Kačice zabíjala baktéria

Niekoľko desiatok kačíc divých, ktoré minulý týždeň uhynuli v Trenčíne, zabila baktéria clostridium. Vyplýva to z predbežných výsledkov testov, ktoré vykonal Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne.

07.08.2006 16:00
debata

Podľa riaditeľky ústavu Márie Kantíkovej vylúčili otravu ťažkými kovmi a pokračujú ešte testy na organofosfáty.

V mŕtvej kačke aj vo vzorke vody však našli masívne rozmnožené mikróby, či išlo druh o klostrídií produkujúcich jed botulotoxín, budú vedieť experti v utorok ráno.

„Dá sa to vysvetliť tak, že vo vode dochádza k nejakým hnilobným procesom. Kačice uhynuli na intoxikáciu, pretože zožrali infikovanú potravu,“ povedala Kantíková. Prípad botulizmu u kačíc zaznamenali podľa jej slov v minulosti na južnom Slovensku. Úhyn kačíc v Trenčíne má podobné príznaky. „Pokiaľ som informovaná, toto by bol asi druhý prípad v rámci Slovenska za posledných možno 15 rokov,“ dodala.

Klostrídie sa množia v stojatých vodách, pomáha im teplé počasie. Jed botulotoxin pôsobí na centrálny nervový systém, vyvoláva ochrnutie svalstva. Vtáky nie sú schopné chôdze, letu alebo potápania. Na vode sa môžu utopiť.

Prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Trenčíne Viera Glesová povedala, že v pondelok v súvislosti s úhynom kačíc podajú na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Kačice žili pri potoku Teplička, ktorý sa v Trenčíne vlieva do kanála rieky Váh. Prvé uhynuté vtáky našli Trenčania v nedeľu, v stredu napočítali okolo 40 mŕtvych kačíc.

debata chyba