V Trenčíne hromadne hynú kačice

Na potoku Teplička, ktorý v Trenčíne ústi do kanála rieky Váh, hromadne hynú kačice divé.

03.08.2006 16:24
debata

Všimla si to obyvateľka trenčianskeho sídliska Sihoť Edita Sládková, ktorá ich chodí kŕmiť.

V stredu našla vo vode skoro 20 kačíc, ktoré buď plávali mŕtve, alebo pomaly zomierali. Oznámila to a čakala, že úrady začnú konať. No aj vo štvrtok boli mŕtve kačice vo vode. „Mám z toho taký bezradný pocit, že to asi nikoho veľmi nezaujíma. Umierajú tu ďalšie kačice a vôbec nikomu to nevadí,“ povedala Sládková.

Radovan Jambor zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti informoval, že na dvojkilometrovom úseku potoka našli ďalšie mŕtve kačice a dovedna je ich už okolo 40. Príčina smrti vtákov je neznáma. Ryby vo vode neuhynuli, prežili aj labute, ktoré sa v lokalite vyskytujú.

Prvé uhynuté vtáky našli v nedeľu zamestnanci vodnej elektrárne. „My sme konali okamžite, ako nám to bolo ohlásené,“ tvrdí Dagmar Kopřivová z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Trenčíne. Vzorky poslali na skúmanie do Zvolena, uhynuté kačice nemali vtáčiu chrípku. „Štátny zdravotný ústav vo Zvolene nám potvrdil negatívny výsledok, takže likvidáciu odpadu by malo zabezpečiť mesto,“ reagovala v stredu Kopřivová na informáciu od novinárov, že v blízkosti sídliska naďalej hynú vtáky. K príčine sa nevedela vyjadriť. „To vám neviem povedať, ja už do toho nevidím ďalej,“ uzavrela.

Mŕtve vtáky vo vode znepokojili viacerých Trenčanov, ktorí volali aj na infolinku zriadenú v súvislosti s vtáčou chrípkou. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš dnes novinárov informoval, že dopoludnia trenčianski veterinári opäť prišli po ďalšie vzorky uhynutých kačíc a transportujú ich na skúmanie do diagnostického ústavu v Dolnom Kubíne. „Vylúčili sme zatiaľ predbežne vtáčiu chrípku, predpokladáme, že je to otrava,“ povedal. Podľa Bíreša je za odstránenie mŕtvych kačíc zodpovedné mesto Trenčín, táto povinnosť mu vyplýva zo zákona o odpadoch. Bíreš povedal, že regionálna veterinárna správa už dala na vedomie mestu aj mestskej polícii, že majú konať.

„To počujem prvý raz od vás,“ reagoval Ladislav Petrtýl, vedúci útvaru životného prostredia na trenčianskom mestskom úrade. Povedal, že v stredu dostal mail od trenčianskych veterinárov s informáciou o úhyne troch kačíc a negatívnom teste na vtáčiu chrípku. O masovom hynutí vtákov ho neinformovali. „Dám celú vec preveriť a budeme postupovať v zmysle zákona,“ dodal.

Podľa Jambora patrí kačica divá k chráneným živočíchom, spoločenská hodnota jedinca je vyčíslená na 5000 korún.

debata chyba