Autá sa nemali kde otočiť. Dlhé rady skúšajú trpezlivosť voličov v Bratislave

V Bratislavskom kraji sú sobotné samosprávne voľby zatiaľ pokojné, bez incidentov. Problémom je len dlhšie čakanie pred niektorými volebnými miestnosťami. Napríklad v Ružinove, Starom meste alebo Petržalke mnohí čakali až 45 minút.

29.10.2022 17:01
debata

Denník Pravda sa bol pozrieť do základnej školy na Nevädzovej 2 v Ružinove, kde hlásili dlhé rady voliči a aj starosta. Nenašiel sa nikto, koho by státie odradilo. Základná škola praskala vo švíkoch počas celého dňa.

Voľby 2022, Nevädzová 2.
Voľby 2022, Nevädzová 2.
+3Voľby 2022, Nevädzová 2.

„Pred chvíľou som sa nevedel ani otočiť,“ hovorí jeden z voličov. „Chodba bola úplne plná, teraz sa to trošku preriedilo. Večer bude znova ďalší nával,“ hovorí mladá volička. Na Nevädzovej 2 sa nachádza až 10 okrskov zo 70, preto je budova maximálne vyťažená. Rady sa však vytvárajú aj v Starom meste a v Petržalke.

zväčšiť Chodby sa voličmi plnili aj v Petržalke. Foto: Pravda archív
Voľby 2022 Chodby sa voličmi plnili aj v Petržalke.

Na problém upozornil aj starosta Ružinova Martin Chren na svojom Facebooku. Situáciu s čakaním však zobral s humorom a zavtipkoval. „A áno, čakanie nie je príjemné, ale sú dni, keď sa v Kauflande pri pokladni stojí dlhšie.“

Komplikáciám museli čeliť aj miestnosti mimo hlavného mesta. V obci Tomášov, ktorá sa tiež nachádza v Bratislavskom kraji, hlásili ráno technické problémy, ktoré sa podarilo vyriešiť o 7.45 h. Voliči v obci tak budú môcť odovzdať kandidátom svoj hlas do 20.45 h.

Bezproblémový priebeh majú však voľby v okrese Pezinok. „Ľudia chodia, všade je pokoj, problémy nie sú ani s hlasovacími lístkami,“ skonštatovali z okresnej volebnej komisie. V obci Vinosady sa jedna z kandidátok domáhala, aby mohla stáť za volebnou komisiou pri sčítavaní hlasov pre obavy, že by boli zaznačené iné mená, ako na hlasovacích lístkoch. To však zo zákona možné nie je.

Spojené voľby Čítajte viac VOLEBNÝ ONLINE: Niekde sa volilo aj po 20.00, ľudia stáli v radoch

Obyvatelia Bratislavského kraja volia v 89 mestách a obciach, hlasujú v rámci 580 volebných okrskov. Predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) si môžu vybrať z ôsmich kandidátov, 53 poslancov zvolia takmer zo 400 uchádzačov. Na 89 primátorov a starostov je celkovo približne 260 kandidátov, o 959 miest v mestských, miestnych a obecných zastupiteľstvách sa uchádza skoro 2500 kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Slovensko #spojené voľby 2022