Pamätník legionárov rozdelil Novozámčanov

Na rozhodnutie Mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch o vyčlenení pol milióna korún na pamätník československým legionárom zareagovali obyvatelia maďarskej národnosti protestnou petíciou.

20.03.2006 10:42
debata

Podpísalo ju viac ako 500 ľudí, podľa ktorých by sa „postavenie pamätníka hlboko dotklo citov a národnej hrdosti občanov maďarskej národnosti mesta Nové Zámky“. V meste sa podpisuje aj petícia za pamätník, mestský úrad ju zatiaľ nedostal. Primátor Gejza Pischinger uznesenie o vyčlenení peňazí z rozpočtu mesta na pamätník nepodpísal. Poslanci, ktorí chceli hlasovaním prelomiť jeho veto, napokon ustúpili a materiál v utorok z mimoriadneho rokovania zastupiteľstva stiahli.

„Objavil sa nesúhlas občanov maďarskej národnosti a rozdielne pohľady na pôsobenie legionárov u nás. Napokon sme sa rozhodli, že bude správnejšie dať priestor historikom, aby sa vyjadrili k obdobiu, keď tu československí legionári pôsobili,“ povedala poslankyňa Ľubica Juríková. Ako dodala, existuje aj ďalšia skupina obyvateľov mesta, ktorá nie je proti pamätníku, ale pol milióna korún z mestského rozpočtu sa im zdá na tento účel priveľa. Ďalší z poslancov slovenských strán František Štefánik priznáva, že pôvodný úmysel sa pravdepodobne zredukuje na pamätnú tabuľu. Ako však dodáva, pamätník legionárom v meste stál od roku 1919 do roku 1939, potom bol odstránený.

Postavenie pamätníka iniciovalo Slovenské hnutie obrody približne pred rokom. Dôstojný pamätník si československí legionári podľa hnutia zaslúžia za „oslobodenie Nových Zámkov počas konfliktu s Maďarskou republikou rád.“ Návrh prešiel komisiami mestského úradu, mestskou radou a dostal sa do mestského zastupiteľstva, ktoré ho začiatkom februára schválilo. Proti hlasovali všetci poslanci SMK, no poslanci slovenských strán ich prehlasovali. Po nepodpísaní uznesenia primátorom nie je uznesenie zatiaľ platné.

debata chyba