Lekári odchádzajú, nemajú na nájomné

Lekári v ružinovskej poliklinike bojujú o prežitie. Kým ešte na jar tohto roka za prenájom ambulancií platili len 1 500 korún za štvorcový meter, nový majiteľ budovy nájomné zvýšil najprv na 2 500, od novembra na tritisíc korún. Viacerí doktori taký nárast finančne neutiahli a odišli. Poliklinika sa vyprázdňuje. Niektorí lekári majú obavy, že ich chce nový vlastník vyštvať.

08.12.2006 09:16
Lekár Foto: ,
Lekár
debata

„Vonku teraz často vídam sťahovacie autá, keď odchádzajú ďalší kolegovia,“ prezradila Pravde lekárka z ružinovskej polikliniky, ktorá si neželala uviesť meno. Budovu podľa nej opúšťajú najmä starší doktori. „Viem, že odišli aj dve detské lekárky. Nájomné je pre väčšinu z nás naozaj vysoké.“

Ružinovskú polikliniku spolu s ďalšou na Tehelnej ulici získal ešte pred rokmi od ministerstva zdravotníctva Fond národného majetku. Ten plánoval oba objekty bezplatne previesť na mesto. Keďže však boli zadlžené, primátor to odmietol. „Dlhy stále narastali, ale my sme polikliniku oddlžiť nemohli. Tak sme ju predali, inak by sme ju museli zavrieť,“ uviedla hovorkyňa FNM Tatiana Lesajová.

V marci tohto roka získala ružinovskú polikliniku za 31 miliónov korún súkromná spoločnosť HEBSED, ktorá sa uchádzala aj o Tehelnú. V obchodnom registri sa v predmete jej činnosti spomína i poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odbore plastická chirurgia. Podľa týždenníka Trend patrí firma do pôsobnosti podnikateľa Ivana Kmotríka, ktorý vlastní už aj televíziu a futbalový klub.

Nový vlastník kúpil polikliniku s podmienkou, že v nej zachová zdravotnícku starostlivosť a prevezme všetky jej podlžnosti. „Bolo to už niekoľko miliónov korún,“ doplnila hovorkyňa FNM.

V septembri začal nový majiteľ rozsiahlu rekonštrukciu budovy. Všade dal nasadiť plastové okná, budova sa zatepľuje, opravuje sa fasáda. Práve opravami zdôvodnil vlastník i zvýšenie nájomného.

Lekári sa obávajú, že bude ešte rásť. „Pre nás je to likvidačné. Lekári, ktorých platby limitujú zdravotné poisťovne, na to nemajú,“ posťažoval sa ďalší doktor. Dodal, že firma objekt kúpila za „bagateľ“, takže by nemala peniaze na jeho opravu ťahať od nich. V šesťposchodovej budove má pritom ambulancie niekoľko desiatok neštátnych a hŕstka štátnych lekárov.

Nájdu sa však aj takí, čo zvyšovanie nájomného chápu. „Kedysi som tu platil len 250 korún za štvorcový meter. To dnes predsa nemôžem žiadať. Majiteľ do budovy investuje, musí si to vynahradiť. Veď poliklinika je nehnuteľnosť ako každá iná. Prečo by sa malo platiť menej za ambulancie ako za kancelárske priestory? Skôr mi prekáža, že nám málo platia zdravotné poisťovne. Keby dávali toľko, koľko treba, nikto by sa nesťažoval, aj by sme niečo zarobili,“ vysvetlil odborný lekár.

Podľa prieskumu Pravdy je cena prenájmu v ružinovskej poliklinike najvyššia v meste. V iných podobných zariadeniach je to bez energií od 1 500 do 1 800 korún za štorcový meter. Rovnako ako v Ružinove však platia aj lekári na Mýtnej. „Keďže som mohla nahliadnuť do účtovníctva, nemyslím si, že je to prehnaná suma,“ povedala Pravde Katarína Šimovičová, lekárka z polikliniky na Mýtnej, ktorá je aj členkou predstavenstva akciovej spoločnosti Hedak. Tá zariadenie kúpila pred šiestimi rokmi.

„Sú to naozaj vysoké výdavky, lebo štát našu budovu odovzdal v hroznom stave. Nič neopravoval – výťahy, kotolňu, elektrické siete, podlahu, zatepľovanie. Je to drahé na prevádzku. Niekto si však myslí, že my z verejného zdravotného poistenia posplácame aj všetky opravy a dlhy,“ uzavrela Šimovičová.

Stanovisko firmy HEBSED a spoločnosti Ružinovská poliklinika redakcia nezískala. Jeden z členov predstavenstva je v zahraničí, druhý, plastický chirurg Radomír Kokavec, sa vyjadrovať nechcel. Pravdu odkázal na tretieho člena Petra Pučeka. Toho sa však za dva dni nepodarilo v práci zastihnúť.

debata chyba