Kaštieľ v Behynciach predali za korunu

Za symbolickú korunu predali poslanci Mestského zastupiteľstva v Tornali historický kaštieľ v mestskej časti Behynce. Spolu s budovou postavenou v barokovom štýle odkúpila súkromná spoločnosť z Bratislavy aj takmer dvojhektárový pozemok. Za ten zaplatí nový vlastník Tornaľčanom 2,5 milióna korún.

11.05.2007 08:43
Kaštieľ v Behynciach Foto: ,
Schátraný objekt sa má za dva roky zmeniť na centrum turizmu.
debata

O predaj rozpadávajúcej sa budovy sa usilovali v Tornali už dlhšie. „Do opráv treba investovať milióny korún a my tie peniaze nemáme,“ vysvetľuje primátor mesta Ladislav Dubovský. Predaj však komplikovali vlastnícke vzťahy. Mesto totiž vlastnilo len päť šestín objektu, zvyšok patril potomkom posledných vlastníkov z Maďarska. Po tom, čo súčasný kupec s bývalým majiteľom majetkovo vysporiadal spomínanú šestinu objektu, mesto mohlo rokovať o predaji svojho dielu.

„Peniaze za pozemok nám nový vlastník zaplatí vo dvoch splátkach. Prvú, takmer dvojmiliónovú, nám už uhradil, druhú zaplatí po zápise kaštieľa do katastra nehnuteľností, teda keď bude definitívne v jeho majetku,“ povedal viceprimátor Tornale Gyula Meszároš.

Primátor Dubovský dopĺňa, že do konca roku 2009 má kaštieľ získať úplne novú podobu. „Zámer nových vlastníkov je úplne ho zrekonštruovať a využívať pre potreby cestovného ruchu. Dopĺňať ho bude poľovnícky a rybársky revír,“ podotkol Dubovský. Na opravy objektu bude treba minimálne 50 miliónov korún. Tie chcú majitelia získať z fondov Európskej únie.

Kaštieľ už bol pre miestnych obyvateľov hrozbou a pohyb pri ňom bol nebezpečný. Preto zmenu vlastníckych vzťahov aj zámer zrekonštruovať ho v Behynciach vítajú. „Sme radi, že kaštieľ sa zachráni. Väčšina obyvateľov Behyniec jeho predaj privítala,“ podčiarkol obyvateľ Behyniec Ladislav Rajtúk.

debata chyba