V Bratislave padol polstoročný teplotný rekord

Rekord spred 46 rokov prekonalo stredajších 14,9 stupňa, ktoré meteorológovia popoludní namerali na Letisku M. R. Štefánika. V roku 1960 bolo totiž na tom istom mieste a v tom istom čase "len" 14,2 stupňa.

07.12.2006 07:45
Počasie, jeseň Foto:
Počasie, jeseň
debata

Na december výnimočne teplé dni spôsobuje podľa Paulíny Valovej, meteorologičky zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, prúdenie teplého vzduchu z juhozápadu. „Len občas ho preruší studený front,“ konštatovala a za výnimočne teplý označila aj celý november. „Priemerná teplota bola počas neho o tri stupne vyššia, ako je normál,“ vysvetlila.

Až do soboty, pokiaľ sa ponad naše územie nepreženie studený front, by malo podľa nej zostať takto. Hneď ako prihrmí, prinesie so sebou veľkú oblačnosť, dážď a zníženie denných teplôt. „V ten deň sa budú pohybovať okolo ôsmich, deviatich stupňov,“ prezradila Valová. V nedeľu bude premenlivá oblačnosť, dážď, denné teploty päť až šesť stupňov. V pondelok sa ochladí na štyri až päť stupňov. A má byť polooblačno až oblačno.

Poriadna, decembru zodpovedajúca zima, sa však podľa Valovej najbližší týždeň Bratislavčanom rozhodne neukáže.

Jozefa Cepeka, riaditeľa podniku verejnoprospešných služieb Vepos, Bratislava – Staré Mesto, takáto predpoveď teší. Dokonca by vôbec nenamietal, keby takéto počasie vydržalo až do marca. V porovnaní s vlaňajškom im vďaka tomu ubudlo veľa práce. „Pred rokom sme zimnú službu spúšťali v polovici novembra a o tomto čase sme už boli narobení,“ vysvetlil. V meste vtedy napadlo veľa snehu, bola poľadovica.

Aj výjazdov urobili do konca sezóny, do 31. marca, viac ako zvyčajne. Namiesto tridsiatky až takmer päťdesiat. „Takéto teplá neboli na sklonku roku už dlho,“ tvrdí Cepek. „Naposledy možno v roku 1975,“ dodáva.

debata chyba