Z kaštieľa spadla klenba

Pohyb v blízkosti historického kaštieľa zo 14. storočia v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota je len na vlastné riziko. Jeho staré múry totiž chátrajú a začali opadávať. "Pred niekoľkými dňami sa zrútila časť vnútornej klenby na nádvorí kaštieľa.

25.08.2006 09:33
debata

Našťastie, nik tam nebol vtedy nablízku," povedal starosta Oždian Ján Ďurčák. Kaštieľ treba urýchlene opraviť, ten však už obci nepatrí. Jeho majiteľom je istá banskobystrická spoločnosť, ktorej Ožďanci predali kaštieľ za 2,5 milióna korún. S podmienkou, že do opráv investujú v dohodnutom termíne 20 miliónov korún. Na celkovú opravu objektu, ktorý by sa mal premeniť na doškoľovacie a kongresové centrum, treba investovať najmenej 100 miliónov korún.

Termíny investovania však nový majiteľ neplní a obec ich už viac ráz posúvala. Najnovšie tak má urobiť vlastník do konca tohto roku. Podľa predloženého plánu opráv, ktoré na požiadanie obci predložil, mal rekonštrukciu začať v júni. Nestalo sa. Podľa starostu Ďurčáka už v obci strácajú s majiteľom kaštieľa trpezlivosť, a preto sú odhodlaní, že ak investovať do objektu nezačne vlastník ani v lete, budú si v zmysle zmluvy nárokovať vrátenie kaštieľa do svojho majetku. Bez nároku vrátenia 2,5 milióna korún, ktoré im súčasný vlastník vyplatil.

debata chyba