Archeológovia skúmajú slovenské Mykény

Už tridsať rokov sa Nižná Myšľa neďaleko Košíc každé leto stáva miestom archeologického výskumu. Najdlhší systematický výskum na východnom Slovensku priniesol obci medzi odborníkmi názov slovenské Mykény.

03.08.2006 11:08
debata

V tomto roku sa výskumníci chcú zamerať na preskúmanie opevnenia a pohrebiska zo staršej doby bronzovej, ktorú datujeme do obdobia 1 500 rokov pred Kristom.

"Narazili sme tu na zaujímavú archeologickú lokalitu, existujúcu medzi rokmi 1700 – 1400 pred naším letopočtom. Je to teda lokalita z obdobia existencie Tróje, Mykén či vrcholu starovekej generácie na ostrove Kréta,“ povedal vedúci výskumu Ladislav Olexa. Základným zistením výskumu v Nižnej Myšli je skutočnosť, že tunajší obyvatelia udržiavali styky so Stredomorím a vytvorili pozoruhodnú kultúru na križovatke jednej z jantárových ciest zo Severného a Baltického mora.

Archeológom sa doteraz podarilo odkryť takmer osemsto hrobov, v ktorých sa našli mnohé zlaté, bronzové, medené či jantárové šperky, náradie, rôzne nádoby a zbrane. "Dokazujú vysokú remeselnú zručnosť a estetické cítenie,“ dodal Olexa. Na výskume sa už niekoľko rokov podieľajú aj zahraniční archeoturisti z Nemecka a lokalitu zaradili aj do študijného programu slovenských poslucháčov histórie, archeológie a antropológie.

Výskum sa v jubilejnej sezóne rozšíri aj na hranice časti susednej obce Ždaňa zvanej Moľva, kde je staroslovanské sídlisko zo 6. až 10. storočia. Zároveň bude v Ždani pokračovať aj vlani začatý výskum významného pohrebiska z doby železnej, teda zo 6. storočia pred naším letopočtom. „Skúmame teda tri lokality z rôznych období. Ukazujú, že oblasť pod Košicami na sútoku riek Torysa, Olšava a Hornád bola počas dlhých stáročí miestom rozvoja kultúr, ktoré ponechali po sebe vzácne nálezy,“ vysvetlil Olexa.

Nižná Myšľa sa počas troch desiatok rokov archeologického výskumu zapísala medzi svetové unikáty. Obec chce s využitím eurofondov a v spolupráci s odborným garantom Archeologickým ústavom SAV a košickým Východoslovenským múzeom zriadiť na mieste výskumu archeologický skanzen, ktorý by sa mohol stať lákadlom pre turistov.

debata chyba