deň sa začal bez incidentov, polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku.

Počas spojených volieb bude v teréne viac príslušníkov Policajného zboru. Zamerajú sa na volebné miestnosti a ich prípadne poškodzovanie, na ochranu sídiel volebných komisií a tiež sídla Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. V mestách a obciach budú dohliadať motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. Budú nasadení aj policajti kriminálnej polície. Policajti budú spolupracovať s predsedami volebných komisií, okresnými úradmi a obcami za účelom zabezpečenia nerušeného a bezproblémového priebehu spojených volieb.

Akékoľvek možné narušenie prípravy a priebehu spojených volieb je potrebné okamžite oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo polície 158.

9:24 Počas tohtoročných spojených volieb fungujú po prvýkrát v histórii špeciálne volebné komisie, ktoré navštívia covidových pacientov v domácej izolácii alebo karanténe. V Trenčíne požiadali o túto možnosť piati. V Trnave sa ich prihlásilo 17.

9:02 V obci Varín v okrese Žilina spojili v sobotu komunálne a krajské voľby s miestnym referendom o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Samospráva o referende informuje na svojej webovej stránke.

Obyvatelia môžu počas referenda hlasovať v troch okrskoch od 7.00 do 22.00 h. Pri referendovej otázke „Súhlasíte s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu?“ môžu na hlasovacom lístku označiť odpoveď áno alebo nie.

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal v septembri žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín. Urobil tak po tom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky. Krajský súd v Žiline o žalobe zatiaľ nerozhodol.

8:28 Spojené samosprávne voľby v Bratislavskom kraji sa začali bez problémov, technické problémy zaznamenali len v obci Tomášov (okres Senec).

„V jednej obci, v Tomášove, sa nemohli začať voľby načas pre technické problémy. Na ich odstránení pracujú,“ uviedli z okresnej volebnej komisie. Voľby tam budú musieť trvať tým pádom o niečo dlhšie ako do 20.00 h. V okrese Senec sa volí v 75 volebných okrskoch.

8:01 Ľudia prúdia od rána do volebných miestností. Takto to vyzeralo v sobotu ráno v Petržalke vo volebných miestnostiach na Základnej škole na Žehrianskej ulici, pozrite si fotogalériu.

Spojené voľby v Petržalke, sobota ráno. Ľudia...
Spojené voľby v Petržalke, sobota ráno. Ľudia...
+5Spojené voľby v Petržalke, sobota ráno. Ľudia...

7:36 Mesto Myjava pripravilo pre obyvateľov z odľahlých kopaníc bezplatnú dopravu do volebnej miestnosti z lokalít Malejov a Junasovia. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

„Myjava má viacero kopaníc, ktoré sú odľahlé, a v súvislosti s touto skutočnosťou sme sa museli zaoberať s prístupnosťou počas spojených volieb. V rámci zabezpečenia volieb sme pripravili bezplatnú autobusovú dopravu pre obyvateľov lokalít Malejov a Junasovia, aby sa mali ako dostať do volebnej miestnosti v hasičskej zbrojnici U Vankov,“ uviedol Hrin.

Ako doplnil, bezplatná doprava je prioritne určená pre starších obyvateľov, ako aj pre imobilných voličov. „Samozrejme dopravu budú môcť využiť všetci voliči, ktorí o ňu prejavia záujem a budú chcieť využiť volebné právo. Voliči z týchto lokalít boli informovaní, pripravili sme cestovný poriadok, kedy a v akých časoch bude mikrobus do volebnej miestnosti premávať. Je na ich slobodnej vôli, ako svoje volebné právo uplatnia,“ informoval hovorca mesta.

7.00 Spojené voľby sa začali, otvorili sa volebné miestnosti. V obciach a mestách otvorili 6 010 volebných miestností pre spojené voľby do orgánov miest a obcí, a do orgánov vyšších územných celkov. Hlasovať v nich budú môcť občania v čase od 7:00 do 20:00. Ide pritom o rozdiel oproti parlamentným voľbám, keď sa zvykne hlasovať do 22:00. Ministerstvo vnútra SR to odôvodnilo komplikovanejším následným spočítavaním hlasov, keďže väčšina voličov bude mať k dispozícii štyri kandidátne listiny a obyvatelia Bratislavy a Košíc až šesť.

Voliť predsedov samosprávnych krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev je možné v 2 926 obciach a mestách. Starostov, primátorov a poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev je možné voliť v 2 921 obciach a mestách. Vo zvyšných piatich obciach sa voľby neuskutočnia z dôvodu nepodania kandidátnych listín pre voľby do obecného zastupiteľstva ani pre voľby starostu. Konkrétne ide o obce Ratkovo, Michalková, Brezovec, Pongrácovce a Jakušovce. Aj v týchto obciach sa však občania môžu zúčastniť na voľbách do orgánov samosprávnych krajov. V ďalších šiestich obciach budú voliči voliť len kandidátov do obecného zastupiteľstva, ale nie starostu. Ide o Domadice, Moškovec, Harakovce, Šarišské Bohdanovce a tiež obce Starina a Dobroslava. V 25 obciach kandiduje nižší počet kandidátov do obecného zastupiteľstva, ako má byť zvolený.

Voliči budú mať počas volieb k dispozícii dve obálky. Modrá obálka bude slúžiť pre hlasovacie lístky v rámci krajských volieb a biela obálka pre hlasovacie lístky v komunálnych voľbách. Rovnako rozlíšené budú aj volebné urny na vhadzovanie obálok.

Na voľbách sa môžu zúčastniť občania SR a cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt v obci na Slovensku. Ďalšou podmienkou je dovŕšenie veku 18 rokov najneskôr v deň volieb, teda dnes 29. októbra.

Volebná komisie by po uzavretí volebných miestností mali najskôr sčítavať výsledky krajských volieb.

6:00 Na Slovensku sa v sobotu konajú komunálne a krajské voľby, obe hlasovania sa prvýkrát v novodobej histórii krajiny odohrajú v spoločnom termíne. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h SELČ a prvé výsledky sa očakávajú v noci na nedeľu. Obyvatelia päťmiliónového Slovenska si zvolia primátorov miest, starostov obcí, predsedov samosprávnych krajov a tiež členov zastupiteľstiev územnej samosprávy. Úspešní budú kandidáti, ktorí dostanú najviac hlasov.

Konanie komunálnych a krajských volieb v jednom termíne by malo pomôcť zvýšiť volebnú účasť hlavne vo voľbách do krajskej samosprávy, ktoré sa potýkali s nízkym záujmom voličov. Kvôli možnosti vyhlásiť obe voľby na jeden deň Slovensko v minulosti zmenilo ústavu. Predsedovia krajov a poslanci krajskej samosprávy, ktorí boli zvolení v roku 2017, tak zostali v úrade päť rokov namiesto obvyklých štyroch.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #spojené voľby 2022