V Skalici odhalili sochu kráľa Ľudovíta I.

Bronzovú sochu uhorského kráľa Ľudovíta I. odhalili v nedeľu na Námestí slobody v Skalici. Skaličania sa mu podľa primátora Stanislava Chovanca takto odvďačili za udelenie výsad slobodného kráľovského mesta, ktoré znamenali pre Skalicu nebývalý rozvoj a slávu.

06.01.2008 20:00
Socha uhorského kráľa Ľudovíta I. Foto: ,
Socha uhorského kráľa Ľudovíta I. na Námestí slobody v Skalici.
debata

„Ľudovít I. bol rozumný panovník, ktorý sa pri vládnutí opieral o obce a mestá. Výsady pre Skalicu znamenali možnosť opevniť sa hradbami, oslobodenie od platenia daní, možnosť organizovať týždenné aj výročné trhy,“ zdôraznil primátor.

V mestečku, ktoré sa orientuje na cestovný ruch, budú podľa neho sochy významných osobností pribúdať aj v nasledujúcich rokoch. „Každý rok centrum mesta oživia dve sochy – jedna bude venovaná významnej historickej osobnosti, druhá bude skôr atrakciou pre turistov,“ dodal primátor. Autorom sochy Ľudovíta I. je mladý výtvarník Vladislav Plekanec.

Skaličanom neprekáža, že Ľudovít I. bol uhorským kráľom. „Uhorské kráľovstvo bolo aj naším kráľovstvom a uhorský kráľ bol aj naším kráľom,“ vysvetlil Chovanec. Akékoľvek politizovanie v súvislosti so sochou rezolútne odmieta.

Ľudovít I. bol známym priaznivcom Skalice, výsady slobodného kráľovského mesta jej udelil v roku 1372, o niekoľko rokov neskôr mestečko aj navštívil.

debata chyba