Kostol pod Beckovom skrýva tajomstvá

Zamurované a nepreskúmané krypty slávnych šľachtických rodov, drevený oltár s obrazom, o ktorom teraz vysvitlo, že je dielom holandského majstra, stredoveké nástenné maľby pravdepodobne skryté pod novšími nátermi. Týmto historickým pamiatkam nevyčísliteľných hodnôt, ktoré ukrýva katolícky kostol v Beckove, hrozí zánik.

18.12.2006 09:36
Kostol v Beckove Foto: ,
"Požiadavka na záchranu dreveného oltára v Beckove prichádza v hodine dvanástej," vraví reštaurátor Jozef Klech.
debata

„Požiadavka na ich záchranu prichádza v hodine dvanástej. Vznik kostola sa spája s menom legendárneho Stibora zo Stiboríc. Zatiaľ sa tu historické a archeologické prieskumy nerobili, takže je záhada, čo všetko sa tu nachádza, môžeme sa dočkať veľkých prekvapení,“ hovorí reštaurátor Jozef Klech.

Po 3-ročnej práci dokončil reštaurovanie kazateľnice a popritom sa zaujímal aj o ďalšie pamiatky v kostole. Je rodák z Beckova, a hoci tu už roky nežije, jeho história je mu stále blízka. S podporou miestnych podnikateľov, ktorí mu pomohli postaviť lešenie, začal bez nároku na odmenu robiť výskum hlavného oltára. Podarilo sa mu zistiť, že obraz na oltári namaľoval holandský maliar Karl Wilhem Brand, ktorý bol doteraz známy len portrétmi. Zistil však aj to, že drevený oltár je v dezolátnom stave.

„Konštrukčné časti sú v dolnej časti úplne odhnité aj horné časti sú v kritickom stave. Vždy, keď sa kostol maľoval alebo obnovoval, tak sa poškodené časti len zdrôtovali alebo postĺkali klincami,“ zhodnotil Klech predchádzajúce práce v kostole.

V kostole bola pôvodne kamenná dlažba, na ktorej bolo vidieť, kde sú otvory do krýpt. V roku 1970 ju nahradilo vtedy módne teraso a táto jednoliata betónová plocha nepriedušne uzatvorila podlahu. Vchody do krýpt už nevidno, ale čo je podľa Klecha ešte horšie, vlhkosť, ktorá dovtedy vychádzala cez kamennú dlažbu, teraz vsakuje do múrov a môže zlikvidovať celý kostol.

Po dokončení umelecko-historického výskumu chce Jozef Klech v januári pripraviť dokumentáciu z nálezov a vypracovať projekt na záchranu ohrozeného oltára. Predpokladá, že príspevok by mohol získať z ministerstva kultúry, ktoré už pomohlo pri obnove tunajšej kazateľnice.

debata chyba