Zamarovský bude mať v Trenčíne múzeum

Dve budovy v historickej časti mesta venujú Trenčania dielu svojho známeho rodáka, spisovateľa a historika Vojtecha Zamarovského.

04.04.2006 16:04
debata

Okrem toho mu v gréckej Olympii chcú koncom leta odhaliť pamätník ako jedinému Slovákovi, ktorý získal titul Veľvyslanec helenizmu. Pamätnú tabuľu, ktorú prevezú z Trenčína do Olympie, zhotoví trenčiansky výtvarník Ján Hubinský, zakladajúci člen Klubu priateľov Vojtecha Zamarovského a jeho dlhoročný priateľ.

„Zamarovského knihy ma sprevádzajú po celý život. Pamätná tabuľa bude z bronzu s dvojjazyčným textom, v angličtine a gréčtine,“ povedal Ján Hubinský.

Rodný dom spisovateľa je v súkromnom vlastníctve. Múzeum venované Zamarovskému vyrastá niekoľko metrov od neho, v budove na Mierovom námestí.

„Tento rok začneme s rekonštrukciou nádvoria a záhrady, ktorá je dôležitá pre prechod z námestia až k Zamarovského rodnému domu. Okrem toho súčasťou múzea bude aj objekt starej historickej vodárne pod Trenčianskym hradom, ktorý sme získali v dražbe,“ povedal o zámeroch Klubu priateľov Vojtecha Zamarovského jeho predseda Július Bruna.

V dome na Mierovom námestí majú byť výstavné siene, multimediálna sála a remeselnícke dielne, ktoré charakterizujú kultúrne dedičstvo. Záhrada tohto domu by slúžila na menšie kultúrne podujatia a výstavy výtvarných diel. Do budovy bývalej vodárne v podhradí chcú umiestniť expozíciu antiky na Slovensku, ďalšiu časť priestorov venujú starému Egyptu.

„Zároveň by tu bol servis pre návštevníkov pred vstupom na hrad, sociálne zariadenie, posedenie, občerstvenie. Je to kompromis, zaujímavé skĺbenie záujmov mesta, samosprávneho kraja a nás,“ dodal Július Bruna.

Vojtech Zamarovský sa stal v zahraničí najvydávanejším slovenským autorom, jeho knihy z oblasti literatúry faktu vyšli v 15 svetových jazykoch. Na jeseň bude mať už 87 rokov, pre Parkinsonovu chorobu je odkázaný na invalidný vozík, no ocenenie Veľvyslanec helenizmu si šiel do Grécka prevziať osobne. V súčasnosti žije v Prahe.

debata chyba