Atlas Tatier prístupnia ešte tento rok

Prvé časti pripravovaného poľsko-slovenského Atlasu Tatier predpokladajú autori projektu sprístupniť verejnosti v elektronickej podobe už koncom tohto roka. Budú to napríklad informácie o značkovaných turistických chodníkoch v zimnom období, lyžiarskych zjazdovkách, skialpinistických trasách či lavínach.

30.11.2006 11:15
Nízke Tatry
Nízke Tatry.
debata

Programová rada, ktorá pripravuje Atlas Tatier, navrhla šestnásť hlavných tém skombinovaných do štyroch blokov. Snahou vydavateľov je prostredníctvom máp, stručných textov a obrázkov, ale aj skenovaných dokumentov a databáz predstaviť súčasný stav poznania Západných, Vysokých a Belianskych Tatier.

Na novembrovom stretnutí Programovej rady Atlasu sa zúčastnení zhodli na jej doplnení o zástupcov slovenských inštitúcií ako Geologického ústavu, Ústavu krajinnej ekológie, Ústavu ekológie lesa SAV či Národného lesníckeho centra.

Na rozdiel od prvého Atlasu, ktorý zahŕňal iba poľskú stranu Tatier, ide tentoraz o spoločný vydavateľský projekt Tatrzanskego Parku Narodovego (TPN) v Zakopanom, Spolku priateľov náuk o zemi z Krakova, Štátnych lesov TANAPu a Správy TANAPu. Dielo má vyjsť v roku 2010 v elektro­nickej i tlačenej podobe v troch jazykových mutáciách – poľsky, slovensky a anglicky. Verejnosti bude dostupný aj internetový geoportál.

Prvýkrát v histórii tak bude územie Tatier predstavené v celom geografickom rozsahu, bez administratívnych hraníc.

debata chyba