Divadlo Stoka sa lúči s Pribinovou

Týždeň kultúrneho dedičstva je labuťou piesňou Divadla Stoka v mestskej budove na Pribinovej ulici. Začal sa včera večer prvým z ohlásených štyroch predstavení.

22.02.2006 11:18
debata

S publikom a ,,nezávislým priestorom na Pribinovej ulici" sa súbor definitívne rozlúči sobotným sálovým koncertom.

,,V marci pripravujeme ešte tri akcie, ale koncom mesiaca sa musíme z budovy vysťahovať," informoval riaditeľ divadla Blaho Uhlár. Ako ďalej uviedol, v uplynulom roku sa obzerali po náhradných priestoroch. ,,Dostali sme aj viacero ponúk, jedna z nich vyzerá seriózna. Keď sa vydarí a dohodneme sa do konca marca, v septembri by sme sa mohli znova rozbehnúť," povedal Uhlár. V tejto chvíli však podľa neho ,,nič nie je isté".

Divadlo malo objekt uvoľniť už vlani na základe rozhodnutia súdu. Dôvodom je plánovaná výstavba modernej štvrte mesta na staromestskom nábreží Dunaja medzi Starým mostom a Mostom Apollo.

Budova, v ktorej Stoka sídli, patrí mestu. To s divadlom uzavrelo korunovú nájomnú zmluvu do konca roka 2003, neskôr ju ešte o rok predĺžilo. Uhlárovi sa obštrukciou podarilo zostať na Pribinovej doteraz. ,,Chceme svoj odchod čo najviac oddialiť. Ak to pôjde, aj o pol roka až rok," reagoval v čase, keď sa mesto snažilo primať ho k odchodu. Uhlár pritom nespochybnil oprávnenosť konania predstaviteľov magistrátu. Obava, že po opustení ,,nezávislého priestoru na Pribinovej" povedie k zániku tejto ojedinelej divadelnej scény, však prevážila nad všetkým.

Fakty o Divadle Stoka
- vzniklo v roku 1991 ako alternatívne divadlo
- prvá premiéra bola 23. marca 1991
- r. 1991 – 1994 ho dotáciami podporoval štát
- r. 1998 dotácie zastavil
- r. 1995 a ďalšie mu pomohli dotácie zo zahraničia
- r. 1996 sa uskutočnila prestavba priestorov na Pribinovej.

debata chyba