Žiakov v internátoch vystriedajú dôchodcovia

Brány niektorých škôl v Trnavskom samosprávnom kraji zostali prvýkrát po desaťročiach zatvorené. Neučí sa už v poľnohospodárskych učilištiach v Šamoríne, Zemianskych Sadoch, Voderadoch a vo vodohospodárskom učilišti v Piešťanoch.

03.09.2007 13:51
Kaštieľ vo Voderadoch Foto: ,
Po zrušení Združenej školy poľnohospodársko - potravinárskej vo Voderadoch zostal aj miestny kaštieľ opustený.
debata

Dôvodom je každoročný pokles žiakov stredných škôl, v Trnavskom kraji nastúpilo o pri­bližne 500 prvákov menej ako vlani.

„Každý rok som chodil na otvorenie školského roku v učilišti, dnes tam organizujeme kar. Dedina vždy v septembri omladla, ožila, tento rok budeme prvýkrát bez mladých,“ povzdychol si starosta Zemianskych Sadov v okrese Galanta Roman Súkeník. Učilište patrilo k obci viac ako polstoročie, v najlepších časoch tam študovalo aj 350 mladých ľudí. Areál sa topí v zeleni, internát je takmer nový. Po roku 1989 však záujem o učilište neustále klesal, nepomohlo ani nahrádzanie poľnohospodárskych študijných odborov inými.

Trnavský samosprávny kraj plánuje areál využiť na zariadenie poskytujúce sociálnu starostlivosť. Už v nasledujúcom roku by sa do Zemianskych Sadov malo nasťahovať prvých 80 klientov, v roku 2009 ďalších 220.

„Lepšie prostredie napríklad pre domov dôchodcov neexistuje. Pri novom internáte zostanú skleníky, záhrada, pergoly, ak by sa dôchodcovia chceli realizovať po tejto stránke, tak by sa tu mohli cítiť ako doma,“ hovorí starosta. Obecné zastupiteľstvo už prijalo uznesenie, ktorým plán na zriadenie zariadenia sociálnych služieb podporilo.

Vo Voderadoch zostali po Združenej škole poľnohospodársko – potravinárskej prázdne nové budovy, ale aj pekný kaštieľ z 18. storočia a park. Osud majetku je v rukách krajských poslancov, pravdepodobne bude vyhlásený za prebytočný a predaný. Cenu majetku vo Voderadoch zvyšuje blízkosť krajského mesta a investícia spoločnosti Samsung, ktorá tu stavia nový výrobný podnik.

Za prebytočný poslanci pravdepodobne vyhlásia aj areál poľnohospodárskeho učilišťa v Šamoríne. Podľa znaleckého posudku má hodnotu vyše 54 miliónov korún, záujem o kúpu už prejavila miestna spoločnosť Tora Slovakia.

Do internátu dnes už bývalého vodohospodárskeho učilišťa v Piešťanoch by sa malo nasťahovať 200 klientov budúceho zariadenia integrovaných sociálnych služieb.

Do stredných škôl v Trnavskom samosprávnom kraji bude v tomto roku chodiť okolo 25 tisíc žiakov, z toho približne 6400 prvákov.

debata chyba