Slovenské a poľské Tatry sa spoja

Slovenská aj poľská časť Tatier sa pre turistov stanú takmer jednoliatym celkom. Postará sa o to nová slovensko–poľská tatranská informačná sieť, ktorá vznikla na základe projektu Vysokých Tatier, Popradu a poľského Zakopaného.

20.03.2006 01:09
debata

Podstatou projektu je spolupráca informačných centier uvedených miest, čím sa zvýši ich návštevnosť počas letnej aj zimnej turistickej sezóny. „Spolupráca Vysokých Tatier s Popradom a Zakopaným funguje už niekoľko rokov,“ povedal riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. "Vychádzame z toho, že návštevník Tatier sa mení.“

Podľa Chudého návštevníka kedysi zaujímali najmä hory, teraz je trend taký, že okrem túr chce z regiónu vidieť viac. Napríklad aj mestá Poprad, Levoča či Kežmarok.

Zaujíma ho aj možnosť relaxu, a tak sa informuje na termálne kúpaliská a rekreačné strediská – popradské AquaCity či kúpalisko vo Vrbove. „Turistov láka aj kultúra, história a architektonické pamiatky,“ dodáva riaditeľ združenia.

"Návštevníci slovenskej časti Tatier sa však zaujímajú aj o Poľsko, kde je veľkým lákadlom neďaleké mesto Zakopané. Tak sme si povedali, že týmto návštevníkom vyjdeme v ústrety novou informačnou sieťou, ktorá spojí Vysoké Tatry, Poprad a Zakopané.“

Podobná situácia je aj na poľskej strane Tatier. Návštevníci Zakopaného chcú takisto aspoň na deň navštíviť Slovensko. Informovanosť návštevníkov Tatier má zlepšiť práve spomínaný projekt, ktorý sa rozbehol 1. januára.

Dôležitou súčasťou projektu bude webová stránka www.tatryinfo.eu, ktorá návštevníkom poskytne obrovské množstvo informácií. Okamžite sa dozvedia, čo sa v jednotlivých mestách zaujímavé chystá, a tak ich výber nebude náhodný. Turisti nájdu v informačných centrách Vysokých Tatier, Popradu a Zakopaného aj množstvo nových tlačovín, v ktorých nájdu ďalšie potrebné informácie. Tie budú poskytované v jednotnej koncepcii a v troch jazykoch – slovenčine, poľštine a angličtine.

Pripravovaný je aj podrobný kalendár podujatí vo Vysokých Tatrách, Zakopanom a Poprade. Projekt potrvá 20 mesiacov a Európska únia ho podporila sumou 2,7 milióna korún.

debata chyba