Obce po kalamitách ohrozujú zosuvy

Až päť nových zosuvov pôdy zaznamenal tento rok odbor krízového riadenia Krajského úradu Žilina. Ide o zosuvy, ktoré priamo ohrozujú rodinné domy alebo obecnú infraštruktúru.

21.04.2006 08:59
debata

Svahy sa dali do pohybu po tom, čo nasiakli vodou z topiaceho sa snehu, na ktorý bola táto zima mimoriadne bohatá. „Tento rok bol skutočne kritický, zosuvov sa aktivovalo viac ako inokedy,“ povedal Dušan Bartko, vedúci krajského odboru krízového riadenia.

Azda najkritickejšie chvíle zažíva obec Prosiek v okrese Liptovský Mikuláš. Začiatkom mesiaca sa tam zosunul svah dlhý 200 a široký 30 metrov. Masa zeminy sa zastavila len meter od troch rodinných domov so 14 obyvateľmi. Urobili sa prvé záchranné práce a hoci bola mimoriadna situácia odvolaná, ľudia zostávajú v strachu. „V horných polohách zemina aj naďalej pracuje. Stále odtiaľ vyteká veľké množstvo vody. Pomáhajú nám hasiči. Dňom i nocou to monitorujeme, musíme byť v strehu, ak by sa svah dal opäť do pohybu,“ zhodnotila aktuálnu situáciu v Prosieku starostka Janka Kollárová.

Zosuv ohrozuje aj jeden rodinný dom v Povine pri Kysuckom Novom Meste a čo je horšie, aj obecný vodovod. „Veľké množstvo topiaceho sa snehu podmočilo svah, ktorý sa zosunul v šírke asi 30 metrov. Práve tade nám prechádza potrubie skupinového vodovodu z Novej Bystrice. Okamžite sme ho museli odstaviť. Tlak v potrubí by mohol zosuv nanovo aktivovať,“ konštatovala Margita Šplháková, starostka Poviny. Dočasne obnovili prevádzku bývalého vodojemu. Ten obci s 1 200 obyvateľmi vystačí, kým neklesnú podzemné vody. Ak sa nepodarí obnoviť skupinový vodovod, v lete budú mať vody nedostatok.

Krajský odbor krízového riadenia eviduje ďalšie nové zosuvy v obci Petrovice pri Bytči, v Svrčinovci pri Čadci a v Čadci-Bukove. Podľa Bartka si každý jeden vyžaduje osobitnú pozornosť. Zosuv v Svrčinovci ohrozuje miestnu komunikáciu, odvodnenie územia a keby ho neriešili, aj štátnu cestu smerom k hraničnému priechodu s Českom. Nový zosuv v Čadci-Bukove stačil poškodiť už asi 100 metrov cesty a čo je horšie, ohrozuje aj železničnú trať v čadčianskej stanici.

Odstraňovanie zosuvov je pre obce bremeno, ktoré nemôžu finančne samy zvládnuť. "Prosiek je maličká obec s 200 obyvateľmi. Je nepredstaviteľné, aby sme také niečo zvládli sami. Budeme vďační za akúkoľvek pomoc od kohokoľvek, " hovorí starostka Kollárová. Že to obce z vlastných prostriedkov neutiahnu, pripúšťa aj Bartko. "Bude do toho musieť vstúpiť štát, " dodáva.

debata chyba