Tatranské lanovky predali

Tatranské lanovky majú nového vlastníka. Od Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., ich odkúpila akciová spoločnosť Tatranské lanové dráhy. Tá ich od roku 2004 až doteraz mala v prenájme.

21.02.2006 11:29
debata

O predaji lanoviek za 184 868 milióna korún rozhodol jediný akcionár – ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií na základe dvoch nezávislých posudkov.

Spoločnosť Tatranské lanové dráhy (TLD), ktorá je súčasťou skupiny J&T, splnila záväzky vyplývajúce zo zmluvy o nájme. Podľa samotnej TLD spoločnosť pripravila projekt rekonštrukcie lanových dráh a dostavby strediska Tatranská Lomnica. V rámci tendra sa zaviazala investovať približne dve miliardy korún, túto sumu však s najväčšou pravdepodobnosťou prekročí, a to až dvojnásobne.

Ďalším miestom rozvoja aktivít spoločnosti je Starý Smokovec, odkiaľ vedie lanovka na Hrebienok. Železnice prenajali lanovky spoločnosti TLD ako víťazovi medzinárodného tendra z roku 2004. Rozvojový projekt TLD predpokladá dobudovanie moderných dopravných systémov, umelého zasnežovania, vybudovanie zázemia na poskytovanie kvalitných služieb a celkové vyriešenie otázok dopravy. Plány by mali byť zrealizované za tri – štyri roky.

Tatranské lanové dráhy odkúpili od Železničnej spoločnosti okrem pozemnej lanovky zo Starého Smokovca na Hrebienok aj kabínkovú lanovku premávajúcu na trase Tatranská Lomnica – Štart – Skalnaté Pleso, sedačkovú lanovú dráhu Skalnaté Pleso – Lomnické sedlo, visutú lanovku Skalnaté Pleso – Lomnický štít a vlek na Jamách. V oblasti Smokovcov odkúpila spoločnosť tiež vleky na Hornej a Dolnej lúke a vlek na Jakubkovej lúke.

debata chyba