Nitra bude patriť filatelii

Najväčšou tohtoročnou prehliadkou činnosti a najkrajších exponátov zo zbierok slovenských filatelistov bude Národná filatelistická výstava, ktorá sa uskutoční v Dome Matice slovenskej v Nitre od 7. do 10. júna.

26.04.2006 14:40
debata

„Tohtoročná výstava má hlboký národný zmysel a význam. Je to Národná filatelistická výstava, kde sú vytvorené podmienky na prezentáciu slovenských filatelistov s exponátmi, ktoré oni zložili. Sú prizvané iba dva zahraničné kluby, s ktorými nitriansky klub filatelistov úzko spolupracuje. Z Vojvodiny zo Srbska a zo Žďáru nad Sázavou z Čiech,“ informoval v stredu predseda organizačného výboru výstavy Jozef Gál.

Organizátori výstavy Zväz slovenských filatelistov a Matica slovenská venovali podujatie Roku Ľudovíta Štúra. V znamení národných tradícií, s cieľom priblížiť duchovné a kultúrne hodnoty Slovákov a ich dejín, bude výstavu sprevádzať bohatý program spoločenských, odborných a prezentačných podujatí. Mladí filatelisti sa stretnú na celoslovenskom kongrese a ich kluby predstavia svoju činnosť v rámci filatelistickej olympiády na tému Symboly Slovenska a formovanie štátnosti Slovenskej republiky.

Filatelistické exponáty v šiestich hlavných kategóriách uvidia návštevníci výstavy na bezmála 300 prezentačných paneloch. Najkrajším z nich udelí odborná porota ocenenia a diplomy. Spoločenskou udalosťou záverečného dňa výstavy bude vyhlásenie výsledkov ankety Najkrajšia slovenská známka roku 2005, ktoré sa uskutoční 10. júna v Kostoľanoch pod Tríbečom v okrese Zlaté Moravce.

Vo Zväze slovenských filatelistov pôsobí v súčasnosti asi 15 tisíc členov, ktorí sa svojej záľube venujú v približne 200 kluboch.

debata chyba