Záujem o voľby na Luníku IX prekvapil. Prví ľudia stáli v rade už pred otvorením

Obyvatelia košického rómskeho sídliska Luník IX v minulosti voľby príliš neriešili. Zo zaregistrovaných necelých päťtisíc voličov prichádzali k voľbám na úrovni necelých päť percent. Tento rok je situácia iná.

29.10.2022 00:00
debata
Pozrite si video: reportáž z volieb na Luníku IX.
Video

Nezaujímajú ich ani krajské, celoslovenské voľby a už vôbec nie voľby zástupcov do Európskeho parlamentu. Najviac voličov, takmer 20 percent, prišlo k urnám v roku 2018 na komunálky, v ktorých si volili svojho starostu a poslancov.

V Košiciach bolo celé sobotňajšie doobedie hmlisté. Na Luníku IX však vládol až nezvyčajný ruch. „Ešte nebolo ani sedem hodín a už pred volebnou miestnosťou stáli voliči,“ hovorí podpredseda miestnej volebnej komisie Milan Balog.

Voľby na košickom rómskom sídlisku Luník IX

O spojené voľby 2022 je na Luníku IX záujem.

Fotogaléria
Vstup do budovy, kde sú volebné miestnosti,...
Volebné komisie voličom vysvetľujú, ako upraviť...
+4Obyvatelia Luníka IX majú o tohtoročné voľby...

Dve volebné miestnosti sú umiestnené v budove miestneho úradu. Voličov púšťajú postupne, aby ich v miestnosti nebolo veľmi veľa. Jedni vychádzajú a druhí vchádzajú. Niektorých občanov sprevádzajú zástupcovia. Je to rodinný príslušník, ktorého si volič vyberie, aby mu pomohol s označením kandidáta, ktorého si už predtým vybral.

Ak služba pri dverách zistí, že v niektorej z miestností je prázdno, vyvoláva ulice, ktoré do tej volebnej miestnosti patria. Pred dverami je pokoj, nikto sa netlačí, všetci čakajú, kým budú môcť vojsť. Vidieť aj rodiny s deťmi. „Ta mušime, aby sme še mali lepši,“ hovorí mladá mama s dieťaťom na rukách. Viac hovoriť nechce, pritisne si dieťa na rukách k sebe, počká muža s ktorým prišla a idú si po svojom.

Spojené voľby Čítajte viac VOLEBNÝ ONLINE: Niekde sa volilo aj po 20.00, ľudia stáli v radoch

Marek je mladý chalan, ktorý ide voliť druhý krát. „Je to dôležité, preto som tu. Mám už vybraných svojich kandidátov na poslancov ale aj na starostu, župana a primátora.“

Podpredseda volebnej komisie očakáva, že popoludní príde ešte viac ľudí. Aj napriek tomu, že je o voľby viditeľný záujem, myslím si, že účasť aj napriek tomu nebude až taká vysoká. Veľa ľudí je totiž v zahraničí, kam chodia za prácou. Iní na sídlisku nemajú trvalý pobyt a kvôli voľbám cestovať nebudú.

Starší pán prichádza voliť aj so zástupcom. „Idzem dac hlas starostovi, budze dobre,“ pousmeje sa a odkráča do volebnej miestnosti. Jeho zástupca komisii hovorí, že chce pre otca iba volebný lístok na starostu a poslancov mestskej časti. „Nepozná ostatných a ťažko sa mu vysvetľuje, kto je župan či primátor,“ konštatuje syn. Takýto volič nie je na sídlisku ojedinelý. „Niektorí volia len v komunálnych voľbách, o krajské či primátorské voľby nemajú záujem. Je to ich rozhodnutie,“ konštatuje M. Balog.

Ostatným členovia volebných komisií trpezlivo vysvetľujú čo a ako treba urobiť. Presne im popíšu, koho na ktorom lístku volia, ukazujú, ktorý lístok do akej obálky patrí. „Vysvetľujeme im aj viackrát, že kandidáta treba zakrúžkovať a nie podčiarkovať. Potom im ukazujeme, ktorú obálku do ktorej urny majú vhodiť,“ popisuje prácu komisie jej podpredseda a dodáva, že situácia na sídlisku je od rána pokojná. „Všetko sme tu miestni a celé voľby sú v našej vlastnej réžii. Nepotrebujeme tu ani políciu. Ľudia, ktorí sem chodia vedia, že je to dôležité. Nezaznamenali sme žiadne problémy ani vonku a ani vo vnútri. Verím, že tak to bude až do večera."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #Luník IX #spojené voľby 2022